Haberler

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, "Türkiye'nin Kendi Tasarımcılarını...

Abone Ol

"Türkiye'nin kendi tasarımcılarını yetiştirmesi, firmalarının kendi teknolojilerini geliştirerek kendi tarzlarını içeren yenilikçi ve zekice pazarlanmış markalı ürünler üretmesi hayati öneme sahiptir" dedi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri İcra Kurulu Başkanı İbrahim Şenel,

" Türkiye'nin kendi tasarımcılarını yetiştirmesi, firmalarının kendi teknolojilerini geliştirerek kendi tarzlarını içeren yenilikçi ve zekice pazarlanmış markalı ürünler üretmesi hayati öneme sahiptir" dedi.

TURQUALITY Programı kapsamında bu yıl 3.'sü düzenlenen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" öncesinde gerçekleştirilen konferansta konuşan, Şenel, her geçen gün daha fazla firmanın ve ürünün rekabetine sahne olan küresel piyasalarda avantaj sağlayabilmenin en önemli koşullarından birinin ürün farklılaştırması olduğunu belirterek, geçmiş dönemlerde diğer avantajımızı kullanıp birçok sektörlerde rekabet gücümüzü koruyabilmiştik. Bu sektörlerde rekabet avantajımızı sürdürebilir hale getirebilmek için kalite ve markalaşma konusunda da önemli aşamalara geldik ve o aşamaları kat etmek zorundayız"dedi.

Şu anda ürün kalitesi konusunda Türk firmalarının uluslar arası piyasalardaki rakipleriyle yarışabilecek ve öne geçecek düzeyde olduğunun söyleyebilineceğini ifade eden Şenel, "Artık ürettiklerinizi basit ürünler olarak değil sanatsal duyarlılığının yanı sıra mühendislik, malzeme bilgileri, ekonomik ve etkin üretim yöntemleri ve pazar özelliklerini de içeren tasarımlarla oluşturulmuş ve doğrudan yaşam tarzına dönüştürülmüş yenilikçi ve markalı ürünler olarak idame etmek zorundayız. Bu çerçevede ülkemizin kendi tasarımcılarını yetiştirmesi firmalarımızın kendi teknolojilerini geliştirerek kendi tarzlarını içeren yenilikçi ve zekice pazarlanmış markalı ürünler üretmesi hayati öneme sahiptir" diye konuştu.

Şenel, bu nedenle ülkemizin tasarım konusundaki yeteneklerinin artırılması, inovasyon ve tasarım kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti.

Şenel, sözlerini şöyle sürdürdürdü:

"Desing Turkey' tasarım kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması adına Bakanlığımızın ortaya koyduğu vizyon ve çalışmanın en somut göstergesidir.

"Desing Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" Turkquality programı dahilinde Türkiye'de kullanıcının ihtiyacını gözeten ihracatta ve ulusal pazarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımı ödüllendirmek için düzenlenen bir tasarım değerlendirme sistemidir. Marifet iltifata tabidir. Desing Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'yle tasarımdan üretime dönüşmüş piyasaya sürülmüş tasarlayan tasarımcılarımızın marifetlerini yeteneklerini ödüllendirmiş oluyoruz."

-"Bu yıl başvuru sayısı 410'a ulaştı"-

Şenel, ilki 2008 yılında, ikincisi 2010 yılında düzenlenen Desing Turkey'e gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını söyledi. Bu yıl başvuru sayısının öncekilere göre artarak 410'a ulaştığını açıklayan Şenel, "Ön değerlendirmeyi geçen 365 adet ürün jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek sonuçlandırıldı ve sonuçlar bugün açıklanacak. Desing Turkey'de 1. ve 2. gibi sıralamamız olmayacak. Bunun yerine üstün tasarım, iyi tasarım, kavramsal tasarım ödülleri olacak" dedi.

-"Verdiğimiz destekler üretime ihracata ve ülke ekonomimize misliyle geri dönecektir"

Tasarım konusunda Ekonomi Bakanlığı'nın faaliyetlerinin 'Desing Turkey' ile sınırlı olmadığını kaydeden Şenel, Tasarım desteği programıyla destekler sağladıklarını söyledi.

Şenel, şöyle devam etti. "Desteklerimiz bu alanlarda faaliyet gösteren tasarım şirketleri ile tasarım ofislerini kapsıyor. Tasarım resmi programı kapsamında 2012 yılında 10 tasarımcı şirketle bir tasarım ofisini destek kapsamına aldık. Tasarım destek programımızın diğer bir boyutu ise tasarım yarışmaları. 2012 yılında mobilyadan ayakkabıya ve küçük ev aletlerine kadar her biri farklı sektörde toplam 12 tasarım yarışmasının organizasyonuna destek verdik. Hali hazırda yarışmalarda dereceye girmiş olan 16 tasarımcımızın yurt dışındaki eğitim giderleri bakanlığımızca karşılanmaktadır. Her yıl biz bu tasarımlarda dereceye giren yurt dışında kabul almış 30 öğrenciye yurt dışı eğitim desteği veriyoruz. Bunun öğrencilere iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Bakanlığımız hem genç tasarımcılarımıza hem tasarım şirketlerimize hem de sektörel kuruluşlara destek olma suretiyle tasarım kültürünün yaygınlaşması ön yoğun çaba içerisindedir. Biz biliyoruz ki verdiğimiz bu tür destekler üretime ihracata ve ülke ekonomimize misliyle geri dönecektir."

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı İbrahim Şenel Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title