Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir Açıklaması
BURSA (İHA) – Özel sektörün elektrik dağıtımına 5 yılda 30 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını ifade eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’nin Bulgaristan’dan sonra 30 ülke içinde elektrik dağıtımına en az pay ayıran ülke olduğunu söyledi.
BURSA (İHA) – Özel sektörün elektrik dağıtımına 5 yılda 30 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını ifade eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin Bulgaristan'dan sonra 30 ülke içinde elektrik dağıtımına en az pay ayıran ülke olduğunu söyledi.
Bursa Hilton Otel'de düzenlenen "Elektrik Zirvesi"ne Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 2. Başkanı Ümit Kayrak, UEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu ve birçok ilden dağıtım firmasının temsilcileri katıldı. Elektriğin ev ve iş yerlerine ulaştırılmasını sağlayan dağıtım şirketleri, 365 gün yaz kış demeden kesintisiz ve kaliteli elektrik için hizmet sunduklarını ifade etti.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, daha kaliteli hizmet için ileri teknolojiye ve insana büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. Günlük hayatta elektriğin öneminin arttığını ve doğal hale geldiğine dikkat çeken Özdemir,"Yokluğuna artık hiç birimiz tahammül edemiyoruz. Çok değil, 10-15 yıl evvel günde bir iki saatlik elektrik kesintileri normal karşılanırken, bugün 5 dakikalık kesinti bile tüketiciler için kabul edilir değil. Bunu elektriğin çok az kesilmesini sağlayan yatırımlara borçluyuz. Hem üretimde, hem dağıtımda son 5 yılda büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Kurulu gücümüz yüzde 40 artış gösterdi. 20 bin megavat iletim üretim kapasitesi sağlayan bu yatırımları 12 milyar doların üzerinde bir harcama ile yaptık. Dağıtım özelleştirmeleri ile kamuya 13 milyar gibi bir meblağ aktarıldı. Dağıtım sektörüne 5 milyar dolar yeni yatırım yapıldı. 5 yılda özel sektör neredeyse 30 milyar doların üstünde yatırımın yaptı" diye konuştu.
Yakalanan değişimde ekonomik istikrarın ve banka sektörünün katkısının büyük olduğunu belirten Özdemir, "Bu dönemde tüketici beklentileri çok değişti. Bu değişimi en fazla dağıtım şirketleri olarak bizler yaşıyoruz. Kamu dönemin de hizmet kalitesine çok daha hoşgörülü yaklaşan tüketicinin özel sektörden beklenti ve talepleri doğal olarak çok yükselmiştir. Avrupa Birliği istatistiklerine göre 2012 rakamlarına göre Türkiye, Bulgaristan'dan sonra 30 ülke içerisinde elektrik dağıtımına en az pay ayıran ülke" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin enerjiye sağlıklı bakış açısından memnun olduğunu ifade eden Benli, "Sektörü özelleştirirken en fazla önemsediğimiz husus olan kayıp kaçakla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesini ve devlet olarak dağıtım şirketlerinin arkasında olduğumuzu bir kez daha söylemek istiyorum. Bu mücadelenin taviz verilmeden sürdürülmesi, dağıtım sektörünün özelleştirilmesinden murat ettiğimiz sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır. Bu konu sadece elektrik sektörü değil, ülkemizin ekonomik istikrarı ile borcuna sadık vatandaşlarımızın devlete olan güveni de önemlidir. Kayıp kaçağın en yüksek olduğu bölgelerde elektrik tüketimi yaklaşık yüzde 5'ler civarında büyüdü. 36 milyon aboneye hizmet veren bir sektörüz" diye konuştu.
"ÖZELLEŞTİRMEYLE BİRLİKTE DAHA KALİTE ENERJİ ALDIK"
Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğünü ve ileri doğru yol aldığını ifade eden Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, "Büyümek demek daha çok enerji ihtiyacı demek. Türkiye'nin hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak için daha çok enerjiye ihtiyacımız var. Devlet hem elektrik üretiminde ve dağıtımında özel sektörünün dinamizminden istifa etmek maksadı ile hem üretim hem dağıtım ayağında ciddi bir özelleştirme yaptı. 2013 yılında Türkiye 21 ayrı bölgede elektrik dağıtımının özelleştirilmesi tamamladı. Kamuda özel sektöre geçerken belli başlı sorunlar oldu. Ama beklentimiz şu ki bu özelleştirme ile hem üretim ayağında, hem dağıtım ayağında daha kaliteli enerji arzı oluşacak" dedi.
"EN BÜYÜK SAVAŞ, ENERJİ SAVAŞI"
Türkiye'nin hızla değiştiğini ve kalkındığını ifade eden Altepe, "Bursa'da enerji tüketimi son 8 yılda 3 kat arttı. En büyük savaş enerji savaşı. Biz bu savaştan galip çıkacağız. Bizler de enerji üretimi konusunda gayret gösteriyor. Rüzgarı, akan suyu, güneşi kullanıyoruz. 200'den fazla spor tesisi yapıldı. Yüzme havuzları var. Tramvaylara, metrolara hep enerji lazım. Artık herkes kullandığı enerjinin bedelini ödeyecek. Bursa bunu iyi yapıyor. Diğer bölgelerde de böyle olursa daha hızlı kalkınma olur" dedi. - BURSA