Haberler

"Elektrik Piyasası Özelinde Enerji Piyasaları ve Risk Yönetimi" Sempozyumu

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen: "Gelişmekte bir ekonomi olan Türkiye, her yıl dünya ortalamasının üzerinde artan enerji talebini gerekli kaynak ve projeleri geliştirerek yönetmek zorundadır"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, "Gelişmekte bir ekonomi olan Türkiye, her yıl dünya ortalamasının üzerinde artan enerji talebini gerekli kaynak ve projeleri geliştirerek yönetmek zorundadır" dedi.

Çimen, İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV), Borsa İstanbul ve Takasbank'ın sponsorluğunda "Elektrik Piyasası Özelinde Enerji Piyasaları ve Risk Yönetimi" başlıklı sempozyumda yaptığı konuşmada, enerjinin bireyler, ekonomi ve şirketler için önemi dikkate alındığında temel risk unsurlarının tespit edilmesi gerektiğini belirterek, enerjisiz bir yaşamın olmayacağını, en temel risk algılamasının kaynağını enerji güvenliğinin oluşturduğunu kaydetti.

Enerjinin güvenilir şekilde teminin sağlamasının en önemli öncelik olduğunu ifade eden Çimen, şunları kaydetti:

"Dünya enerji sisteminin dayandığı temel dayanaklar başlı başına risk algılamasını beraberinde getiriyor. Dünya enerjisi ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan sağlanıyor. Fosil yakıtların belli bir ömrünün olması, diğer yandan da çevre kaygılarıyla beraber bakıldığında diğer riskler algılamasını beraberinde getiriyor. Enerji kaynaklarına erişim noktasındaki kısıtlar risk algısını yine beraberinde getiriyor. Her bir oyuncunun kendi özel şartlarından kaynaklanan fırsatları ve riskleri var. Türkiye'de en temel yönetilmesi gereken faktörlerin başında gelişen bir ekonomi olarak talep artışı geliyor. Gelişmekte bir ekonomi olan Türkiye, her yıl dünya ortalamasının üzerinde artan enerji talebini gerekli kaynak ve projeleri geliştirerek yönetmek zorundadır."

Çimen, Türkiye'nin enerjini ithal kaynaklarla karşıladığını aktararak, "Bundan kaynaklanacak risk faktörlerini bir şekilde tespit etmek ve buna yönelik politikaları gerçekleştirmek önem arz etmektedir" diye konuştu.

Sektörde her kesimin baktığı açıdan risk algılamaların da farklılık gösterdiğini anlatan Çimen, Bakanlık olarak  ekonominin enerji güvenliğini sağlamalarının kendilerinin en temel sorumluluğu olduğunu söyledi.

Şafak: "Fırsatlar iyi değerlendirilmeli"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Bekir Sıtkı Şafak da geçen hafta doğalgazda günlük tüketim rekoru kırıldığını belirterek, "Bu gelişmeler organize piyasaların varlığının önemini bir kez daha bizlere göstermektedir" dedi.

Petrol fiyatlarının varil başına fiyatının arttığı 2008 yılından sonra ürün piyasalarına olan ilginin giderek arttığını dile getiren Şafak, kurumsal yatırımcıların ürün piyasalarına yaptığı yatırımın arttığını kaydetti.

Şafak, dünya ekonomik krizine götüren nedenlerin incelendiği bir dönemden geçildiğini ifade ederek, "Yaşanan tüm olumsuz olaylar piyasa katılımcılarının işlemler ve fiyatlamalara yönelik sorgulamalara neden olmakta ve alternatif arayışlara yöneltmektedir. Bu süreçte fırsatlar iyi değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Türkiye Elektrik İletim AŞ Başkanı Kemal Yıldır da elektrik piyasasının gelecek yıllarda artış trendiyle devam edeceğini aktararak, bu piyasanın gittikçe büyüme eğiliminde olan bir hacminin bulunduğunu kaydetti.

Yıldır, Türkiye'nin pazarın büyük bir oyuncusu olacağının gözüktüğünü ifade ederek, "Böyle bir kapasitenin herkes tarafından görülebildiğini düşündüğünüzde ve bu piyasalara doğalgaz ve kömür piyasasının ilave edilmesiyle çalışmaların tamamlanacak" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Kemal Yıldır Takas Bank Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title