Dünya Devlerinin Jean Kumaşına Türk Damgası
Spor giyim ve özellikle jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş olan ve “denim” diye tabir edilen kumaşın üretiminde Türkiye’nin ilk 3 firmasından birisi olan Kahramanmaraşlı Şirikçioğlu Mensucat A.Ş., dünya devi markaların gözdesi olmayı başardı.
Spor giyim ve özellikle jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş olan ve "denim" diye tabir edilen kumaşın üretiminde Türkiye'nin ilk 3 firmasından birisi olan Kahramanmaraşlı Şirikçioğlu Mensucat A.Ş., dünya devi markaların gözdesi olmayı başardı.
Zara, Mavi, Colins gibi ünlü markalara kumaş veren Şirikçioğlu Mensucat, Kayseri'de satın aldığı tesisle üretim kapasitesini iki kat arttırırken, üretiminin de yüzde 80'ini ihraç ediyor.
Şirikçioğlu Mensucat Sanayi ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçioğlu, denim, ring iplik, open-end iplik, tekstürize iplik ve dokuma alanında faaliyet gösteren fabrikalarında 24 saat mesai usulü ile çalışarak, üretim kapasitelerinin tamamını kullandıklarını bildirdi.
Üretimden kazandıklarını yeni yatırımlara aktardıklarını ifade eden Şirikçioğlu, "Şu anda denim kumaş üretiminde Türkiye'nin en büyük 3 firmasından biriyiz. İstanbul Sanayi Odası'nca her yıl hazırlanan ilk 500'de hedefimizi sürekli yükseltiyoruz. Bu yıl 349. sırada yer aldık. Hedefimiz 2013'te ilk 100'de yer almak" dedi
MARASSİ MARKASI
"Marassi" markasıyla yaptıkları denim üretimlerinde kalitenin yanı sıra müşteriye hızlı teslimata da büyük önem verdiklerini anlatan Şirikçioğlu, şunları söyledi:
"Araştırma-geliştirme çalışmalarıyla denim üretiminde çıtayı her zaman en yüksekte tutuyoruz. Markamıza olan güven bize çok ciddi sorumluluklar yüklüyor. Bize bir sipariş geldiğinde en kısa sürede numune hazırlıyoruz. Özellikle yurt dışı fuarlara katılım göstererek hem ürünümüzü hem ülkemizi hem de memleketimizi tanıtma fırsatı buluyoruz. Bu bize para kazanmaktan, satış yapmaktan daha faza mutlu ediyor."
Şirikçioğlu, denimin yüzyıllar önce kullanılmaya başlanan fakat hala güncelliğini kaybetmeyen efsanevi bir kumaş olduğunu ifade ederek, "Denimin en belirgin özelliği; çözgü ipliğinin indigo boyar madde ile boyanmış, atkı ipliklerinin ise boyanmamış yani beyaz olmasıdır. Denim kumaş, blue jeans olarak da anılmaktadır. Fakat blue jeans, denim kumaşlardan üretilmiş, özellikle pantolon olan tüm giysilere verilen addır. Denim ise, spor giyim ve blue jeans yapımında kullanılan kaba, dayanıklı ve kullanışlı bir kumaş olup genellikle tek kat yüzde 100 pamuk ipliğinden üretilenleri tercih edilmektedir" diye konuştu.
HER YAŞTA TUTKU
Tüm dünyada blue jean giyiminde yaş aralığının olmadığını, bu yüzden de denim kumaşlarla üretimin sürekli artış gösterdiğini ifade eden Şirikçioğlu, şunları kaydetti:
"Denim kumaş üretiminde en önemli aşamalardan birisi yıkama, kumaşa farklı renk ve etkiler vermeye yarar. Elde edilmek istenen etkiye göre, jean, ön yıkamadan sonra çeşitli işlemlerden geçirilir. Biz kumaşı üretmekle konfeksiyona dönüştürülmüş haliyle numunesini sunuyoruz. Çünkü, artık tüm dünyada böyle isteniyor. Başta İspanya olmak üzere dünyanın neresinde olursa denim kumaş fuarlarına katılıyoruz. Burada denim üretimindeki tüm değişimleri, talepleri görebiliyoruz."
DENİMİN ÖYKÜSÜ
1950'li, 1960'lı yıllardaki talep çeşitliliği, üreticileri farklı yıkama teknikleri ve denim kumaşa uygulanabilecek renkler konusunda harekete geçirdi. 1980'ler sonunda, vücudu saran, likra karışımlı denim kumaşından üretilen dar paçalı jeanler yaygınlaşmaya başladı. Jeanin her kesimde popüler olması, haute couture üreticilerini de yeni çalışmalara itti. Yves Saint Laurent, 1970 yılında, blucini podyuma çıkardı. Onu Calvin Klein, Armani, Valentino gibi modacılar izledi. - KAHRAMANMARAŞ