Elektrik Faturası Ödemek 1 Lira
Elektrik şirketleri, faturaları veznelerden ödeyen kullanıcılardan 'Hizmet Bedeli' adı altında 1 lira ücret aldığı ortaya çıktı.
Özelleştirilen elektrik şirketlerinde ipin ucu kaçtı. Habersiz sayaç değiştirip vatandaştan 30-35 TL ek ücret alan şirketlere mahkeme 'dur' derken, hukuksuzluk bitmedi. Son skandal, fatura ödeyen tüketiciden alınan 1 lira 'ödeme' bedeli.
SÜREKLİ PARA ALINIYOR
Tüketiciden çeşitli adlar altında ücretler alan elektrik dağıtım şirketlerinin, sayaç değiştirme bedeli adı altında tüketicilerden haksız şekilde aldığı 30 ila 35 TL arasındaki ücret İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi'nden dönerken, bu şirketlerin tüketiciden 'Hizmet Bedeli' adı altında da ücret aldığı ortaya çıktı. Özelleştirilen elektrik dağıtımının farklı haksız uygulamalara neden olduğunu kaydeden Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek, elektrik faturalarına farklı isimler altında hizmet kalemleri kesintileri yansıtıldığını, elektrik dağıtım firmasının elemanının alacağı maaşın bile hiçbir haklı gerekçesi yokken faturalara 'Perakende Satış Hizmet Bedeli' olarak yansıtıldığını söyledi.
FATURA BAŞINA 1 TL
"Bu haksız ve hukuksuz kesintiler yetmezmiş gibi şimdide özelleştirmenin sorumsuzluğu içerisinde 'Hizmet Bedeli' gibi saçma bir ücret alınmaktadır" diyen İmrek, "Daha önceden BEDAŞ veznelerine yatırılan elektrik fatura ödemelerinde hiçbir ek ücret alınmazken, özelleştirildikten sonra 'CLK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış A.Ş.' olan firma aynı veznelerde bu kez 'Hizmet Bedeli' adı altında '1 TL' gibi haksız ve hukuki dayanağı olmayan bir ek ücret almaya başlamıştır" dedi.
'HAKSIZ ŞART' İHLALİ
Tüketicilerin bu bedelleri geri alabileceğini söyleyen Mehmet İmrek, elektrik sözleşmesinde yazılı olmayan bu ek hizmet bedelinin alınamayacağını, yazılı olsa dahi bunun dağıtıcı firmaya bir haklılık getirmediğini söyledi. İmrek, "Bu uygulama 4077 Sayılı Tüketici Kanunu'nun 6. maddesi olan 'Haksız Şart' hükmünün ihlal edildiğini açıkça göstermektedir. Tüketicilerin bu madde kapsamında dağıtım firmasına ihtarda bulunma yükümlülüğü yoktur. Dolayısıyla ikamet ettikleri il veya ilçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunarak bedel iadesi talebinde bulunabilirler" diye konuştu.
SAYAÇ DEĞİŞTİRME BEDELİ "SEBEPSİZ ZENGİNLEŞTİRME"
Doğalgaz, su ve elektrik sayaçlarının periyodik kontrollerinin yapılmasının ilgili mevzuatlarda da belirtildiği üzere hizmet veren kurumlara ait olduğunu belirten Mehmet İmrek, "Zaten faturalara yıllık bakım ücreti adı altında bir ücret yatırıldığına göre tüketicinin müdahalesi olmadığı halde bozulan sayaçların değiştirilmesi veya gelişen teknolojiye uyum bağlamında değiştirilmesi söz konusu olan sayaçlardan da bedel alınmaması gerekir" dedi.
HAKSIZ PARA ALDILAR
Bu sayaçların değiştirilmesi zarureti varsa önceden tüketicinin bilgilendirilmesi, rızasının ve onayının alınması gerektiğinin gerektiğine işaret eden İmrek, şöyle konuştu:
"Zira bu 'elektrik piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliği' 31. maddesinde hüküm altındadır. Evrensel Tüketici Hakları Beyannamesi, bilgilenme hakkını tüketiciye vermiş ve ülkemizde bu beyannamenin altına imza atmıştır. Sayaç değiştirme bedelini tüm elektrik dağıtım şirketleri almıştır. Tahminen 34 milyon elektrik abonesi olduğu varsayımı göz önüne alındığında yüksek miktarlarda bir paranın haksız olarak dağıtım firmalarının kasalarına girdiğini, bununda hukuki karşılığının 'sebepsiz zenginleşme' olduğu kabul edilmektedir."
(Kaynak: Taraf)