Haberler

Dramatik Düşüş Yaşanmaz, Reklam Sektörü 4.7 Milyar YTL'ye Ulaşır

Abone Ol

Milli Takım'ın Euro 2008'deki Başarısını Arkasına Alan Reklam Sektörü, Yılın İlk 6 Ayında Hızlı Bir Büyüme İçine Girdi.

Milli Takım’ın Euro 2008’deki başarısını arkasına alan reklam sektörü, yılın ilk 6 ayında hızlı bir büyüme içine girdi.

2007 yılını 4.1 milyar YTL’lik bir büyüklükle kapatan sektör bu yılın sonunda 4.7 milyar YTL’ye ulaşmayı hedefliyor. Sektörde yüzde 15-18 büyüme tahmin ettiklerini dile getiren Türkiye Reklamcılar Derneği Başkanı Cem Topçuoğlu, "Amerika’da yaşanan finansal kriz reklam sektörünü olumsuz etkilemez. Türkiye pazarına yeni giren yabancı firmalar var. Bunların reklamı kesmesi veya sektörde çok dramatik düşüşlerin yaşanması mümkün olmaz" dedi.

Yüzde 20 artış var

Reklam sektörünün büyüme rakamlarının olumlu olduğunu söyleyen Cem Topçuoğlu, sektör hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yılın ilk 3 ayı çok iyiydi. Nisan ve mayıs ayında biraz durgunluk yaşansa da Euro 2008’in yansımaları çok olumluydu. İlk 6 ayda 2007’nin aynı dönemini karşılaştırdığımız zaman yüzde 20’lik bir büyüme söz konusu. Bu büyümede internet öne çıkıyor. 6 aylık dönemde gazete reklamları yüzde 14 büyüdü. Televizyon reklamlarının payı ise yüzde 21 arttı. Radyo reklamlarında durgunluk gözlenirken, açık hava reklamlarındaki artış oranı dikkat çekiyor. 2007 yılının ilk 6 ayını 1.4 milyar YTL ile kapatan sektör 2008’in 6 ayında 1.7 milyar YTL’ye ulaştı."

Reklam sektöründe rekabet anlayışının Avrupa ülkelerinden farklı olduğuna dikkat çeken Cem Topçuoğlu, şu bilgileri verdi:

"Türkiye’de rekabette birbirini döverek pastadan daha fazla pay alma anlayışı var. Halbuki gelişmiş ülkelerde pazarı büyüten bir yaklaşım sergileniyor. Sektörde şu anda 3 bin 500 kişi çalışıyor. Türkiye’de uluslararası kuruluşlar tarafından medyanın denetlenmesi gerekiyor. Söz konusu uygulamanın bu yıl yapılmasını bekliyoruz. Interactive Advertising Bureau (IAB) yıl sonunda Türkiye’de ölçümleme çalışması başlatacak."

19 bin marka bulunuyor

Türkiye’de 19 bin marka bulunduğunu ifade eden Cem Topçuoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye’de reklam veren sayısı çok fazla değil. 20 firma verdiği reklamlarla pastanın önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Toplamda 3 bin 500 firma reklam veriyor. Yılda yüzde 20’lik büyümeler sektörü gelişmiş ülkeler seviyesine taşıyabilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de daha fazla marka oluşturulması gerekiyor.

İstanbul 2010 modelini kaygıyla izliyoruz

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesiyle ilgili çalışmalarda Reklamcılar Derneğinin rolüyle ilgili olarak bilgi veren Ayşegül Molu, şöyle konuştu: "Bu konuda sivil toplumun başı çektiği bir modelden kamunun başı çektiği bir modele kayış var. Bu nedenle dernek olarak artık kendi yer ve rolümüzü tetikleyici bir noktada görmüyoruz. Evet stratejik oluşumun içinde yer aldık. Ancak, şimdilerde çalışmanın içinde aktif olarak yer almıyoruz. Modeli bir parça kaygıyla izliyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title