Haberler

Eit Bölgesel İş Birliğini Ele Alacak

Abone Ol

Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) 13'üncü toplantısı 28 Şubat-1 Mart'ta Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bölgesel iş birliğinin artılması gündemiyle gerçekleştirilecek.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) 13'üncü toplantısı 28 Şubat-1 Mart'ta Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bölgesel iş birliğinin artılması gündemiyle gerçekleştirilecek.

EİT'in internet sitesinde yer alan duyuruya göre, etkinlikte 2012 yılında Bakü'de gerçekleştirilen toplantıdan bu yana kaydedilen gelişmeler üzerinde durulacak.

Toplantıda bir araya gelecek üye ülkelerin devlet başkanları, iş birliğinin değişen küresel ve bölgesel koşullara göre yeniden dizayn edilmesini görüşecek.

İslamabad'daki etkinlikte, teşkilatın 2025 vizyonunun kabul edilmesi, ticaret, ekonomi, yatırım, ulaştırma, tarım, enerji, eğitim, sağlık ve örgütlü suçlarla mücadele gibi konuların ayrıntılı şekilde istişare edilmesi bekleniyor.

İran, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan'ın devlet veya hükümet başkanları düzeyinde katılım sağlayacağı toplatıda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil etmesi bekleniyor.

"EİT işlevselleştirilmeli"

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Uzmanı Altay Atlı, AA muhabirine, EİT'nin daha fazla işlevselliğe kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Atlı, teşkilatın, uluslararası siyasi ve ekonomik konjonktürün ülkelerin iş birliklerini daha üst seviyeye çıkartabilmeleri için şu ana kadar elverişli bir ortam oluşturmaması nedeniyle istenilen seviyeye gelmediğini ifade etti. Atlı, ayrıca üye ülkeler arasındaki taşımacılık bağlantılarının yetersiz olduğuna işaret etti.

Rusya'nın, teşkilattaki Orta Asya ülkeleri üzerinde nüfuzu olduğuna dikkati çeken Atlı, şöyle devam etti:

"Pakistan ciddi bir terörizm ve istikrarsızlık sorunuyla karşı karşıya. İran ise yakın bir geçmişe kadar ağır bir ambargo altındaydı. Diğer yandan ekonomik işbirliği konusunda da bu ülkelerin farklı öncelikleri var. Orta Asya, Rusya ile Çin arasında ekonomik faydasını artırmaya çalışıyor. Pakistan, Çin desteğiyle ayağa kalkmayı amaçlıyor. İran ise ambargo sonrası dönemde küresel sermayeden daha fazla fayda sağlamanın peşinde. Bu öncelikler arasında EİT kendisine gündemin ilk sıralarında yer bulamıyor. Ekonomik işbirliği ve entegrasyon için taşımacılık/ulaştırma hatları ve bağlantılarına ihtiyaç var. Ancak ECO ülkeleri her ne kadar coğrafi anlamda birbirlerine yakın olsalar da bu bağlantılar henüz çok zayıf ve yetersiz. Türkiye'den komşu İran'a bile tırlarla mal göndermenin birçok zorluğu var. Türkiye'nin 'orta koridor' projesi bu açıdan önemli ancak henüz hayata geçirilmiş değil."

EİT'nin daha fazla işlerliğe kavuşturulmasının tüm üye ülkeler için fayda sağlayacağının altını çizen Atlı, bu durumun zorluklarına değindi. Atlı, Çin'in 2013'te başlattığı ve güzergahı tüm teşkilat üyesi ülkelerden geçen "Bir kuşak, bir yol" isimli İpek Yolu'nu canlandırma projesinin önemli olduğunu ifade ederek, "Teşkilat üyesi ülkelerin bu projeye eklemlenmesi en makul seçenek olarak görünüyor" dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı

Kuruluş amacı üye ülkelerin kalkınmasına katkıda bulunmak, ticari engelleri kaldırmak ve geliştirmek, küresel pazarlarla bütünleşmeyi teşvik etmek, kültürel ve tarihi bağları güçlendirmek olan EİT, 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan'ın iş birliğiyle kuruldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlıklarını kazanan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ile Afganistan'ın da katılımıyla teşkilata üye ülke sayısı 10'a yükseldi. EİT'in merkezi Tahran'da bulunuyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Altay Atlı Pakistan Türkiye İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title