Haberler

Dünyaya Kemençe Satıyor

Abone Ol

Samsun'da 25 yıllık kemençe ustası İbrahim Çelebi, kemençenin yüzde yüz Türk enstrümanı olduğunu söyledi.

Samsun'da 25 yıllık kemençe ustası İbrahim Çelebi, kemençenin yüzde yüz Türk enstrümanı olduğunu söyledi. Son yıllarda Yunanlıların kemençeyi sahiplenmesine tepki gösteren Çelebi, "Kemençe Türk kültürüne ait bir çalgıdır. Karadeniz Bölgesi'ne de Orta Asya'dan göç eden Türkler tarafından getirilmiştir" dedi. Çelebi, 11 ülkeye el yapımı kemençe satışı yaptığı kaydetti.

Baba mesleğini devam ettiren 52 yaşındaki İbrahim Çelebi, kemençenin son yıllarda sadece Karadeniz Bölgesi'nde çalınan bir çalgı olmaktan çıkıp Türkiye'ye hatta tüm dünyaya yayıldığını söyledi. Yurt dışında bulunan Türklerin, kültürlerini gittikleri ülkelerde devam ettirmek için kemençe alıp çaldıklarını dile getiren Çelebi, "25 yıldır el yapımı kemençe imal ediyorum. Özellikle son 10 yılda yurt dışındaki vatandaşların kemençeye olan ilgisi daha da arttı. Kemençenin son yıllarda daha da yayılmasının ardında, gurbetçilerin kültürlerini gittikleri ülkede devam ettirme çabası var. Şu anda Samsun'dan 11 ülkeye kemençe satışı yapıyorum. Macaristan, italya, İspanya, Hollanda, Belçika, Fransa'ye kemençe satışı yaptım" dedi.

İyi bir kemençe yapmanın zaman aldığını ve çok emek vermek gerektiğini belirten Çelebi, "9 parçadan oluşan kemençeyi özenle imal ediyorum. Farklı modeller geliştiriyorum. Şu anda 4 çeşit var ve bu modellerin patentini aldım. Yaptığımız kemençelerde el işlemeciliği çok fazla olduğu için fiyatları 750 lira ile bin lira arasında değişiyor. Talep olursa kemençelere altın işleme bile yapabiliyoruz. Erik, ardıç, dut ve kiraz ağacından yapıyorum. El yapımı olduğu için ayda en fazla 4 adet yapıyorum" diye konuştu.

KEMENÇE TÜRKLERİNDİR

Son yıllarda kemençeyi Yunanlıların sahiplenmesine de tepki gösteren Çelebi, "Kemençe tarihte Orta Asya'da bulunan Türkler tarafından kullanılmıştır. Orta Asya'dan göç eden Türklerle Karadeniz Bölgesi'ne gelmiştir. Kemençe üzerinde biz daha sonra değişiklikler geliştirmeler de yapmışız. Kemençe ismi dahi Türklere aittir" diye konuştu.

Türkmenistan ve Afganistan'da hala kemençenin çalındığını söyleyen Çelebi, "Karadeniz'de bulunan Rumlar tarafından kemençe Yunanistan'a götürülmüştür. Yunanlılar tatlılarımızı, yemeklerimize sahip çıktığı gibi kemençemizin de kendilerinin olduğu söylüyorlar" dedi. - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Karadeniz Bölgesi İbrahim Çelebi Ekonomi Samsun Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title