Haberler

Egiad Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi

Abone Ol

TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar: "Büyüme açısından, Türkiye gelişmiş ülkelere göre oldukça başarılı bir performans sergilemiş olsa da sürdürülebilir bir büyüme adına aynı başarıdan söz edemiy...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel krizde Türkiye'nin büyüme açısından gelişmiş ülkelere göre oldukça başarılı bir performans sergilemiş olsa da sürdürülebilir bir büyüme adına aynı başarıdan söz edilemediğini söyledi.

EGİAD tarafından düzenlenen "Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi"nin 6.'sı Kültürpark Fuar hollerinde başladı.

Zirve kapsamında düzenlenen "2013 Sonbaharında Türkiye Ekonomisine Bir Bakış ve 2014'den Beklentiler" konulu panelde konuşan Yorgancılar, 5. yılını tamamlayan küresel krizde, gelinen noktada belirsizliklerin ve endişelerin devam ettiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde az da olsa bir toparlanma eğiliminin gözlendiğini anlatan Yorgancılar, gelişmekte olan ülkelerde yavaşlayan büyüme ile birlikte, yapısal olan sıkıntıların ön plana çıkmaya başladığını kaydetti.

Kurdaki oynaklığın FED'in açıklamaları ile giderek artan bir seyir izlediğini dile getiren Ender Yorgancılar, bu süreçte özellikle gelişmekte olan ülkelerin kayıplarının daha fazla olduğuna dikkati çekti. Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana yüzde 15 ile en fazla değer kaybeden para birimi olduğunu bildiren Yorgancılar, "Büyüme açısından, Türkiye gelişmiş ülkelere göre oldukça başarılı bir performans sergilemiş olsa da sürdürülebilir bir büyüme adına aynı başarıdan söz edemiyoruz. Geleceğin yıldız ülkeleri arasında gösterilen ve 2023 hedefleri olan Türkiye için, beklentilerinin aksine gerçekleşecek eğilimler, yeniden risklerle dolu bir sürece bizleri sürükleyecektir. Bu süreçte en büyük bedeli dış kaynak bağımlılığı en yüksek ülkeler ödeyecektir" dedi.

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya ise, Avrupa'da borç krizi bütün şiddetiyle hüküm sürerken Türkiye ekonomisinin geçen beş yılda istikrarlı bir performans sergilediğini söyledi.

Küresel ekonominin oluşturduğu risklerin devam ettiğini belirten Seda Kaya, şöyle konuştu:

"Bir bütün olarak baktığımızda 2008 krizinin oluşturduğu dalgalar Avrupa'yı vurmasına rağmen Türkiye ekonomisinin iç dinamikleri bu krizden en az zararla çıkmamızı sağlamıştır. Avrupa'da borç krizi bütün şiddetiyle hüküm sürerken, Türkiye geçen beş yılda istikrarlı bir performans sergiledi. Her krizin sistemdeki bir bozukluğa işaret ettiği gerçeğini dikkate alarak, bu krizden olumsuz etkilenen bütün iç ekonomik sistemlerin süratle düzeltilmesi gerekmektedir. Bankacılık sektöründeki düzenlemeler nasıl güçlü finansal altyapı oluşturduysa, Türkiye ekonomisini bundan sonra karşılaşacağı krizlere dayanıklı bir yapı oluşturmalıyız."

Türkiye ekonomisi açısından önemli parametrelerden birinin de  dış ticaret performansı olduğunu kaydeden Kaya, 2013 yılının ilk 9 aylık döneminde, ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 oranında daraldığına, ithalatın ise yüzde 6 oranında arttığına dikkati çekerek, "Enerji de dahil olmak üzere ithal girdi bağımlığını azaltacak teşvik önlemleri alınmadığı takdirde, 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefi belki ekonominin kendi dinamikleri içinde tutturulabilecektir ama bilançonun diğer önemli kalemi olan ithalata baktığımızda dış ticaret dengesinin ihracat aleyhine daha da bozulduğunu görebileceğiz" diye konuştu.

Diğer konuşmacılar

CHP İzmir Millitvekili Erdal Aksünger ise Türkiye'nin son iki yılda içte ve dışta gerginlikler yaşadığını savunarak, bu durumun ülkenin gelişiminin önünde büyük engel teşkil ettiğini öne sürdü.

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrukulu da ABD'de başlayan ekonomik krizin etkilerinin hala devam ettiğini, bu ortamda Türkiye için en büyük riskin yüksek borç oranı olduğunu vurguladı.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk ise "Türkiye'nin düşük büyüme kapanına doğru gidiyor" görüntüsü verdiğini, maliyetleri azaltıcı ve verimliliği artırıcı yapısal düzenlemelerin yapılması, büyümeyi tetikleyecek politika ve uygulamalara ağırlık verilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral da Türkiye'deki işletmelerin yüzde 96'sını oluşturan kobilere sınıf atlatılması gerektiğini kaydetti. Güral, AB'li firmaların yatırıma gidebileceklerin en güvenilir ülkenin Türkiye ve Türk ortaklar olduğunu belirtti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise Türkiye'nin gelişmişlik açısından 3 ayrı bölge olarak değerlendirilebileceğini vurgulayarak, "Çok zengin, orta gelir gurubu ve yoksulluk gurubunda olan Türkiye var. Bölgelerarası gelişmişlik farkı ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

İzmir'de 2 gün sürecek iş ziresinde EGİAD üyeleri ve üye olmayan katılımcılar arasında ticari işbirliğinin artırılması amaçlanıyor. - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

Seda Kaya Türkiye Ekonomi İzmir Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title