Haberler

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Müsiad Üyelerini Kabul Etti

Abone Ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iç karışıklığın sürdüğü Mısır'a RoRo seferi yapan SİSA isimli firmanın Mısır'daki acente ile yaşadığı problemden dolayı Port Said Limanı'nda 98 tırın dönüş için beklediğini, Port Tevfik Limanı'nda da 3 tır ve 2...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iç karışıklığın sürdüğü Mısır'a RoRo seferi yapan SİSA isimli firmanın Mısır'daki acente ile yaşadığı problemden dolayı Port Said Limanı'nda 98 tırın dönüş için beklediğini, Port Tevfik Limanı'nda da 3 tır ve 2 otobüsün de Suuri Arabistan'a geçmek için beklediğini söyledi. Çağlayan bu durum içinse "Zannediyorum bugün veya en geç yarın bu konu çözülecek. UN RoRo firmasını görevlendirdik. Oradaki tırları alıp getirecek" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, MÜİSAD Genel Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti kabul etti. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Zafer Çağlayan, bir gazetecinin " Merkez Bankası'nın 14.00'te yapacağı açıklama öncesinde faiz koridorunun genişletilebileceği noktasında verdiği sinyaller vardı. Bu sinyali nasıl değerlendiriyorsunuz, olası böyle bir adımda nasıl bir değerlendirme yapacaksınız?" şeklindeki sorusu üzerine "Ben konuşunca birilerinin ağrına gidiyor, faiz lobisinin bilhassa temsilcilerinin sayısı az olmakla beraber işte ' Merkez Bankası'na talimat veriyor' diyorlar. Faiz lobisiyle ilgili söylemiş olduğumuz şeylerden bazıları çok rahatsız oluyor. Ben de onları rahatsız etmekten çok mutlu oluyorum. Şuanda bir şey söylemeyeyim, çünkü 14.00'te yapılacak olan toplantıdan çıkacak olan kararı hep beraber izleyeceğiz" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın elinde çeşitli yetkiler bulunduğunu belirten Çağlayan, "Türkiye bu konuda tek değil, aynı benzer konular dünyanın bir çok ülkesinde; Brezilya başta olmak üzere birçok ülkesinde de benzer konular yaşanıyor. Tamamıyla Amerika'nın, yani paranın genişlemesinin veya daralmasının getirmiş olduğu dalgalanmalar diye bunu ifade etmek daha doğru olacaktır" şeklinde konuştu. Çağlayan ayrıca, Merkez Bankası'nın yapacağı açıklamayla ilgili olarak "Ben öyle heyecanlı bir bekleyiş içinde falan değilim" dedi.

"KALE GİBİ BİR YAPIYA SAHİBİZ"

Bakan Çağlayan bir soru üzerine de, ekonomideki durumu değerlendirdi. Kendisinin iş dünyasına empatiyle değil, sempatiyle baktığını belirten Çağlayan, "Moralli olmak zorundayız, moralimizi bozacak hiç bir şey yok" dedi. Gezi Parkı olaylarının sadece kamu sektörüne zararı olduğunu anlatan Çağlayan, bu zararı ise 76 milyonun ödeyeceğini kaydetti. Ekonominin genelinin sağlam olduğuna vurgu yapan Çağlayan, "Kale gibi bir yapıya sahibiz şükürler olsun" diyerek ülke ekonomisinin tüm şoklara dayanıklı olduğunu söyledi.

Kendisinin dünkü Bakanlar Kurulu'nda yatırım ortamıyla ilgili 2 saat boyunca sunum yaptığını kaydeden Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın ise bürokratik engellerin azaltılması yönünde talimatları olduğunu ifade etti. Yurt dışındaki yatırımların Türkiye'ye çekilmesi noktasında bir çalışma yaptıklarını da belirten Çağlayan, bu konuda son aşamaya geldiklerini, bu konudaki desteklerin yolda olduğunu söyledi.

"MERKEZ BANKASI'NIN AÇIKLAMASI İÇİN BİR KAÇ SAAT SABIRLI OLALIM"

Çağlayan, Merkez Bankası'nın yapacağı açıklamalardan önce Ekonomi Bakanı olarak hep açıklamalar yaptıklarını, bugün ise bu açıklamayı yapmaktan kaçındıklarını hatırlatarak bunun sebebini sorması üzerine şöyle konuştu:

"Ben biliyorsunuz para politikası, Merkez Bankası her konumla ilgili söylemem gerekeni söylerim, bu konuda içimde tutmam. Bu konuda açığım, açık fikirliyim. Bugün herhangi bir şey söylememem, biliyorsunuz bir beklentinin veya bir farklı davranıştan dolayı değil. Benim faiz konusundaki görüşlerimi her zaman çok net ifade etmiş olan birisiyim. Bu konudaki görüşlerim değişmez, faiz lobisiyle ilgili görüşlerim hiç değişmez. Bunlar son derece stabildir, yani bu konuda kimsenin bir endişesi olmasın. Çünkü bunun getireceği, gerek maliyetler, gerek yatırımlar üzerindeki etkilerini hemen hemen zaten her fırsatta size ifade ediyorum.

Bu noktada bir kaç saat var. Şu bir kaç saat bence sabırlı olalım. Çünkü birileri de bu sefer bahane buluyor; 'işte efendim şu dediği için şöyle yaptık. Aslında böyle demeseydi bizim bağımsızlığımızdan dolayı böyle böyle yapmazdık' şeklinde... Ben kimseye bir bahane bırakmayayım istiyorum. Bugünkü bütün gayretim bu. Bir de beni böyle tanıyın bakalım, bu yönümü de görün hiç olmazsa. Beraber test edelim."

"MISIR'DA 98 TIR DÖNÜŞ İÇİN BEKLİYOR"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından bu ülkeye yapılan RoRo seferlerinin durduğu yönünde haberler olduğu hatırlatılması üzerine, bu durumla ilgili bilgi verdi. Mısır'daki son gelişmelerin ardından güvenlik ve hizmetlerin durmasıyla beraber ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Çağlayan, bir RoRo'nun dışarıda kaldığını, kamyonların içinde beklediğini, yükünü boşaltan tırların ise RoRo gelemediği için Türkiye'ye dönemediğini söyledi. Bu olayı çözdüklerinde ise RoRo içinde bulunan tırların güvenlik dolayısıyla aşağıya inmek istemediklerini ifade eden Çağlayan, "Ancak bu aşamada olayın her saniyesinde arkadaşlarımız gerekli temasları, çalışmaları yaptılar. ve belli bir sevkiyatın boşaltılması söz konusu oldu" dedi.

Mısır'a yapılan RoRo seferlerine SİSA isimli bir firmanın talip olduğunu ve bunun da zaman zaman problemler yaşattığını belirten Çağlayan, "Sonrasında bu son olayla beraber tabi bizim hükümet olarak yapmamız gereken ihracatımızın, o akışın kesilmemesi için çok süratli davranmaktı. Şimdi geçişlerimizi Port Said ve İskenderun olmak üzere bir diğer çalışmayı da Süveş Kanalı'ndan geçme noktasındaki çalışmalarımızı yaptık. Kararlarımızı aldık. ve bu noktada ihracatçımızı ve onun malının nakliyesini yapacak olan nakliyecimizi mağdur etmeyecek olan düzenlemeleri yaptık. Onlar bir kere hayata geçtiler" bilgisini verdi.

Mısır'a ilk seferi yapan RoRo firmasının Mısır'daki acente ile yaşadığı sıkıntılar da bulunduğunu anlatan Çağlayan, bundan dolayı Mısır'da bazı tırların bekletildiğini söyledi. Bunun hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını, konunun acentanın muhatabı olan SİSA firmasından alacağı bulunduğu için tırların bekletildiğini kaydetti. Nakliyecilerin de pasaportlarında el konulduğunu, fakat 24 saat boyunca yakın temas içinde olunmasıyla bu sorunun çözüldüğünü anlatan Çağlayan, "Yani iki şirket arasındaki alacaktan dolayı bu işle hiçbir ekonomik bağlantısı olmayan kamyonların, tırların tutulması bir kere gayri hukuki. ve arkadaşlarımız şoförler pasaportlarını aldılar. Herhangi bir şeklide pasaporta el koyma yok. Ama tırları, kamyonları hala tutma gibi bir eğilim içindeler. Ama şuan için gelmiş olduğumuz noktada zannediyorum ki bugün veya en geç yarın bu konu çözülecek. Çünkü bu konudaki hassasiyetlerimizi en net şekilde ifade ettik" şeklinde konuştu. Bakan Çağlayan Mısır'daki RoRo seferleriyle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Nakliyecilerimiz bu nakliyeyi yapan firmanın işletmiş olduğu gemiye de tedbir koymuşlar. Nakliye firmalarının da bu konuda problemi var. Şimdi hali hazırda Mısır'ın Port Said Limanı'nda 98 tır dönüş için bekliyor. Ayrıca Mısır'ın Port Tevfik Limanı'nda da 3 tır ve 2 otobüs Suudi Arabistan'a geçmek üzere bekliyor. İfade ettiğim gibi SİSA tarafından Suudi Arabistan'a götürülen tır sayısı 224 ve bu bunların getirilmesinde yani nakledilmesinde hiçbir sorun yok. UN RoRo firmamız hazır. Ama ifade ettiğim gibi oradaki acentanın keyfi davranışından, tek taraflı bir davranışından dolayı bir konu var. Bu bizim bilhassa bu konudaki ağırlığımızı çok daha fazla koymuş olduğumuz bir ortamdayız.

Firmalar kendi arasındaki konuyu ne yapıyorsa yapsın, bizim sorunumuz değil o. O bizi ilgilendirmiyor. Yani şirketlerin alacak verecek konuları, devletleri, hükümetleri de ilgilendirmiyor. Diğer taraftan orada bekletilen tırlar açısından da böyle bir şey yok. Bu iki konuda da arkadaşlarıma dün gece talimat verdim. Gerekli hukuki çalışmayı da süratle başlatın, gerekli girişimleri yapın dedim. Ben de arkadaşlarımdan bilgi almadım daha. Bu çalışmalara da başladılar. Zannediyorum bugün muhtamelen veya en geç yarın bu konu çözülecek ve UN RoRo firmasını görevlendirdik. Oradaki tırları alıp getirecek. ve bundan sonrası inşallah daha sağlıklı bir getirme götürme olacak.

Yani şuanda bekletilen tırlar, ifade ettiğim gibi ilk RoRo işlerini yapan firmanın Mısır'daki muhatabıyla arasında olan problemden kaynaklı bir konudur. Biz Mısırla olan ve Mısır üzerindeki sevkiyatlarımızı en iyi şekilde devam ettirmek durumundayız. bilhassa Suudi Arabistan'da hac mevsiminin yaklaştığı bir ortamda Arabistan'a olan ihracatımızda çok daha ciddi artışlar olacak. Körfez ülkelerine ihracatımızda artış olacak. Diğer taraftan zaten bizim görevimiz ihracatımızı en iyi şekilde artırmak. İhracatımızı artırmak için de belirli güzergahların, yolların da akışını sağlamaktır. Yani bu konuda 24 saat konu üzerinde çalıştığımızı ve bu konuda hiçbir endişemizin olmayacağını da buradan ifade etmek istiyorum." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Çağlayan Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title