Haberler

Dünya Gözlük Devinin Türkiye'deki Rakibi Çin Değil, Cep Telefonu

Abone Ol

Ray-ban'dan Prada'ya Kadar 28 Gözlük Markasını 130 Ülkede Üreten ve Pazarlayan Luxottica'nın Türkiye'deki Rakibi Taklit Çin Ürünlerinden Daha Çok Cep Telefonları. Luxottica Türkiye Koordinatörü Duygu Biçer, Taklit Ürünlerin Tüm Dünyada Sorun Olduğunu Söylerken, "Aksesuvar Ürünleri Olarak Bakıldığında, Türkler, Telefonu Prestij Aracı Olarak Gördüğü İçin Gözlük Ancak İkinci Sırada Geliyor" Dedi.

Ray-Ban’dan Prada’ya kadar 28 gözlük markasını 130 ülkede üreten ve pazarlayan Luxottica’nın Türkiye’deki rakibi taklit Çin ürünlerinden daha çok cep telefonları. Luxottica Türkiye Koordinatörü Duygu Biçer, taklit ürünlerin tüm dünyada sorun olduğunu söylerken, "Aksesuvar ürünleri olarak bakıldığında, Türkler, telefonu prestij aracı olarak gördüğü için gözlük ancak ikinci sırada geliyor" dedi.

YILDA ortalama 12 milyon adet gözlüğün satıldığı Türkiye’de 28 markasıyla faaliyet gösteren İtalya merkezli gözlük devi Luxottica, Türkiye’de asıl rakip olarak cep telefonlarını görüyor. Luxottica’nın Türkiye’deki tespitine göre aksesuar ürünler olarak bakıldığında Türkler, cep telefonunun modelini yenilemeye gözlükten daha çok önem veriyor.

KADINLAR GÖZLÜKÇÜ: Başka Ray-Ban olmak üzere Vogue, Arnette, Killer Loop, Sferoflex ve lisanslı olarak da Prada, Chanel, Bvlgari, Dolce&Gabbana, Versace, Burberry, Donna Karan, DKNY, Miu Miu, Jil Sander, Sergio Tacchini, Salvatore Ferregamo gibi 28 marka ile faaliyet gösteren Luxottica’nın Türkiye Koordinatörü Duygu Biçer, Çin merkezli taklit ürünlerin sadece bu sektörün ve Türkiye’nin sorunu olmadığını vurguladı. Biçer, "Elbette bu taklit ürünlerden çok rahatsızız. Ama bizim Türkiye’deki en büyük rakimiz cep telefonu" diye konuştu. Genel olarak dünyada aksesuar olarak bakılınca sıralamanın gözlük, saat ve cep telefonu şeklinde olduğunu, Türkiye’de ise telefonun ilk sırayı aldığını belirten Dinçer, "Kadınlar her ülkede olduğu gibi gözlüğe daha önem verseler de, özellikle genç erkekler için cep telefonu modeli çok önemli. Bu da bizim pazarımızı etkiliyor" dedi.

PAZAR HER YIL BÜYÜYOR: Yine de Türkiye pazarının gelişiminden memnun olduklarını dile getiren ve pazarın her yıl yüzde 5 ile 7 arasında büyüme kaydettiğini söyleyen Biçer, şunları söyledi: "Henüz rakamlar nüfusa göre düşülünce düşük bulunsa da, küresel ısınma sorunuyla birlikte artan bilinçlenme gözlük kullanımını artırıyor. Gözlük aynı zamanda bir aksesuar aracı olarak görülüyor. Biz Luxottica olarak hemen her marka için 2’si optik, 2’si aksesuar olmak üzere yılda 4 koleksiyon çıkarıyoruz. Ve tüm koleksiyonu aynı anda Türkiye’ye getiriyoruz."

200-980 YTL ARASINDA: Türkiye’de laser operasyonları ve lens kullanımının artması ile optik gözlük (numaralı) pazarının küçüldüğünü ancak buradaki kaybın güneş gözlüğüne kaydığına dikkat çeken Biçer, rekabet konusunda ise, şöyle konuştu: "Öncelikle bizim kendi markalarımız arasında olmak üzere pazarda yoğun bir rekabet var. Ama biz Türkiye’de Van’dan Trabzon’a kadar 2 bin gözlükçü ile geniş bir dağıtım ağına sahibiz. Ayrıca mevcut 28 markamızla 200 YTL ile 980 YTL arasında çok geniş bir kitleye ulaşabiliyoruz."

TIFFANY 30’UNCU MARKA: Bu arada geçen ay Oakley markasını satın alan Luxottica’nın, marka sayısını artırdığına dikkat çeken Duygu Biçer, "Bu yıl ayrıca Tiffany Co. ve Polo Ralph Lauren de bünyemize katılmıştı. Ralph Lauren ürünlerini hemen Türkiye’ye sunduk. Şimdi Oakley’i sunacağız. Tiffany için ise 2008 yılına hazırlanıyoruz. İlk kez bir mücevher markası bizimle gözlüğe girmiş olacak. Ve bu koleksiyon da anında Türkiye’ye getirilecek. Böylece marka sayımız da 30 olacak."

43 yaşındaki CEO Guerra Türkiye’ye özel önem veriyor

GRUBUN Türkiye’de üretim yapma planı yok ancak Duygu Biçer, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye’nin özel bir yeni bulunduğunu belirtiyor. Bunda ise Luxottica’nın 43 yaşındaki CEO’su Andrea Guerra etkili. Daha önce beyaz eşya üreticisi Merloni’de CEO’luk yapan Guerra’nın bu nedenle Türkiye’yi yakından tanıdığını belirten Biçer, "CEO’muz Türkiye pazarını çok iyi biliyor ve potansiyelini çok önemsiyor" dedi. Yöneticilerinin çoğunluğunu gençlerden seçen Luxottica’nın Türkiye Koordinötörü Duygu Biçer de henüz 32 yaşında. 1995 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Luxottica, geçen yıl Topten’i satın aldı ve İzmirli Duygu Biçer’i koordinatörlüğe getirdi.

Marka elçisi Tuba Ünsal

LUXOTTICA, bu yıl ilk kez Türkiye’de bir de "marka elçisi" seçti. Gisele Bundchen’in dünya çapında marka elçisi olduğu Vogue gözlükleri için Tuba Ünsal seçildi. Markanın "renki ve feminen kişiliğini" temsil ettiği için seçilen Ünsal’ın, anlaşma gereği 2008 Mart ayına kadar başka marka bir gözlük takması mümkün değil.

1961 yılında gözlük sapı üreten Leonardo Del Vecchio tarafından Agondo’da kurulan Luxottica, 1990’lara kadar İtalya içinde gelişimini sürdürdü. 2000 yılına kadar Vogue, Persol ve Ray-Ban gibi ünlü gözlük markalarını bünyesine katan grup, bu tarihten sonra Dolca&Gabana, Burbery, DKNY, Bvlgari, Chanel gibi ünlü moda markalarının da lisanslı üretisi oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title