Haberler

Ekonomi Bakanı Çağlayan'dan "İran'a Altın İhracatı" Açıklaması

Abone Ol

Ekonom Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'nin Türkiye'den İran'a yapılan altın ihracatından rahatsız olduğu ve bunu engelleyici tedbirler alacağı yönündeki sorular üzerine "Geçen sene altın ithalatımız, ihracatımızdan fazlaydı."

Ekonom Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'nin Türkiye'den İran'a yapılan altın ihracatından rahatsız olduğu ve bunu engelleyici tedbirler alacağı yönündeki sorular üzerine "Geçen sene altın ithalatımız, ihracatımızdan fazlaydı. Bu sene ise, altın ihracatında 4 milyar dolar fazla vermişiz. Bu 4 milyar dolar fazla nedir? İçinde KDV var, geri kalan tarafında da bir altın ihracatında fazla vermişiz. Niye fazla veriyoruz ? Gerek yastık altında, gerekse geçen sene fazla ithal edilen altını toplamışız götürmüşüz. Şimdi bunun altında efendim para transferiymiş. Şuymuş buymuş" dedi.

Bakan Çağlayan, "Biz eğer her ihracatımızı bir sebebe bağlamaya çalışırsak, 20 binden fazla ürün ihracatı yapıyoruz. Altın 20 bin üründen bir tanesi. 20 binden fazla ürün çeşidinin analizini yapmak gerekir. Böyle birşey olmaz " diye konuştu.

Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2012 açılış töreni Yeşilköy'deki Wow Otel'de yapıldı. Açılışa Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı. Açılışta 130 ülkeden gelen bin 160 işadamı da yer aldı.

"DÜNYA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN DÜNYASI "

Açılışta bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şunları söyledi:

"Gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinden aldığı pay yüzde 60'ından fazlasıydı. Önümüzdeki 10 yılda ise, gelişmekte olan ülkeler dünya ekonomisinin yüzde 65'inden fazlasını yapacak. Dünya gelişmekte olan ülkelerin dünyası bugün buraya katılmış olan ve Türkiye gelecek dünya ekonomisini şekillendirecek ülkeler. Sizlere bu konuda sorumluluklar düşüyor. Dünyanın nereden nereye geldiğini ve geleceğinin bilincinde olarak bu anlayış içinde haraket etmemiz gerekiyor. Bugün gelişmekte olan ülkelerin dünya tüketimindeki payı yüzde 37. 2025 yılında bu ülkelerin dünya tüketimindeki payı yüzde 50'leri geçecek. Burada pazarın bizlerin bulunduğu coğrafyada dünya ticaretinde söz sahibi olacağını hepimizin bilmesi gerekiyor. Biz Türkiye olarak buna hazırız. Kamusuyla, hükümetiyle, bürokrasisiyle, özel sektörüyle hazırız. Bundan dolayı 2023 programımızı yaptık. Şimdi istiyoruz ki, burada olan sizlerin de ülkeleri yarınla ilgili hazırlıklarını yapsınlar. Ne yapacağız? Ticari ilişkilerimizi çok daha fazla geliştireceğiz. Ticaretimizi çok daha fazla artıracağız. Biz Avrupalıların Afrika kıtasına baktığı gibi bakmıyoruz. Bugün dünyanın gelişmiş ülkeleri Afrika'ya baktığı zaman onların gözleri sadece toprak altındaki petrol ve doğal zenginlikleri görüyor. Onların gözleri, Afrika'nın birçok ülkesinde yeni sömürülecek alanlar var, bunları görüyor. Ama bizim Türkiye olarak bizim anlayışımız şu, biz Afrika kıtasına baktığımızda toprak altına değil toprak üstünde Allah'ın yaratmış olduğu insanlara bakıyoruz. Bundan dolayıdır ki Afrika ile ilişkilerimizi ekonomik beklentiler temelinde yapmıyoruz. Elbette ki ekonomik beklentilerimiz var. Bu Afrika kıtasının hakettiği seviyeye gelmesidir."

"BU YIL DA 150 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ"

"Tüm dünya ülkelerine baktığımızda genelde karamsar bir hava mevcut ama gelişmiş ekonomilerde bunun farklı bir açıda olduğunu görüyoruz" diyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de şöyle konuştu:

"Gelişmekte olan ülkeler özelikle bunların başında Türkiye geliyor. Dış ticarette önemli farklılıklar gösteriyor. Özellikle ihracatta ve ikili ilişkilerde Türkiye poztitif olarak kendini gösteriyor. Biz dış ticaretimizde 2011'de 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 375 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmini yakaladık. İnşallah bu yıl da 150 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat, 1.1 trilyon dolarlık dış ticaret ve 2 trilyon dolarlık gayri safi hasıla hedefimiz Türkiye'nin en önemli hedeflerinin başında geliyor. Bu da Türkiye'yi 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak."

İRAN'A ALTIN İHRACATI CEVABI

Ardından Bakan Zafer Çağlayan ve beraberindekiler İstanbul Kongre Merkezi'ne geçti. Kurdela keserek açılışı yapan Bakan Çağlayan, ABD'nin Türkiye'den İran'a yapılan altın ihracatından rahatsız olduğu ve bunu engelleyici tedbirler alacağı yönündeki bir soruya yanıt verdi. Çağlayan, " Ticaret nedir ' Ticaret bir malı alıp satmaktır. İmalat nedir ' Bir malı üretmektir. İhracat nedir ? Bir ürünü dışarıdan ya da başka bir kaynaktan alarak, ülke dışına göndermektir. Bu çerçevede baktığımız zaman doğalgaz karşılığııydı Türk lirası karşılığıydı gibi konular üzerinde durmanın hiçbir anlam ve faydası yok. Burada ihracat yapıyoruz. Ülkemizdeki gerek yastık altındaki gerek hurda altınları Türkiye isteyen bir ülkeye satıyor" dedi.

Çağlayan, "Altın ihracatında yaklaşık 10.7 milyar dolar ihracat yapmışız. 6.7 milyar dolar civarında da ithalatımız var. Geçen sene altın ithalatımız ihracatımızdan fazlaydı. Bu sene ise, altın ihracatında 4 milyar dolar fazla vermişiz. Bu 4 milyar dolar fazla nedir? İçinde KDV var, geri kalan tarafında da bir altın ihracatında fazla vermşiz. Niye fazla veriyoruz ? Gerek yastık altında gerekse geçen sene fazla ithal edilen altını toplamışız götürmüşüz. Şimdi bunun altında efendim para transferiymiş. Şuymuş buymuş. Biz eğer her ihracatımızı bir sebebe bağlamaya çalışırsak, 20 binden fazla ürün ihracatı yapıyoruz. Altın 20 bin üründen bir tanesi. 20 binden fazla ürün çeşidinin analizini yapmak gerekir. Böyle birşey olmaz " diye konuştu.

Çağlayan " Diğer konuya gelince ABD'nin yaptırımları ABD'nin kendisini bağlar. Biz AB üyesiyiz. Bizim çok taraflı uluslararası anlaşmalarımız var. Dünya ticaret örgütünün üyesiyiz. BM'nin üyesiyiz. Dolayısıyla taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar elbette bizi bağlar. Bu konuda Türkiye bütün devletlerden daha fazla hassasiyet gösteren bir ülkedir. Bizim şu anda uluslararası anlaşmalarla bağlanmış olduğumuz tüm kurumların yapmış olduğu açıklamalar bizi bağlar. AB'nin yapmış olduğu anlaşmalar da bizi bağlamaz. Biz AB üyesi değiliz" dedi.

" 12 AYLIK İHRACATIMIZ 148 MİLYAR DOLAR "

Son rakamlara göre, Türkiye'nin 12 aylık ihracatının sorulması üzerine ise Zafer Çağlayan, şunları söyledi:

"Eğer inşallah bir aksilik olmazsa, şu an son 12 aylık ihracatımız 148.4 milyar dolar. Yani bizim orta vadeli hedefimiz 148.5 milyar dolardı. Revize yaptık, 149 milyar dolara çıkardık. Ama şimdi yılın başında Ocak ve Şubat ihrcatını görmüştük. Sayın Başkanı demişti ki 'Siz 148.5 milyar dolar hedef koydunuz. Ama bizim hedefimiz 150. Bizim ümidimiz inşallah bu sene 150 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmek. 2013 orta vadeli ihracat hedefimiz 158 milyar dolar. Biz her yıl ihracatımızı yüzde 12 artırarak, 500 milyar dolar ihracatı yakalayacağız, dedik. Şu ana kadarki artışımız yüzde 12.7" dedi.

PÇK (MK) - İstanbul / Bakırköy

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Çağlayan Türkiye Ekonomi İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title