Haberler

Elma Suyunun Dalından Raflara Yolculuğu

Abone Ol

Elma suyunun dalından raflara yolculuğu Almanya, Türkiye'den meyve suyu ihracatı yapılan 151 ülke arasında ilk sırada yer alıyor.

Elma suyunun dalından raflara yolculuğu

Almanya, Türkiye'den meyve suyu ihracatı yapılan 151 ülke arasında ilk sırada yer alıyor.

TOKAT - Almanya, Türkiye'den meyve suyu ihracatı yapılan 151 ülke arasında ilk sırada yer alıyor.

Dünya genelinde en fazla tüketilen meyvelerden birisi olan elma sindirim sistemi problemleri başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa karşı fayda sağlıyor. Meyvesi kadar suyu da bir sağlık deposu olan elma birçok aşamadan geçerek meyve suyu haline geliyor. Türkiye'nin ilk yerli sermayeli meyve suyu DİMES'in Tokat Fabrikasında elma suyu üretimi son teknoloji kullanılarak el değmeden yapılıyor. Meyve suyuna dünyada artan ilgi önemli bir potansiyel oluştururken, Türkiye'de sıkma ve yüzde 100 meyve suları ile nektar kategorisi toplamında kişi başına tüketim 9 litreyken bu tüketimin AB ortalaması ise 22 litre düzeyinde yer alıyor.

Elma suyu üretimi.

Fabrika Müdürü Özgür Erceyes, tırlarla fabrikaya getirilen elmaların havuzlara boşaltıldıktan sonra suyla hareket ettirilerek parçalama ünitesine sevk edildiğini ifade ederek, " Elma parçalandıktan sonra presleme ünitesi için kapalı sistemde içeri basılır. Burada elma kabuğu ve çekirdeğinden ayrılarak şira dediğimizi içilebilir kısmı elde edilir. Şira ilk olarak pastörize ünitesine gönderilir. Burada pastörize edilen ürün Aroma recovery ünitesine transfer edikten sonra bir işlemden daha geçirilerek durultma işlemi için paslanmaz çelik tanklara transfer edilir. Durultma işleminden sonra filtrasyonu tamamlar ve Evaporation işlemine geçilir. Evaporation düşük basınç altında düşük sıcaklıkta kaynatılarak ürünün suyunun uzaklaştırılması demektir. Burada yaklaşık olarak 1/5 oranında suyunu uçurur konsantre ederiz ve soğuk hava depolarımızda stoklarız. Konsantre üretimi tamamlandıktan sonra konsantremiz yüzde 100 meyve suyu üretimine hazır hale gelmiş olur" dedi.

Elma suyunu en çok Almanlar tüketiyor.

Türkiye'de son yıllarda yüzde 100 meyve suyu tüketimi yüzde 30 oranında arttığını ifade eden Erceyes, "Bunun içinde de elma büyük bir pay almaktadır. Elma tek başına yüzde 100 meyve suyu olarak tüketilmekle beraber yüzde 100'ü tek başına meyve suyu yapılamayan şeftali, kaysı, vişne gibi ürünlerde de tatlandırıcı, şeker yerine elma suyu konsantresi kullanılarak yüzde 100 haline getirilmektedir. Yüzde 100 elma suyu tüketiminde Almanya, kişi başı meyve suyu tüketiminde hemen hemen yarısını elma suyu almaktadır. Buda dünya ortalamasında üst sıralarda. Almanya'da kişi başı meyve suyu tüketimi 39 litre, bunun yüzde 45'e yakını elma suyu. Türkiye'de kişi başına düşen meyve suyu tüketimi ise 12 litre civarında. Ama bu rakam Avrupa ülkelerinde 24 litreye kadar çıktı. Kanada'da meyve suyu tüketimi 59 litre, Amerika'da 35 litrenin üzerinde. Türkiye'de okul kantinlerinde yeni yönetmelikle birlikte şeker ve gazlı içecekler yerine yüzde 100 meyve suyu tüketimine yönlendirmiştir" diye konuştu.

Sıkma elma suyu üretimi.

Dimes'in 111 ülkeye meyve suyu ihracat yaptığını ifade eden Erceyes, "Burada en büyük pazar payı İngiltere'ye aittir. Yıllık 300 milyon litrelik üretimimizin Türkiye için yüzde 4'ü elma suyudur. Şimdi yeni bir kategoriye geçtik sıkma elma suyu. Elmayı konsatnre etmeden sıkarak dolduruyoruz, bunda da büyük başarı elde ettik. Tüketiciden çok iyi dönüşler alıyoruz. Elma suyunun 100 ml 48 kcal var. Hem besleyici özelliği hemde düşük kaloriyi hesaba kattığınızda çok iyi bir seçim haline gelmektedir. Ayrıca mide rahatsızlıklarında çok olumlu sonuçlar alınmıştır" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Almanya Türkiye Tokat Dimes Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title