Haberler

Ekonomilerin Temel Yapı Taşı, Aile İşletmeleri

Abone Ol

İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik ve Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin iki yılda bir düzenlediği 7. Aile İşletmeleri Kongresi dün gerçekleştirildi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik ve Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin iki yılda bir düzenlediği 7. Aile İşletmeleri Kongresi dün gerçekleştirildi.

Aile şirketleri, ekonomilerin temel yapı taşlarından biridir. Bu bağlamda İstanbul Kültür Üniversitesi de (İKÜ) yedincisini gerçekleştirdiği Aile İşletmeleri Kongresi'ni organize etti.

İKÜ Akıngüç Oditoryumu'nda yapılan kongreye iş dünyasının önde gelen aile işletmesi üyeleri, yöneticiler, akademisyenler ve araştırmacılar katıldı. İki gün boyunca sürecek konferansta aile işletmelerinde kurumsallaşma, sürdürülebilirlik, büyüme, büyümenin getirdiği sorunlar ve büyümenin ekonomik-hukuki boyutları gibi konular ele alınacak.

Kongrenin yapılma amacını anlatan İKÜ İdari ve İktisadi Bilimler Başkanı Prof. Dr. Durmuş Dündar, "Kongreyi iki yılda bir yapıyoruz. Hem iş çevrelerini hem de akademisyenleri bir araya getirerek, aile işletmelerinde yaşanan sorunları gündeme taşıyıp, onları tartışıyoruz. Bugün olduğu gibi konunun yerli ve yabancı uzmanlarını da çağırıp onların fikirlerini de alıyoruz" dedi.

"AİLE ŞİRKETLERİNDE KURALLAR OLMALI"

Aile şirketlerinin belli kurallar dahilinde yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Durmuş Dündar, "Aile şirketleri için yasa hazırlamak belli bir deneyim ve süre içeriyor. Yani kurulan aile şirketleri için spesifik bir yasa gerekli olmayabilir. Ama belli kuralları da baştan koymak gerekiyor. Kural konulmadığı zaman da çatışmalar, görüş ayrılıkları başlıyor ve bunun sonucunda dağılmalar yaşanıyor. Aile şirketleri için uzmanlar gözetiminde bir kurallar manzumesi oluşturulması lazım. Her aile şirketinin kendi içinde farklı uygulamaları oluyor. Bunlar için uzmanların yönlendirmesiyle bir kurallar manzumesi oluşturulmalı. Türkiye'de şirketlerin küçük ya da büyük hemen hepsi birer aile şirketidir. Hepsinin sorunları kendince büyük. Bu şirketlerin belli ölçüde danışmanlık hizmeti alması gerekiyor. Biz de merkez olarak burada danışmanlık ve eğitim hizmetlerini vermeye, onlara sunmaya çalışıyoruz. Çünkü bu iş eğitimsiz olmuyor. Bilim ve eğitim her şeyin temeli. Şirketlerin iyi şekilde yoluna devam etmesi için uzman desteği almalarında yarar var" ifadelerini kullandı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK İÇİN GÜNÜMÜZ TEKNİKLERİ UYGULANMALI"

Aile işletmelerinin sürdürülebilir olması için günümüz yönetim kurallarının uygulamaya geçirilmesi gerektiğini söyleyen İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Sosyal hayatımızın en önemli birimi olan ailenin, toplumsal ve kişisel hayatımızda ne kadar önemli yeri olduğunu görüyoruz. Yasal sistemimizde yapılan değişiklikler dikkate alındığında aile işletmesi olmayan şirket yok. Ailedeki eşlerin mal varlığıyla ilgili hakları, aile işletmesi konusuna girer. Her aile bireyinin, aile ekonomisine önem vermesi gerekir. Türk sermaye çevresini ele alırsak, büyük çoğunlukla ülkemizdeki girişimcilerin aile işletmeleri olduğunu görüyoruz. Bu inisiyatiflerin geleceğe ayak uydurabilmesi ve sürdürülebilir olması için günümüzün yönetim kurallarını ve tekniklerini uygulamaları lazım. Bu sayede yarınlarda daha güçlü bir Türk sermayesi ile daha verimli çalışan ve daha başarılı bir Türk ekonomisi oluşturabiliriz" açıklamalarında bulundu.

ABD'nin aile işletmeleri konusunda dünyanın tanınmış eğitimci ve danışmanlarından olan Mr. J. Peter Begalla da, "Aileler ekonomik sistemin temelini oluştururlar. Onlar işletme bazında da çok büyük önem arz ediyor. Aileler birbirleriyle ilgilenmek ve birbirlerini korumak isterler. Aile işletmeleri bir araya geldiğinde ise elde edilen nihai sonuç ekonomik değerlerden öteye giderek, bazı başka değerleri de ortaya çıkardığı için çok önemlidir" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Durmuş Dündar Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title