Haberler

Dünya Bakliyat Yılı

Abone Ol

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, literatüre yeni giren ’akıllı gıda’ kavramına en güzel örneğin bakliyat olduğunu belirterek, "Bakliyatın bu özelliğinden dolayı BM, 2016 yılını Dünya Bakliyat Yılı ilan etmiştir" dedi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, literatüre yeni giren 'akıllı gıda' kavramına en güzel örneğin bakliyat olduğunu belirterek, "Bakliyatın bu özelliğinden dolayı BM, 2016 yılını Dünya Bakliyat Yılı ilan etmiştir" dedi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, içinde bulunduğumuz yılın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesinin bilinçli bir tercih olduğunu ifade ederek, bakliyat ürünlerinin insan sağlığına, doğal çevre ve üreticilere olan faydalarının bu tercihte önemli bir rol oynadığını söyledi.

Özdemir, bakliyat ürünlerinin faydalarına yönelik farkındalık oluşturmak, üretim ve tüketimini artırmak, yeni pazarlama stratejileri geliştirmek amacıyla bu fırsatı en iyi şekilde kullanmamız gerektiğini vurguladı.

"BAKLİYAT ÜRÜNLERİ İNSAN SAĞLIĞI İÇİN OLDUKÇA FAYDALIDIR"

Bakliyat ürünlerinin sahip oldukları temel özellik nedeniyle tüm dünyada 'akıllı gıda' olarak tanımlandığını vurgulayan Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Son dönemde dünya genelinde beslenme bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla akıllı gıda kavramı oluşturuldu. İnsan sağlığı için, dünya için ve küçük arazi sahibi çiftçiler için faydalı olma özelliklerine sahip gıda, akıllı gıda olarak adlandırılıyor. Bakliyat ürünleri bu üç kriteri karşıladığı için akıllı gıdaya en iyi örnek olarak gösterilmektedir. Öncelikle, bitkisel bazlı protein açısından oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Obezite, diyabet ve kalp hastalıklarının önlenmesinde en önemli sağlıklı beslenme aracıdır. Bu açıdan bakliyat ürünleri insan sağlığı için faydalıdır. Diğer yandan, bakliyat ürünlerinin üretim sürecinde çok fazla suya ihtiyaç duyulmaz. Kurak ve eğimli arazilerde yetişebilme özelliğine sahiptir. Azot düzenleyici ve yararlı toprak bakterilerini teşvik edici özellikleri ile toprak verimliliğinin artmasını sağlar. Ayrıca, sera gazı salınımını azaltıcı özelliğe sahiptir. Bu özellikleri ile dünya için faydalıdır. Son olarak, bakliyat ürünleri iklim değişikliğine karşı dayanıklı olduğundan, sulama ve gübre maliyetlerini düşürdüğünden ve çok yönlü kullanım alanlarına sahip olduğundan dolayı çiftçiler için çok faydalıdır."

Tüm dünyanın bakliyat ürünlerine özel önem vermeye başladığı bir dönemde, bu ürünlerin anavatanı olan ülkemizde üretimin azalmasının çok üzücü olduğunu dile getiren Özdemir, "Zengin-fakir herkesin gıdası olan bakliyat ürünlerinin insan sağlığı için, çevre için ve üreticiler için faydalarını toplumun her kesimine anlatmalıyız. Bu yönleri ile ülkemizde de bakliyat ürünlerine yönelik 'akıllı gıda' algısını yerleştirmeliyiz. Toplumda bu bilinci oluşturmamız halinde bakliyat ürünlerinin üretimini ve tüketimini artırarak halkımızın sağlığını, doğal çevremizi ve üreticilerimizi korumak mümkün olacaktır" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mersin Ticaret Borsası Birleşmiş Milletler Abdullah Özdemir Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title