Haberler

E-ticaret Uygulamasına Destek

Güncelleme:
Abone Ol

Maliye Bakanlığı'nın elektronik ticaret faaliyetlerindeki uygulamasına destek geldi.

Erdal Çelikel - Maliye Bakanlığı'nın elektronik ticaret faaliyetlerindeki hukuki ve vergisel altyapıyı oluşturmak, sektörü kayıt altına almak, elektronik ticaret faaliyetlerinde bulunan girişimcilerin vergisel uyumunu sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği projeye destek geldi.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin e-ticaret potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Orhun, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, geçen yıl internetten yapılan kartlı ödemelerin toplamının 31 milyar liraya ulaştığını hatırlattı.

Söz konusu tutarın 2005-te 1 milyar, 2010-da 15 milyar, 2011-de 23 milyar lira olduğunu anlatan Orhun, 2015 tahmininin 62 milyar, 2023 hedefinin de 316 milyar lira olarak belirlendiğini kaydetti.

2012 yılı sonunda Türkiye e-ticaret pazarının finansal hacminin 30 milyar lira olarak gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu ifade eden Orhun, 2012'de 171 milyon 431 bin işlem gerçekleştiğine işaret etti.

"Tüm bu rakamları değerlendirdiğimizde girişimci ruhumuz, adaptasyon gücümüz ve yeniliklere açık yapımızla dünyanın en hızlı büyüyen pazarları arasında olduğumuzu rahatlıkla görebiliriz" diyen Orhun, Türkiye'de e-ticaretin her yıl ortalama yüzde 50 büyüdüğü söyledi.

-"Denetlenebilirlik yatırımları artıracaktır"-

Bu kadar hızlı gelişen e-ticaret sektörü açısından önemli konuların başında vergi düzenlemeleri geldiğini anlatan Orhun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle bu konuda yapılan açıklamaları çok umut verici buluyorum. Ancak vergi avantajı olan ülkeler, e-ticarette daha hızlı ilerliyor. Bu konuyla ilgili olarak önümüzde bir Amazon örneği var. Bunun dışında kanuni düzenlemeler müşteri odaklı yapıldığında, müşteri memnuniyetinde en üst noktaya ulaşabiliyorsunuz. Makro çapta baktığımızda ise denetlenebilirliğin aynı zamanda yatırımları da artıracağı kanısındayım. Sektör şu anda zaten kayıt altında ancak yeni düzenlemeyle genel tablo daha da iyileşecek ve ülke ekonomisine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. ETİD olarak biz de e-ticarete başlamadan önce vergi yükümlülüklerinin ve kanuni sorumlulukların en iyi şekilde öğrenilmesini tavsiye ediyoruz."

-"Uygulama haksız rekabeti giderecek"-

Vergi hukuku ile ilgili konularda yapılacak uygulamaların mutlaka yasal düzenleme ile yapılması gerektiğini belirten Orhun, bu nedenle öncelikle vergi kanunlarında e-ticaret uygulamalarına imkan verecek değişikliklerin, sonra da bunlar için uygulama düzenlemelerinin yapılmasının önemine işaret etti.

"Yasal altyapı sağlanmadan bu tarz bir uygulama gerçekleştirilemez" değerlendirmesinde bulunan Orhun, ikincil düzenlemelerin, yetkili kurumlarca vergi kanunun yenilenmesinden veya ilgili değişikliklerin yapılmasından sonra çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenebileceğini söyledi.

Bugün için böyle düzenlemelerin bulunmadığını anlatan Orhun, "Bu yasal altyapı oluşturulmadan kurumların mükellefleri bu yolla zorlamaları hukuken mümkün değildir" dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılması düşünülen bu uygulamanın, sektör yararına sonuçlar doğuracağını ve en azından bu suretle sektör mensupları arasındaki uygulamadan kaynaklanan haksız rekabetin giderileceğini ifade eden Orhun, şunları kaydetti:

"Bu değişiklik bir yasa konusu olduğundan ve yasalara herkesin uymak zorunluluğu bulunduğundan, çıkacak yasa ve ikincil mevzuatla herkesin aynı şekilde denetleneceği ve bunun da uygulamada olası işletmeciler arasındaki haksız rekabeti giderecek bir çözüm olacağı söylenebilir. E-ticaret sektöründeki şirketler şu anda zaten kayıt altında ve faaliyetlerini bu şekilde sürdürüyorlar. Bununla birlikte düzenlemelerin yapılması, e-ticaret sektörünün denetlenebilir olması bakımından da katkı sağlayacak. Zira sektörün önemi ve büyüme potansiyeli de görülebilecek. Devlet tarafından sektör için gerekli yatırımlar da yapılırsa sektörün ülke ekonomisine sağlayabileceği katkı artacaktır."

-Yeni uygulama neyi amaçlıyor--

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hafta içinde açıkladığı uygulamaya göre, Hollanda'dan alınan bir robot program sayesinde sanal ortamda ticaret yapan tüm firmalar otomatik olarak tespit edildi ve bunların faaliyetleri kayıt altına alındı.

"E-Ticaretin İzlenmesi ve Mükellef Uyumunun Artırılması Projesi" ile e-ticarette kayıt dışılığın önlenmesi ve kayıt dışı çalışan firmaların gönüllü uyuma davet edilmesi amaçlanıyor.

Proje ile e-faturanın e-ticaret ile entegrasyonu, internet üzerinden mükellefiyet açılması ile vergilemede kesinlik ve belirliliğinin sağlanması öngörülüyor.

Ayrıca, "www.egirisimci.gov.tr" internet portalı sayesinde de e-ticaret firmalarının beyanlarının kontrol edilecek ve kayıtdışı olduğu tespit edilen firmalar mektup ve e-posta yoluyla gönüllü uyuma davet edilecek.

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Erdal Çelikel Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title