Dünya Bankası Başkanı, Amerikalı Öğrencilere Gezi'yi Anlattı
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, son yıllardaki gelişmelerin "kapsayıcı büyüme" gerçekleştirilememesi sonucu meydana geldiğini iddia etti.
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Gezi ve benzeri olayları kastederek, Mısır, Türkiye ve Tayland ve Şili'de son yıllardaki gelişmelerin "kapsayıcı büyüme" gerçekleştirilememesi sonucu meydana geldiğini iddia etti.
Jim, 1982'de mezun olduğu ABD'deki Brown Üniversitesi'nde dünya ekonomisi konusunda "Ne yapılacak ve ne yapacağız?" başlıklı bir konferans verdi.
Dünyada üstesinden gelinmesi gereken ilk sorunun "kapsayıcı ekonomik büyüme" olduğunu belirten Jim, "Bugün ülkelerin büyük bölümü büyümeyi hızlandırmak için piyasaya yöneldi ve yatırım, büyüme ve istihdam yaratan işleri mümkün kılan politikaları benimseme üzerine odaklandı. Gerçekten özel sektör şu anda gelişmekte olan ülkelerdeki istihdamın yüzde 90'ının kaynağı ve çok az devlet sadece kamu öncülüğündeki ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi sürdürüyor" dedi.
Çin ve Vietnam komünist partilerini örnek veren Jim, bu yönetimlerin küresel kapitalist sistemdeki rekabet güçlerini iyileştirmeye derinden angaje olduklarını bildirdi.
"EKONOMİK BÜYÜME YETERLİ DEĞİL"
Dünya Bankası Başkanı Jim, ekonomik büyümenin yeterli olmadığının öğrenildiğini, büyümenin yoksulluğu "üçte iki" oranında azalttığını, kalan üçte birin, "dereceli vergi sistemleri ve şarta bağlı transferler" gibi, yoksul insanların çocuklarını okula göndermelerini ve doktora gitmelerini sağlayacak para tahsisiyle düşürülebileceğini bildirdi. Jim şöyle devam etti:
"Son yıllarda büyüme kapsayıcı olmadığında neler olduğunu gördük. Mısır, Türkiye, Tayland ve Şili gibi farklı yerlerde halk, ülkelerinin ekonomik büyümesinden daha büyük bir pay talebiyle sokaklara aktı. Bu bizi ikinci bir zorluk olan "halka yatırıma' götürüyor. Halka yatırım, ekonomik büyüme için büyük destek sağlarken, "sosyal içerme' yolunda ilerlemeyle zaman içinde eşitsizliği azaltmanın en iyi yolunu temsil ediyor."
"KENDİ DR.KİNG'İNİZİ BULUN..."
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, hayranı olduğu Martih Luther King'in yaşamı ve mücadelesinden örnekler verdiği konuşmasında "Kendi Dr.King'inizi bulun. Ve o zaman ivedilik ve disiplinle, dünyayı değiştirmek için harekete geçin. Bu kampüste o kadar da uzun olmayan bir süre önce -en azından bana göre - öğrenciydim ve dar bir arkadaş grubumuz vardı.
Bugün birçoğunuz gibi kendimize, adalete ve Brown'un duvarları dışındaki uzak yerlere ilişkin birçok soru soruyorduk. Sonunda çoğumuz aynı temel soruyla karşı karşıya geldik: "Dünyada ne olacak ve ben bunu değiştirmek için ne yapacağım."