Haberler

Ekonomi Bakanı Çağlayan Açıklaması

Abone Ol

"11 yıl öncesine kadar Türkiye'nin yurtdışına yatırım yapması ayıplanıyordu. Bugün hala maalesef bunu idrak edemeyen muhalefet partilerinin genel başkanları var" "Türkiye, yüksek katma değerl...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 11 yıl öncesine kadar Türk firmaların yurtdışına yatırım yapmasının ayıplandığını belirterek, "Bugün hala maalesef bunu idrak edemeyen muhalefet partilerinin genel başkanları var" dedi.

İş makinaları üreten HİDROMEK firmasının Mitsubishi Heavy Industries'in motor greyder iş kolunu satın almasına ilişkin Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde imza töreni düzenlendi.

Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, dünyanın neresine giderse gitsin ürünlerine rastlamaktan onur duyduğu HİDROMEK firmasının yapılan anlaşma ile tam bir makas değişikliğine gittiğini dile getirdi.

11 yıl öncesine kadar Türkiye'nin yurtdışına yatırım yapmasının ayıplandığını ve bu durumun ülkeden sermaye kaçışı olarak değendirildiğini kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bugün hala maalesef bunu idrak edemeyen muhalefet partilerinin genel başkanları var. Geçenlerde bir konuşmamda Türk firmalarının 25 milyar dolardan fazla uluslararası yatırımını iftihar ederek söylemiştim. Ana Muhalefet Partisi'nin Genel Başkanı bir konuşmasında 'Bakın, Ekonomi Bakanı'na gülüyor. Firmaların yurtdışında yatırım yapmasına seviniyor' dedi. Evet, sonuna kadar sevinirim. Çünkü ben, yeni Türkiye'nin Ekonomi Bakanıyım, onlar maalesef eskide kaldılar, eskide kalmaya devam edecekler."

Yeni Türkiye'de artık firmaların kabına sığmadığını anlatan Çağlayan, bu anlamda Ankara'nın önemli bir kent olduğuna işaret etti.

"Türkiye'nin marka değeri konusunda mesafe alması gerek"

Firmaların uluslararası anlamda etkin olmasının ve küresel marka yaratmanın önemine de değinen Çağlayan, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sı Türkiye'den daha geri olan Hollanda'nın buna rağmen dünyadaki ekonomik etkinliğinin Türkiye'den fazla olduğunu belirtti.

Hollanda'nın uluslararası çapta çok sayıda şirkete sahip bulunması ile marka ve kaliteye önem vermesinin bu anlamda önemine dikkati çeken Çağlayan, "Türkiye için makas değişikliği burada" diye konuştu.

Türkiye'nin son 10 yılda önemli başarılar elde ettiğini ve gelecek 10 yılda da aynı başarıyı göstereceğini ifade eden Çağlayan, söz konusu başarıda özel sektörün payının büyük olduğunu kaydetti.

Ülkenin yüksek katma değerli ve yüksek teknoloji içeren ürünler üreten, Ar-Ge ve inovasyonu önemseyen firmalara ihtiyaç duyduğunu anlatan Çağlayan, yeni Teşvik Sistemi'nin özünün bu kavramlara odaklı olduğunu söyledi.

Dünyada birçok şirketin tek başına marka değerlerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin ilk 100 firmasının toplam marka değerinin ise 31 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu dile getirdi. Çağlayan, Türkiye'nin bu anlamda katetmesi gereken çok mesafe olduğuna işaret etti.

Firma yetkililerine gerek ortaklık gerekse şirket satın alma yoluyla yurtdışına açılma tavsiyesinde de bulunan Çağlayan, bakanlık olarak bu konuda çaba gösteren firmalara maddi destek verdiklerini hatırlattı.

Toplantıya katılan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'in iş piyasası ile ilgili talebini de yanıtlayan Çağlayan, kendisinin de iş dünyasından gelen biri olduğunu anımsattı.

"Hiçkimsenin gücü çalışanla çalıştıran arasına girmeye yetmez" diyen Çağlayan, işgücü piyasaları esnetildiği ve daha dost hale getirildiği müddetçe üretim, yatırım ve istihdamın artacağını ifade etti.

Diğer konuşmalar

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de HİDROMEK'in 35 yıl önce Siteler'de başlayan serüvenine bugün Türkiye'nin 123'üncü büyük firması olarak devam etmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

Firmanın Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçiliğe verdiği önemle dünya markası olduğunu vurgulayan Özdebir, "HİDROMEK, Ankara'dan çıkan bir firma olarak dünya devi Mitsubishi'nin bir bölümünü teknolojisiyle, dağıtım haklarıyla, binasıyla, müşteri zinciriyle ülkemize kazandırdı. Bu çok önemli bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

HİDROMEK Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt,  anlaşma kapsamında Mitsubishi'nin Tayland'da yerleşik greyder üretim tesisini de tüm tasarım, üretim, know-how ve satış sonrası hizmetleriyle birlikte satın aldıklarını belirtti.

Bozkurt, Tayland'daki yerleşik üretim tesisinin İspanya ve Rusya'dan sonra yurtdışındaki üçüncü yatırımları olacağını kaydederek, söz konusu yatırım ile firmanın Asya ülkelerinde daha etkin hale geleceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından HİDROMEK ile Mitsubishi Heavy Industries firmaları arasında Japon firmanın motor greyder işinin devralınmasına ilişkin anlaşma imzalandı. İmza töreni sırasında Bakan Çağlayan, "Kızımız Mitsubishi'yi oğlumuz HİDROMEK'e aldık" şeklinde espri yaptı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Nurettin Özdebir Çağlayan Türkiye Ekonomi Sincan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title