Haberler

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: "Şoförlerimiz Bayramı Evlerinde Geçirecek"

Abone Ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'ın Port Said Limanı'nda bekletilen TIR şoförlerinin ve TIR'ların yapılan girişimler sonunda Türkiye'ye geri dönüşlerinin başladığını, şoförlerin bayramı aileleriyle birlikte evlerinde geçireceklerini belirtti...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'ın Port Said Limanı'nda bekletilen TIR şoförlerinin ve TIR'ların yapılan girişimler sonunda Türkiye'ye geri dönüşlerinin başladığını, şoförlerin bayramı aileleriyle birlikte evlerinde geçireceklerini belirtti Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'ın Port Said Limanı'nda bekletilen TIR şoförlerinin ve TIR'ların yapılan girişimler sonunda Türkiye'ye geri dönüşlerinin başladığını, şoförlerin bayramı aileleriyle birlikte evlerinde geçireceklerini belirtti.

Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı'nın girişimlerinin sonuç verdiğini bildirdi. Suriye'de yaşananlar nedeniyle Suriye üzerinden Körfez ve Suudi Arabistan'a karayolu ile yapılan ihracatın durmasını engellemek ve geçimlerini karayolu taşımacılığı ile temin Hatay ve çevre illerdeki nakliyecileri ve TIR şoförlerini sıkıntıdan kurtarmak için 23 Nisan 2012 tarihinde Mısır Ulaştırma Bakanlığı ile protokol imzalandığını belirten Bakan Çağlayan, protokol ile Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ulaşımı temin eden Türkiye-Mısır-Körfez Ro-Ro hattının açıldığını dile getirdi. 26 Nisan'da ilk sefer yapıldığını, böylece Körfez ülkelerine ve Suudi Arabistan'a ihracatın tamamen durmasının önüne geçildiğini vurgulayan Çağlayan, özellikle Hatay ve bölgesinde taşımacılık ile geçimlerini sağlayan TIR şoförlerinin işlerine devam etmeleri sağlandığını aktardı. Çağlayan ilk seferin yapıldığı 26 Nisan 2012 tarihinden buyana Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ulaştırılan TIR sayısının 13 bini aştığını kaydetti.

Bu hat üzerinden, aylık veriler baz alındığında Suriye üzerinden normal zamanda yapılan geçiş rakamlarına ulaşıldığını aktaran Çağlayan, Körfez ülkelerinin yanısıra Kuzey ve Doğu Afrika'ya yapılan taşımacılık kalıcı niteliğe büründüğünün altını çizdi.

-"SIKINTI RO-RO FİRMASI İLE MISIRLI ACENTA ARASINDA YAŞANAN ALACAK VERECEK MESELESİNDEN KAYNAKLANDI"-

Geçtiğimiz günlerde bu hatta faaliyet gösteren Ro-Ro firmalarından birinin seferlerini durdurması sonucunda, 224 aracın Suudi Arabistan'da, 94 aracın ise Mısır'da mahsur kaldığına dikkat çeken Çağlayan, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan'da bulunan araçların dönüşü sorunsuz olarak başlatılırken, Mısır'ın Port Said Limanı'nda bulunan araçlar, Mısır'daki acentenin alacaklarına karşılık olarak alıkonulmuştu. Sıkıntının temeli Ro-Ro firması (Sisa Denizcilik) ile Mısırlı acenta arasında yaşanan alacak-verecek meselesinden kaynaklanmıştır. Bakanlık olarak Türkiye-Mısır-Körfez Ro-Ro hattını başından itibaren maddi, idari ve siyasi tüm unsurlarla destekledik ve ihracatçılarımızın ve nakliyecilerimizin menfaatlerini her zaman ön planda tuttuk. Gerek ilgili makamlara, gerekse borçlu Ro-Ro firması Sisa Denizcilik yetkililerine bu durumun kabul edilemeyeceği hatırlatılmış, araçlarımızın sürücüleri ile birlikte güvenli bir şekilde Türkiye'ye dönüşlerinin sağlanması için gerekli girişimler yapılmış ve UND'nin gerekli ödemeleri yapması suretiyle bugün itibariyle şoförlerimizin ve araçlarının Türkiye'ye dönüşü önündeki engeller kaldırılmıştır." - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

23 Nisan Ekonomi Suriye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title