Haberler

Elbistan Şeker Fabrikası'nda 30. Kampanya Dönemi Başladı

Abone Ol

Elbistan Şeker Fabrikası’nın 30. Alım Kampanyası, düzenlenen törenle resmen başladı.

Elbistan Şeker Fabrikası'nın 30. Alım Kampanyası, düzenlenen törenle resmen başladı. Elbistan Şeker Fabrikası, 57 bin dönüm alanda üretilen 320 bin ton pancarı işleyerek 45 bin ton şeker üretecek ve çiftçiye de alınan pancar karşılığında 50 milyon TL pancar parası ödenecek.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük şeker fabrikası olan Elbistan Şeker Fabrikası'nın yeni alım dönemi için Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Şahin Kocaköse, Baro Temsilcisi Av. Mehmet Kılıç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşat Bayazıt, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, MHP Elbistan İlçe Başkanı Ali Demir, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Pankobirlik Elbistan Şubesi Başkan Vekili Kerbi Ceran, muhtarlar, işçiler ve çok sayıda çiftçinin katılımıyla fabrika içerisinde tören düzenlendi.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını ise fabrika müdürü Abit Kılıç yaptı. Kılıç, Elbistan Şeker Fabrikası'nın 30. Alım Kampanyası döneminde 4 bölge, 62 köy ve 2 bin 697 çiftçi ile sözleşme yaparak, 57 bin dekarda pancar ekimi gerçekleştirdiğini söyledi. Şeker Fabrikası'nın çarklarının ise 19 Eylül 2014 günü dönmeye başlayacağını ve ülke ekonomisine toplamda 124 milyon TL katkı sunacağını belirten Kılıç, bu yıl 320 bin ton şeker pancarı işleneceğini ve 45 bin ton kristal şeker üretileceğini ifade etti.

Elbistan Şeker Fabrikası'nın kurulduğu 1985 yılından beri bölge ve Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar sağladığını altını çizen Kılıç, "1983 yılında Elbistan ovasının bozkırında temeli atılan fabrikamız bulunduğu yere hayat verirken Elbistan'a da nefes aldırmıştır. Fabrikamız; Çalışma İzin Belgesi, Gıda Üretim ve Sicil Belgesi, TSE'den alınan ISO 22.000 belgesine sahip bölgesinde ve çevre illeri dahil en büyük gıda sanayi kuruluşudur. Kapasite miktarı, kampanya süresi ve işlediği pancar miktarı ile Doğu Anadolu'nun en büyük şeker fabrikasıdır. Kuruluşundan itibaren fabrikamız bölgesine, Elbistan halkına ve Elbistan ilçemizin kalkınmasında katkı yapmış ve yapmaya devam edecektir" dedi.

Elbistan Şeker Fabrikası'nın 2014 yılı kampanya dönemi öncesinde kapsamlı bir revizyondan geçirildiğini de anlatan Kılıç, "Özelleştirme kapsamında olan fabrikamızın son 3-4 yıl içinde yapılmayan işlerinin yapılması için kollarımızı sıvayarak, fabrika çalışanlarımızla birlikte birçok bölümde yenilemelere gittik. Bu işlerin yapılması sırasında ihtiyaç duyulan iş gücü geçici işçilerin çalışma süresi uygun yıllardan sonra, ilk defa bu yıl 160 günü bulmuştur. Bu kampanya dönemine uygun tüm hazırlıklarımız eksiksiz yapılmıştır. Teslim alınıp stoklanan pancarlarla 19 Eylül Cumartesi günü sabah saat 07.00 itibariyle de işletme faaliyetimiz başlamış olacaktır. Bu yıl fabrikamıza bağlı 4 bölge, 62 köy ve 2 bin 697 üretici ile üretim sözleşmesi yapılarak 57 bin dekar pancar ekimi gerçekleştirilmiştir. Bu kampanya döneminde üreticilerimizden alınacak net pancara ödenecek yüzde 16 polarlı pancar avans fiyatı 145 TL/ton olarak belirlenmiştir. Bu kampanya döneminde bedel ödenen pancar miktarı 320 bin ton olup çiftçiye 50 milyon lira pancar bedeli ödenecektir. Bu bedelin yüzde 32'sine tekabülden 16 milyon lira ayni ve nakdi avans olarak çiftçimize ödenmiştir. Genel Müdürlüğümüzün imkanları ölçüsünde avans verilmeye devam edecektir. Bu kampanya döneminde üreticilerimize sözleşme gereği 70 bin ton bedelsiz yaş pancar küspesi verilecektir. Bu sezon işlenecek pancar miktarının 315 bin ton olacağını tahmin etmekteyiz. Bu yıl rafineri kampanyası dahil tahmini 82 tam gün sürecek kampanyamızda; 315 bin ton pancar işlenerek, 45 bin ton kristal şeker, 13 bin ton melas ve 95 bin ton yaş küspe elde edilecektir. Bu ürünlerimiz yurt ekonomisine 124 milyon TL katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Daha sonra mikrofona davet edilen Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin ise, Elbistan Şeker Fabrikası'ndaki işçi sayısının azalması ve fabrikanın oluşturduğu çevre kirliliğine yönelik eleştirilerde bulundu. Şahin, "Şehirle iç içe hale gelen fabrikamız, başta çevre sorunları olmak üzere birçok sorunları da yaşamaya başlamıştır. Bir orman kadar çevreye oksijen salan pancar, üretim aşamasında bir o kadar da çevreyi kirletme özelliğine sahiptir. Bu yüzden bu üretim esnasında çevre kirliliğine yol açılmaması büyük önem arz etmektedir. Bir diğer önemli sorunumuz da iş gücü açıklarının kapatılmamasıdır. Türk-Şeker Fabrikaları'na 16 yıldır işçi alımı yapılmamaktadır. Bu sayı her geçen gün azalmış ve bugüne geldiğimizde Elbistan Şeker Fabrikası'nda 470'e kadar düşmüştür. Yasal çalışma şartları ile iş güvenliği ve işçi sağlığının ihlal edilmesi asıl işi yapılan geçici işçilerimize 12 ay çalışma izni verilmemesi sendikamızı haklı olarak endişeye düşünmüştür. Hizmet satın almakla işgücü sorunları çözülmemiş, aksine çözümsüzlüğe doğru yol almıştır. Yetkililerden bu konuda acilen adım atmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Programda son olarak bir konuşma yapan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun da, "Bölgemiz için, Elbistan'ımız için önemli olan Şeker Fabrikası'nın bereketli sezonlarından biri olacak diye umuyoruz. Bu sene, maalesef kuraklık bizim bölgemizde de yaşandı. Umuyoruz bundan sonraki seneler daha yağışı bol, daha bereketli olduğu seneler olur. Elbistan Şeker Fabrikası bölge için önemlidir. Gerek istihdam gerekse çiftçilerimizin elde ettiği gelirler ve bunun esnafımıza birçok sektöre yansıması var. Umuyoruz bundan sonraki yıllarda da kapasitesinin üstünde pancar işleyerek daha fazla katkı sağlar. Bereketli olmasını diliyorum. Çiftçilerimiz, bir sezon boyunca yoruldular, çabaladılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Çalışmak, üretmek bu ülkeye katkı sunmak manevi hazzı en büyük olgulardan biridir. Onları tebrik ediyorum. O kadar zor bir sene olmasına rağmen çiftçilerimiz, muhtarlarımız birbirlerine destek oldular. Fedakarlık yaptılar. Bu manada da birbirine özveride bulunan bütün Elbistan'ın yüreği büyük, gönlü büyük hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Yeni kampanya döneminin çiftçilerimize ve ilçemize hayırlı olmasını temenni ederim" dedi.

Konuşmaların ardından 30. Dönem Alım Kampanyası çerçevesinde fabrikaya ilk sıralarda pancar getiren üreticilere altın ve çeşitli ödüller verildi. Dualar eşliğinde kesilen kurban ve kurdelenin ardından bu yılın ilk pancarı işlenmek üzere fabrikaya doğru yola çıktı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İsmail Şahin Mehmet Kılıç Elbistan Ekonomi Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title