Ekonomiye Terör Freni
Artan terör olayları, siyasi istikrarsızlık ve Ortadoğu’daki gelişmeler iş dünyasını tedirgin ediyor.
Artan terör olayları, siyasi istikrarsızlık ve Ortadoğu'daki gelişmeler iş dünyasını tedirgin ediyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, 2015 yılında il genelinde kapanan şirket oranının yüzde 30'lara ulaştığını bildirdi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Meclis Toplantısı'nda iş adamları teröre lanet yağdırdı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, " Türkiye'nin 90'lı yıllara dönmesini, zenginliğini oluşturan Anadolu kimliklerini karşı karşıya getirerek iç gerginlik oluşturmak ve devleti zor durumda bırakmayı amaçlayan kalleş terör saldırılarını lanetliyoruz" dedi.
Yaşanan terör olaylarını sert bir dille kınayan Karaküçük, "Şehitlerimize ve hayatını kaybeden sivillerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılarımıza şifa diliyoruz. ve umuyoruz ki, bu zor günleri; Kurtuluş Savaşı'nda gösterilen milli birlikle geride bırakarak; güneş gibi parlak bir geleceğe, daha güçlü, daha refah bir Türkiye vizyonuna hep birlikte ilerleyebilelim, terörün ardındaki kirli oyunlara, yazılmaya çalışılan senaryolara hiçbir vatandaşımız alet olmadan kardeşliğimizi pekiştirelim" çağrısında bulundu.
EKONOMİK VERİLER KÖTÜYE GİDİYOR
Başkan Karaküçük, Eylül ayına kadar olan ekonomik veriler hakkında da bir sunum yaptı. Kahramanmaraş'ta açılan kapanan şirket sayıları, artan-azalan iş kolları ve diğer konular hakkında şu bilgileri verdi:
"2015 yılında Türkiye'de ve Kahramanmaraş'ta girişim eğilimi azalmış, açılan şirketler ülke genelinde yüzde 15, 8 ilimizde ise yüzde 10,4 gerilemiştir. Türkiye genelinde kapanan şirket sayısında gerileme yaşanırken Kahramanmaraş'ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30'a yaklaşan kapanma oranı bulunmaktadır. Bu oran Türkiye ortalamasına göre yüksektir" dedi.
Sanayi üretiminin Temmuz itibariyle yüzde 1,5 azaldığını ifade eden Karaküçük, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1, 2 oranında arttığını ifade etti. Karaküçük, "İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2, 4 azalmış ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,1 artmıştır" diye konuştu.
HEDEF PAZAR İRAN
Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan Karaküçük şöyle devam etti:
"Bu anlaşma iki ülke arasında en üst düzeyde belirlenmiş olan 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılabilmesi açısından son derece önem taşımaktadır. Anlaşma kapsamında, kimya orman ve ağaç ürünleri, tekstil, hazır giyim, cam, demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları, otomotiv ve mobilya sektörlerinde yer alan Türk menşeli ürünlere yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişen oranlarda gümrük indirimi sağlanmıştır. İran'ı mercek altına aldık. İran ile ticari faaliyetlerimizi nasıl geliştirebiliriz, üyelerimize bunu nasıl duyulabiliriz noktasında çalışma yaptık. Genel olarak baktığımız zaman Türkiye'den İran'a İthalatımız 3, 9 milyar Dolar, İran'ın Türkiye'ye İhracatı 9,8 milyar Dolar (yüzde 84'ü doğalgaz). Tasarruflarını kazanan ve harcayan bir ülke, her daim gelişen bir ülke. Yer altı ve üstü zenginlikleri fazla. İran ile alakalı İran'a uygulanan ambargonun kalkmasıyla büyük bir pazar potansiyelinin Türkiye'nin yanı başında oluşmasıyla birlikte Türk işadamları İran'ı hedef pazar olarak belirledi "dedi.
KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz de son aylarda yaşanan terör olayları, devletin bu konuya eğilimi ve seçim hakkında açıklamalarda bulundu. Öksüz, "Tek başına hiçbir partinin iktidara gelemediği bir seçim sonucu çıktı. 1 Kasım tarihi itibarıyla yeni bir seçime gideceğiz. Ekonomide özellikle döviz kurlarında artışlar oldu. Bizi doğrudan doğruya etkilerken ekonomide durgun bir dönem içerisine girdik" diye konuştu. - KAHRAMANMARAŞ