Haberler

Dünyanın Gözü Türk Seccadelerinde

Güncelleme:
Abone Ol

1 milyar dolar hacme sahip olan seccade sektörüne dış pazarın ilgisi üretimin yüzde 90'ını ihracata yöneltiyor.

Türkiye'de üretilen el dokuması ipek seccadeler yurt dışında büyük ilgi görüyor. 1 milyar dolar hacme sahip olan seccade sektörüne dış pazarın ilgisi üretimin yüzde 90'ını ihracata yöneltiyor.

Seccade sektöründe başarılı AR-GE ve röprodüksiyon çalışmalarıyla dünyanın birçok yerinden üretim talebi alan Nursace Tekstil, özellikle seccade konusunda Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu'nun ihracat talebini karşılıyor. Nursace, Osmanlı dönemine ait sanat eseri değerinde el dokuması özel işlemeli seccadelerin ve Hereke'de üretilen el dokuması ipek seccadelerin röprodüksiyonları ile yabancıları Türk seccade kültürü ile tanıştırıyor.

Nursace Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bayezit, Türkiye seccade pazarını değerlendirirken sektörün büyüklüğü ve ihracatın önemine dikkat çekti. Bayezit, "Türkiye genelinde 1500 - 1800 tezgah sürekli olarak seccade üretiyor. Bu da kaliteye göre yaklaşık olarak günlük 300 ila 500 bin adet arası üretim demek, yıllık karşılığı ise 150 milyon adeti buluyor. Ekonomik karşılığı da 70 - 80 bin ton ipliktir. Pazar, 1 milyar dolarlık parasal büyüklüğe (yüzde 90 gibi ciddi bir oran ihracata gitmektedir) tekabül ediyor ve yaklaşık olarak, 15 - 20 bin kişiye iş imkanı sağlıyor; yani aileleri ile birlikte 80 - 100 bin kişinin ekmek kapısı durumunda" dedi.

Bayezit, 1950'lilerden bu yana işporta tezgahından, tüm dünyaya 7 milyon adet seccade ihraç eden bir markaya dönüştüklerini söyledi. Yapılan başarılı röprodüksiyon çalışmaları ve kullanılan teknoloji sayesinde, tüm dünyanın seccade kültürüyle tanışmasını sağlayan marka, Cat Stevens'ın ( Yusuf İslam ) da dikkati çekti.

Ürünlerin tüm dünyada talep görmesini Türk kültürüne bağlayan İsmail Bayezit, "Bizim kültürümüz, sanatımız, renklerimiz ve sıcaklığımız insanların dikkatini çekiyor.

Bu bağlamda ürünlerimizin her biri, bu ülke kültürünün birer yansıması. Bizim ürünlerimize bakan, önce Anadolu'yu, Osmanlı'yı ve Türkiye'yi görüyor" dedi.

Avustralya'daki bir kiliseye dahi seccade satan İsmail Bayezit'ın 90'lı yılların sonunda gerçekleştirdiği Londra seyahati sırasında, Yusuf İslam (Cat Stevens) ile tanıştığı belirtildi. Sohbet sırasında Yusuf İslam, seccade üzerindeki desen ve renklerin namaz sırasında konsantrasyonu bozduğunu; İslam dininin aslında şatafattan uzak bir din olması gerektiği ve bu sebeple üzerinde hiç bir şey olmayan düz renklerde seccade yapılıp yapılamayacağını sorduğu sonrasında ise Bayezit'in, aralarında geçen sohbetin ardından düz seccade yapımına başladığı ve Nursace markasıyla Yusuf İslam'ın cemaatine ilk düz renk seccadeleri gönderdiği öğrenildi.

Nursace Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bayezit, "Malezya'da eski başbakan ve şu anda da başbakanlığın en güçlü adayı, Anwar Ibrahim; Endonezya'nın Jakarta valisi olan ve kraldan sonra gelen en güçlü siyasi kişiliği Fauzi Bowo da Nursace müdavimlerindendir. Anwar Bey'e seçim çalışmaları sırasında birçok kez dağıtılmak üzere seccade yaptık, Fauzi Bey de zaman zaman özel butik ürünler sipariş verip, özel kutularda, özel misafirlerine hediye eder. 4-5 sene evvel kendisinin; bizzat firmamızı İstanbul'da ziyaretinde; Endonezya'da da tesis kurmamız yönünde bir davet aldık" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Yusuf İslam Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title