Haberler

Dünya Bankası Doing Business Raporu

Güncelleme:
Abone Ol

Toprak: ''Dünya Bankası endeksinde 71. olan Türkiye kriterleri kolaylaştırıp yatırımcının yolunu açmalı. '' dedi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Dünya Bankası'nın 185 ülkeyi karşılaştırdığı Doing Business Raporu'nda Türkiye'nin "iş yapma endeksinde" 71. sırada yer aldığını vurgulayarak, "Ülkemize daha çok yabancı yatırım çekmek, bu arada elimizdekileri kaybetmek istemiyorsak mutlaka girişimciliği kolaylaştırmamız gerekiyor. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye için 71'incilik kötü bir sıralama" dedi.

Burcu Akdarı Toprak, Dünya Bankası'nın 185 ülkenin iş dünyasına sağladığı avantajları ve zorlukları değerlendirdiği Doing Business Raporu'nda daha üst sıralar hedeflenmesine karşın Türkiye'nin arzu edilen seviyelerde görünmediğini söyledi. Bu konuda son yıllarda ilerlemeler kaydedilmekle birlikte halen önemli ve uzun eksiklikler listesinin bulunduğuna dikkat çeken Akdarı Toprak şöyle devam etti:

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE UZUN BİR YOL VAR

"Türkiye ekonomisi son yıllarda hızlı bir iyileşme ve normalleşme süreci yaşıyor. Buna bağlı olarak yabancı yatırımların artan ilgisi ile karşı karşıyayız. Yerli ve yabancı girişimciler Türkiye'de daha çok iş yapma isteği duyuyor. Ancak kendilerine daha uygun yatırım ve iş ortamlarının sunulmasını istiyorlar.

Bu konuda Türkiye'de ilerlemelerin olduğunu biliyoruz. Fakat bununla birlikte halen önemli eksiklerimiz bulunuyor. Örneğin bizim 71. olduğumuz endekste sıklıkla karşılaştırıldığımız Güney Kore 8. sırada bulunuyor. Kurumlar Vergisi yükü bizde yüzde 41.2 iken Güney Kore'de 29.8. Türkiye inşaat iznini 180 günde verirken Güney Kore bu izni yatırımcıya 29 günde veriyor.

Güney Kore ve rakibimiz olabilecek diğer ülkelerin performanslarını incelediğimizde Türkiye'nin yatırım ortamı ile ilgili kat etmesi gereken uzun bir yolun bulunduğunu görüyoruz.

Özellikle bürokrasi süreçlerinde prosedürler hala karmaşık ve maliyetli. Ortaya çıkan tablo, yerli ve yabancı girişimcilerin iş yapma isteğini karşılayacak nitelikte değil. Listede Türkiye'nin üzerinde bulunan 70 ülke bize göre daha iyi olanaklar sunuyor."

Türkiye Özel Raporu'nun ayrıntılı incelendiğinde mevcut bilgilerin güncelliği konusunda tereddütlerin ortaya çıktığını ifade eden Burcu Akdarı Toprak, bu ve benzeri raporlara güncel verileri aktararak, iş yapma ortamında sağlanan iyileşmelerin anlatılması gerektiğini vurguladı.

Akdarı Toprak, Türkiye'nin yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap verecek uygulamaları hızla hayata geçirmesi yerli ve yabancı girişimcilerin iştahını karşılaması gerektiğini kaydetti.

Girişimcilik faaliyetlerini dernek olarak kendilerine misyon edindiklerini vurgulayan Burcu Akdarı Toprak, Türkiye'de yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesi sürecini yakından izlemeye devam edeceklerini, sıralamada daha yukarılara çıkmak için GYİAD olarak bu süreçlere gönülden destek vereceklerini sözlerine ekledi.

DOING BUSINESS NEDİR?

IFC (International Finance Corporation) ve Dünya Bankası 2003 yılından itibaren "Doing Business - İş Yapma Kolaylığı Projesi" kapsamında, 185 ülke ekonomisi üzerinde, bu ülkelerin yatırım ortamını etkileyebilecek şirket kuruluşu, vergi politikaları, istihdam, lisans alma süreci, yatırımcıların korunması gibi çeşitli göstergeleri esas alarak karşılaştırmalı bir derecelendirme yapmakta ve bu hususta yıllık raporlar yayınlamaktadır.

Doing Business raporları bir işletmeyi başlatma ve sürdürmede devletin koyduğu şartları yerine getirme, ülkeler arası ticaret, vergi ödeme ve bir işletmeyi sona erdirme süre ve maliyetlerini ortaya koyan, 10 iş düzenleme göstergesine dayalı olarak ekonomileri sıralıyor.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Burcu Akdarı Toprak Dünya Bankası Güney Kore Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title