Haberler

Dünya Turizmi Mersin'de Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Mersin, dünyanın kardeş şehirlerinin buluştuğu ve dünya turizminin masaya yatırıldığı ‘1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Mersin, dünyanın kardeş şehirlerinin buluştuğu ve dünya turizminin masaya yatırıldığı '1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek zirveye, Dünya Turizm Konseyi Başkanı Michael Frenzel ve Almanya Eski Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit ile 4 kıta, 25 ülke, 52 belediyeden aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 180'e yakın turizm temsilcisi katılıyor.

Merkezi Federal Almanya'nın Hannover kentinde bulunan Kardeş Şehirler Turizm Birliği'nin ilk buluşması, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Mersin'de gerçekleşti. Bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi, Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Turizm Platformu işbirliğinde Erdemli ilçesi Kargıpınarı Mahallesi'ndeki Wonasis Aqua Resort Otel'de yapılıyor. Zirve, dünyanın dört bir yanından Mersin'de bir araya gelen belediye başkanları ve turizm temsilcilerinin, gerek destinasyon geliştirme gerekse müşterek pazarlama ve tanıtım çalışmaları konusunda yeni bir başlangıcın ilk adımlarını atmaları açısından önem taşıyor.

"TURİZM YARIŞINDA ÖNE ÇIKMA TEK BAŞINA MÜMKÜN GÖRÜLMEMEKTEDİR"

Zirvenin açılışında konuşan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin olarak böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Turizmin, her çeşidiyle günümüzde ülkelerin en önemli gelir kalemlerinden biri olmanın yanı sıra ortak kültürel mirası daha da zenginleştiren bir sektör olarak diğer sektörlerden ayrıştığını vurgulayan Vali Çakacak, "Bu yönüyle turizm, geçmiş dönem kültür değerlerinin tanıtımını, gelecek kuşaklara aktarımını sağlarken, yaşayan farklı kültürlerin ve farklı değerlerin de önemli bir aracı durumundadır. İletişim ve ulaşım sektörlerinde yaşanan hızlı gelişim, turizm sektörünün de aynı hızla gelişmesine, sürekli büyümesine ve sağladığı ekonomik getiri ve oluşturduğu istihdam nedeniyle de yoğun bir rekabetin yaşanmasına vesile olmaktadır. Bu yarışta ülkelerin yanında şehirler de ulusal ve uluslararası düzeyde öne çıkma uğraşına gelmişlerdir. Bu yarışta öne çıkma, gelir ve istihdam pastasından daha fazla pay alma, sahip olunan kültürel ve doğal zenginliklerle tek başına mümkün görülmemektedir. Bu durum şehirlerin sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliğine girmesine ve deneyimlerini paylaşmasına sebep olmuştur. Bunun sonucunda kardeş şehirler kavramı ortaya çıkmış ve günümüzde önemini her geçen gün daha da artırır hale gelmiştir. Doğal, kültürel varlıklara sahip ülkelerin refahına katkı sağlaması yanında toplumların birbirini daha iyi anlamalarına, daha yakından tanımalarına da yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda turizm, ülke ve şehirlerin ortak hareket etmelerine imkan sağlayarak, ikili ticaret ve ekonomik ilişkileri de geliştirmektedir. İnanıyoruz ki, bugün ilki gerçekleşen bu zirve giderek güçlenerek, önümüzdeki yıllarda büyüyecek ve hem katılımcılar için büyük fırsatlar yaratacak hem çok daha fazla kardeş şehrin kardeşlik, dostluk içinde buluşmalarını sağlayarak dünya barışına da önemli katkılar yapacaktır" dedi.

"KARDEŞ ŞEHİR OLUŞUMLARI KENTE VİZYON VE YENİ BAKIŞ AÇISI KAZANDIRIR"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi ile turizme ve turizmin geleceğine önemli katkıları sağlanacağını, zirvenin ayrıca, ülkeler arası diyalogun gelişmesi, birlik ve beraberliğin pekişmesi adına önemli bir misyonu da gerçekleştirmiş olacağını dile getirdi. Belediyelerin, temel görevlerinin yanı sıra evrensel bir misyona da sahip olduklarına işaret eden Kocamaz, "Bu evrensel rolün en güzel örneği, kardeş şehirler oluşumudur, uluslararası platformda diğer bir deyişle belediye ortaklıklarıdır. Bu ortaklıklar aslında iki farklı belediye ve kent arasındaki dayanışmanın, kültür ve tecrübe paylaşımının, birlik ve beraberliğin ortaklığıdır. Belediyeler arasında kurulan ortaklıklar, manevi desteğin yanında, kıt kaynakların etkin kullanılması ilkesinden hareketle idari ve mali sürdürülebilirliği de sağlar. Kentsel hizmet kalitesini geliştirmenin yanı sıra hizmet çeşitlenmesini de beraberinde getirir. Kente vizyon ve yeni bakış açısı kazandırır" diye konuştu.

Kardeş kentlerin aralarındaki ortaklıkların sürdürülebilir olması ve karşılıklı olarak üst düzey faydalar sağlamaları gerektiğinin altını çizen Kocamaz, "Kardeş şehirlerin sürülebilir başarısı biraz da ortak özelliklere sahip kentler arasındaki eşleşmeler ile mümkündür. İki kentin birbirine olan benzer özellikleri ne kadar fazla ise kentler arasındaki paylaşımlar ve karşılıklı desteklerde o kadar faydalanılabilir olur. Kentler arasındaki iklimsel koşullar, sosyal ve kültürel yapı ne kadar benzer olursa kentlerin birbirine destek olması ve proje anlamında yararlanması bir o kadar kolay, etkili ve verimli olacaktır. Böylelikle aynı sorunları yaşayan ortakların yaşadıkları problemlerin çözümü de diğer kardeş kentlere örnek ve destek olacaktır. Her ne kadar farklı ülkeler ve farklı kıtalarda olsak da yüreğimizin birlikte attığını biliyoruz. Bu anlamda globalleşen dünyada sorunlar birlikteliklerimiz sayesinde, ortak vizyon ile daha halledilebilir ve çözümlenebilir bir hale gelecektir" ifadelerini kullandı.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise kardeş kent olmanın kültürel bir yakınlaşma gibi görünse de aslında turizm başta olmak üzere her alanda ekonomik ilişkileri tetikleyen bir aktivite olduğunu kaydetti. Bu zirvenin de daha çok bir araya gelinmesine ve halkların birbirini daha çok tanımasına, kentlerin barışına, huzuruna, kardeşliğine ve zenginliğine yol açacağını vurguladı. MTSO'nun, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ASCAME'nin Lojistik Komisyonu Başkanı olduğunu anımsatan Aşut, Akdeniz'in en büyük Turizm Forumu olan MEDİ-TOUR 2016'nın Mayıs 2016'da Mersin'de düzenleneceği bilgisini vererek, tüm konukları foruma davet etti.

"TURİZM ÇOK ÜRKEK BİR CEYLANDIR. ŞEHRİ BİR SAHNEYE DÖNÜŞTÜRMEMİZ GEREKİYOR"

Açılış konuşmalarının ardından Federal Almanya Eski Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, "Destinasyon Kentlerde Kardeş Şehirler Arası Turizm Hareketleri" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Berlin'deki belediyecilik çalışmalarına yönelik deneyimlerini paylaşan Wowereit, hangi ülke olursa olsun yöneticilerin, vatandaşlarının yaşam şartı geleceği daha iyi olacak şekilde çalıştıklarını söyledi. Belediyelerin, insanların insan onuruna yakışır şekilde yaşamalarıyla da yükümlü olduklarını ifade etti. Wowereit, "Ama günümüzde yaşanan büyük mülteci sorunlarını görünce bunun kolay olmadığını görüyoruz. İnsanların iş sahibi olmalarını sağlamak zorundayız. Sadece devlet yardımına muhtaç olmayıp, kendi öz değerlerini gerçekleştirebilmeleri için, kendi yeteneklerine uygun makul bir işe sahip olmalarını sağlamalıyız ki, ailelerinin geçimini sağlayabilsinler. Bu da belediye için önemli görev" şeklinde konuştu.

Turizmin gelişmesi açısından şehrin bir sahneye dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çeken Wowereit, şehirlerin kendi profillerini korumaları ve kendi karakterleri olması gerektiğini söyledi. Kardeş şehirlik kavramının kağıt üzerinde çok güzel olduğunu, ancak bir faaliyet gerçekleştirilmezse sonuç alınamayacağını vurgulayan Wowereit, kardeş kentlerin yaşamla doldurulması halinde anlam kazanacağını belirtti. Bu zirvenin bir başlangıç oluşturacağını ifade eden Wowereit, katılımcı şehirlerin fırsatı iyi değerlendirmesi, uzun vadeli, uluslararası vadeli anlaşmalar için zemin hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

Belediyelerin, turizmin önemli bir ekonomik faktör olduğunu çok erken fark ettiğine işaret eden Wowereit, sivil toplum kuruluşlarının da belediyelere mutlaka destek olması gerektiğini vurguladı. "Turizm çok ürkek bir ceylandır" diyen Wowereit, bu nedenle güvenliğin, sürdürülebilirliğin önemli olduğunu kaydetti. Uygun fiyatların, farklı etkinliklerin de turist sayısını artıracağını belirten Wowereit, artık şehirlerin birbiriyle rekabet halinde olduğunu ifade etti. Wowereit, "Bir şehri dünya çapında markalaştırmak hiç kolay değil. Başta bütçemiz yetmiyor. Sponsorlarımız olması gerekiyor bu fikri destekleyecek. Daha iyi bir dünya için geleceği birlikte şekillendirelim" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Burhanettin Kocamaz Klaus Wowereit Almanya Ekonomi Berlin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title