Haberler

"Vize Konusu 21. Yüzyılın Bir İnsanlık Ayıbı"

Güncelleme:
Abone Ol

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Avrupa Birliğinin vize uygulamalarını eleştirerek, "Vize konusu 21. yüzyılın bir insanlık ayıbı, insanlık suçudur." dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği'nin (AB) vize uygulamalarını eleştirerek, "Vize konusu 21. yüzyılın bir insanlık ayıbı, insanlık suçudur" dedi

Çağlayan,  EMSAŞ İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Rıza Aslan'a Belarus Cumhuriyeti tarafından verilen Devlet Şeref Nişanı'nın takdim edildiği törende yaptığı konuşmada, mütahhitlik sektörünün 2023 hedefinin 100 milyar dolar olduğunu anımsatarak, bu sektörde yaşanan başarıların alkışlanması gerektiğini ifade etti.

Müteahhitlik sektörünün önemine değinen Çağlayan, sektörün dünyada şu anda 102 ülkede 7 bin 335 projede 264 milyar dolar tutarında taahhüt gerçekleştirdiğini bildirdi.

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada gösterdiği başarı ve performansın son 10 yılda dünyaya parmak ısırtacak seviyelere geldiğini söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin müteahhitlik sektörüne ilk başladığı yer Libya'dır. İlk başladığı tarih 1972. Bu tarihten 2002 yılına geldiğimiz süreçte sektörün dünyadan aldığı taahhütler toplamı 44 milyar dolardı. Ancak son 10 yılda Türk müteahhitlik sektörü 30 yılda aldığı taahhütlerin üzerine 220 milyar dolar ilave güç koyma kapasitesine erişmiştir. Sektör 30 yılda 44 milyar dolarlık iş alırken, yıl başına ortalama 1,2 milyar dolarlık taahhüt düşüyor. Geçen yıl sektörümüz 27 milyar dolarlık uluslararası taahhüt aldı. Bu yı lda 24 milyar doları yakalamış durumda. Ümit ediyorumki bu yıl sonunda geçen yılın rekorunu egale edeceğiz."

Türkiye'nin 10 gün sonrasını görmeyen bir ülke konumundan çıkıp 10 yıl sonrasını planlayan bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Çağlayan, ülkenin turizmden inşaata her alanda yüksek hedefler koyduğunu ve bu hedeflerin konulmasında Türk özel sektörünün büyük paya sahip olduğunu anlattı.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine başarılı adımlarla yürüdüğünü belirten Çağlayan, Türk iş aleminin yurt dışında göstermiş olduğu dinamizmin önemine işaret ederek, "Türk iş dünyasının gerek Türkiye'deki gerekse yurt dışındaki başarılarından iftihar ediyoruz. Eski bir sanayici olarak firmalarımızın bugüne kadar yurt dışına yapmış olduğu 26 milyar dolarlık yatırımla övünüyorum. Baktığımız zaman 26 milyar dolarlık yatırımın 6 milyar doları Afrika Kıtası'na yapılan yatırımdır. Bugün sadece Mısır'da, Etiyopya'da Türk firmaların yapmış olduğu yatırımlar 2 milyar doların üstündedir" diye konuştu.

Türkiye ve Belarus arasındaki ticaret hacminin 10 yıl önce sadece 40 milyon dolar düzeyinde olduğunu anımsatan Çağlayan, "Geçen yıl sonu itibarıyla rakamlarımız toplam 454 milyon doları bulmuştur. Yani 11 yılda tam 11 kat artmıştır. 2013'ün ilk 11 ayına baktığımız zaman ticaretimizde yüzde 10'ların üzerinde bir artış var. Ancak biz iki ülke olarak 86 milyon nüfüsa sahip iki ülkeyiz. ve iki ülkenin GSYİH'i toplamı 850 milyar doları geçiyor. İki ülkenin toplam dış ticaret hacimleriyse 500 milyar dolara yaklaşıyor. Böylesi bir ortamda Türkiye ve Belarus arasındaki dış ticaret rakamlarının yüz milyon dolarlar mertebesinde olmasını eksiklik olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

Çağlayan, Belaruslu iş adamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya da davet etti.

"Vize konusu 21. yüzyılın bir insanlık ayıbı, insanlık suçudur"

AB'nin vize politikalarını eleştiren Çağlayan, "Vize konusu 21. yüzyılın bir insanlık ayıbı, insanlık suçudur. AB'yi esas alarak söylüyorum, hiçbir ülkenin bilhassa Türk iş dünyasına vize uygulama hakkı yoktur. Bu aslında ticarette teknik bir engeldir. Haksız rekabet unsurudur. Resmen zulüme dönüşmüş olan koca bir ayıptır. Yeri geldiği zaman şeffaflıktan demokrasiden bahseden Avrupa, bu konuda Türkiye'ye karşı malesef iki yüzlüdür" diye konuştu.

Türkiye'de özel sektör-kamu iş birliğine ve 2023 hedefleri doğrultusunda ortaya konulan inanca dikkati çeken Çağlayan, geçmiş başarıların gelecekteki başarılarla daha büyük anlam kazanabileceğini kaydetti.

Zafer Çağlayan, Emsaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Arslan'a verilen devlet nişanını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına çok anlamlı ve önemli bulduğunu söyledi.

"ABD ve Belarus'taki ofislerimizle el birliği içinde büyük işler yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz"

Törende konuşan EMSAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Arslan ise, kendisine verilen devlet şeref nişanı ve düzenlenen törenden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bu nişan, bu tören elbette şahsım adına çok önemli. Büyük bir paye. Ama, Emsaş'ın ve değerlerinin de bir yansıması. Emsaş'la yola çıkarken altını çizdiğimiz ve yol arkadaşı olarak edindiğimiz değerlerimizin bizi buralara getireceğinden çok emindik. Şükürler olsun ki, 33 sene sonra bu konuda aynı çizgideyiz" diye konuştu.

Türkiye'de ki proje ve yatırımlarının yanı sıra dünyada, özellikle yakın coğrafyada yapılan çalışmalarda bir çok başarıya ev sahipliği yaptıklarını anlatan Arslan,  "Belarus başta olmak üzere Kazakistan, Libya ve Özbekistan'da bir çok projeye imza attık ve ABD'de çok çeşitli iş geliştirme faaliyetleri içinde bulunmaya devam ediyoruz. ABD ve Belarus'taki ofislerimizle el birliği içinde büyük işler yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Valery Kolesnik de Türkiye'nin Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden olduğunu dile getirerek,  iki ülke arasında yakalanan ticaret ve genel iş birliği ortamına dikkati çekti.

İki ülke arasında geçen yıl 500 milyon dolar ticaret hacmine yaklaşıldığını anımsatan Kolesnik, "Bu yıl için bu rakamı yüzde 10 artışla 600 milyon dolara taşıyabileceğimizi düşünüyorum. Türk iş çevrelerinin ülkemizde çok önemli çalışmaları var. Her iki ülke iş dünyasının ortak çalışmalarıyla imkanlarımızı daha ileri noktalara taşıyacağız" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Çağlayan Belarus Ekonomi Libya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title