Haberler

Ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin Açıklaması

Abone Ol

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği 11. olağan toplantısının konuğu Ekonomist Prof Dr Kerem Alkin oldu.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği 11. olağan toplantısının konuğu Ekonomist Prof Dr Kerem Alkin oldu.

Moderatörlüğünü ANSİAD üyesi Ramazan Atılgan'ın yaptığı toplantıya ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, ANSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ile ANSİAD üyeleri katıldı. 'Dünya Ekonomisindeki Yeniden Yapılanma, Türkiye'nin Yeni Konumu ve 7 Haziran Sonrasına Ev Ödevleri' başlığında konuşan Ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin, bu dönemin gizli yükselen yıldızının Hindistan olduğunu belirterek, iş adamlarına Hindistan'la ilişkilerini fırsatlar boyutunda güçlendirme önerisinde bulundu. Türkiye'de başta Koç Holding olmak üzere global ölçekli firmaların Hindistan'a hazırlıklarını tamamladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Alkin, "Hindistan'la ilişkileri iptal eden ülke pişman olur. İş birliği için çalışmalar yapın. Hindistan'la temas kurun" dedi.

"TÜRK SEÇMENİNİN MESAJI ULVİ BİR AYARDIR"

Siyasilerin seçmenin mesajını iyi okuması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kerem Alkin, ülkeyi erken seçime götürmenin Yunanistanvari çok çılgın sonuçları olabileceğini belirterek, "Partiler bir koalisyon fırsatını yakalamak konusunda seçmenin çok net gördüğü samimi bir mücadele ortaya koymadan palavradan görüşüyor izlenimi vererek bizi erken seçime götürürlerse seçmen bundan daha sert bir mesaj verebilir.Türk seçmeninin ayarı ulvi bir ayardır. Seçmenin mesajını herkes iyi okumalıdır" diye konuştu.

"TÜRKİYE KOALİSYONLARA ALIŞMALI"

Koalisyon görüşmelerinden panik havası çıkarılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alkin, şunları söyledi:

"Genel seçimlerdeki bu demokrasi şölenini iyi sonuçlandırmak adına koalisyon görüşmelerinden panik havası çıkarmamak lazım. Piyasanın dikkatli olması gerekiyor. Gerçek bir demokrasiye ulaşmak için önemli bir çaba içinde olan ülkenin demokrasi gelenekleriyle gerçekleştirdiği seçim sonrasında seçmen koalisyon istediğini ifade etmiştir. Koalisyondan kopmamanın yolunu bulmamız gerekiyor. Koalisyon öcü, tek parti iktidarı bizi çok fazla ileri götürebilecek bir çözüm değil. İlerleyen dönemde partiler kanunu, seçim kanunu, siyasetle ilgili kanunlar değiştikçe daha fazla koalisyonlara alışmamız gereken bir dönemi işaret ediyor. İş dünyasının da bu gündeme alışması lazım. Daha aklı selimin galip geldiği bir süreç başladı diye umut edelim."

"TÜRK İŞ DÜNYASI SAMİMİYETSİZ ALIŞKANLIKLARINDAN KURTULMALI"

Türk iş dünyasının samimiyetsiz alışkanlıklarından kurtulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alkin, piyasada biraz belirsizlik olunca iş dünyasında süregelen, "Aslında kasada para var ama ben borcumu iki ay üç ay sonra ödeyeyim, parayı repoda değerlendireyim, batıyorum, iflas ediyorum, borcumuzu ödemiyorum ezberlerinden vazgeçelim. Kimsenin battığı yok. Borcumuzu zamanında ödeyelim. Bozuk ilişki alışkanlıklarından kurtulalım. Piyasanın sıkışmasına neden olacak hiçbir şey yok. Merkez Bankası tarafından günlük piyasaya fonlanan para 55-60 milyar lira" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILIN GÜNDEM MADDESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK"

Önümüzdeki 10 yılın gündem maddesini "Sürdürülebilir Gelecek olarak açıklayan Prof. Dr. Kerem Alkin, küresel kriz sonrasında dünyanın önde gelen ekonomilerinin liderlerinin sürdürülebilir gelecek kavramına odaklandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir gelecek küresel yoksullukla etkin mücadeleyi ve dünya genelinde yaşam standartlarının iyileştirilmesini gerektiriyor. Bu hedefe ulaşmak için yeni ekonomik krizlerin önüne geçilmesi gerekiyor. Son küresel krizin en önemli nedenleri arasında yer alan uluslar arası bankacılık sistemindeki zafiyetlerin ve hataların önüne geçilmesi ve yeni kuralların hayata geçirilmesi gerekiyor. Çevrenin korunmasına yönelik tedbirlerin artırılması ve yeni bir Kyoto Protokolü'nün tamamlanması gerekiyor. Dünya ekonomisi bu süreci yoğun rekabet içerisinde geçireceğinden, reel sektörde kar marjlarında güçlü kalmayı öğrenmek gerekiyor."

"COĞRAFYALARIN EKONOMİK DNA'SI SİLİNMEZ"

Küresel ekonomide sıklet değişikliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kerem Alkin, Asya'nın 1000 yıla yakın bir süre dünyanın bir numaralı üretim merkezi iken, sömürgecilik hareketi ile bu özelliğini yitirdiğini anımsatarak, Asya'nın 1978 sonrası küllerinden doğduğunu ve coğrafyaların ekonomik DNA'sının silinemeyeceğini bildirdi. Çin'in 1990'lı yılların ortasında dünya imalat sanayi üretiminde önemli bir paya sahip değilken son 15 yılda bir numaraya oynadığını hatırlatan Prof.Dr. Alkin, "Bu veriler bize lüks turizm, lüks tekstil ile belli bir yaşamın üstündeki standardın nerede olgunlaşacağını söylüyor" diye konuştu.

"OECD2060 RAPORUNU OKUYUN VE ÜZERİNDE ÇALIŞIN"

Ekonomist Alkin, önümüzdeki dönemde sektörlerin önemli bir değişim ve dönüşümden geçeceğini belirterek, iş adamlarına Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) en temel 30 sektör ve hizmet sektörleri için hazırladığı OECD2060 raporunu okuyun ve üzerinde çalışın önerisinde bulundu.

Toplantıda bir katılımcının, "500 milyar dolar ihracat hedefine inanıyor musunuz?" sorusunu Prof. Dr. Kerem Alkin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu koşullarda 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturamayacağımız ile ilgili bir sunum yapıldı. Biz 6500 kalem mal satıyoruz. Çin, 22.500 kalem mal satıyor. Türkiye 15 bin kalem daha yüksek katma değerli mal satabilirse 500 milyar doları yakalayabilir. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 500 milyar dolarlık hedefin üstüne çok daha kapsamlı yeni bir çalışma başlattı. Önümüzdeki günlerde açıklama yapacaklardır" şeklinde yanıtladı.

Etkinlik sonunda ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ve toplantı moderatörü Ramazan Atılgan konuşmacı Kerem Alkin'e plaket takdim etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ramazan Atılgan Kerem Alkin Türkiye Antalya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title