Haberler

Bakan Işıkhan, emeklilikte maaş farkı tartışmalarına son noktayı koydu

Güncelleme:
Abone Ol

2024 yılında emekli olanlarla 2025 yılında emekli olacakların maaşları arasında yüzde 30 fark gündemde. Farkın giderilmesine yönelik bir çalışmanın olup olmadığına ilişkin konuşan Bakan Işıkhan, "Emeklilik sistemi ile çok fazla oynamayı düşünmüyoruz" dedi.

Türkiye'de milyonlarca çalışan ve emekli emeklilikteki maaş farkını konuşuyor. 2024 yılında emekli olanlarla 2025 yılında emekli olacakların maaşları arasında yüzde 30'luk fark gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AA Editör Masası'na konuk oldu. Emekliler arasındaki maaş farkına değindi.

"EMEKLİLİKTE DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNMÜYORUZ"

Emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamadıklarını belirten Işıkhan konuşmasına şöyle devam etti: Kamuoyunda bize gelen sorular arasında EKK'da biz bunu tartıştık, bazı dönemlerde enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tür konular gündeme gelebiliyor. Aylık bağlama oranlarına ilişkin farklılıklar ortaya çıkabiliyor. Emeklilik sistemi ile çok fazla oynamayı düşünmüyoruz. Biz tek başımıza müdahale edemeyiz. Diğer bakanlıklarımızın bu konuda hassasiyet gösterdiklerini biliyorum. Konuyu ince eleyip sık dokumak gerekiyor bu tür durumlarla daha önce karşılaştık.

"RİCAMIZ ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELERİ YÖNÜNDE"

SGK ve Bakanlık olarak bizim çalışanlarımızın daha çok üretimine, çalışmasına ihtiyacımız var. Emeklilik bir haktır. Belli bir çalışma süresini doldurduktan sonra hepimiz emekli olacak. Vatandaşlardan ricam şudur ki sağlıklı iken çalışmaya, üretmeye ülkemizin ekonomik anlamda büyümesini sağlamak amacıyla daha fazla üretmeye ihtiyacımız var. Sistemde ne kadar kalırlarsa emekli aylıklarının yüksek olacağını öngörüyoruz. Tabi biz vatandaşlarımızın tercihine müdahale edecek bir noktada değiliz. Her bir vatandaşımız e-Devlet'ten bunu rahatlıkla görebilir. Dilekçesini verip emekli aylığı hak kazanabilir. Sistemde kalıp çalışmayı tercih etmelerini ben rica ediyorum. Vatandaşlarımız aslında çalışabilirler, nitelikli personelin iş gücü kaybı da ortaya çıkacaktır. Piyasa o kadar dinamik ki iş gücü açığının olay ve kısa sürede kapatılacağını öngörebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımız bile nasıl özveri ile çalışıyor.

BAKAN IŞIKHAN, EMEKLİLİĞİ ALMANYA İLE KARŞILAŞTIRDI

Almanya'da insanlar 40 yıl prim ödüyorlar, 20 yıl emekli aylığı alıyorlar, bizde tam tersi, 20 yıl prim ödüyorlar 40 yıl emekli aylığı alıyorlar. Ne kadar çok prim ödersek ve prime esas kazancımızı yüksek gösterirsek emekli aylığımız da yüksek olacak.

"80 BİN TL EMEKLİ MAAŞI ALAN VAR"

Kısa sürede emekli olmayı tercih edersek tabi ki emekli aylığımız düşük olacaktır. En düşük emekli aylığını biz 12.500 TL'ye çıkardık, sanki zannediliyor ki emeklilerimizin büyük bir kısmı 12.500 TL alıyor, hayır yanlış 50-60-80 bin TL emekli aylığı alan vatandaşlarımız söz konusu."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ekonomi Finans Yaşam Finans Yaşam Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (29)

Kısmet Uslukılıç:

Milletvekilliği maaşı mutlaka iptal edilmelidir, 1 dönem vekillik yapıp süper emekli olup 115 bin tl almak ne ahlaki ne vicdanidir, vekillik meslek değildir Anayasa Mahkemesine başvuru yapılmalı ve iptal edilmedilir. Ülkenin sırtına ciddi yüktür.

Yanıtla4320
Vakkas Şahan:

50-60-80 bin alan kaç kişi emekli var lütfen onuda açıklarmısınız

Yanıtla4285
albatros :

20 yıl çalışıp 40 yıl emekli aylığı almak haksızlıksa 2 yıl çalışıp ömür boyu milletvekili maaşı almak helal mi?

Yanıtla4260
kubbe kubbe:

vaybee. seçim uğruna plansızca pervazsıca kademelendirme yapmadan " eyt çıkarıpta 43 yaşında" ki milleti emekli eden bir iktidarın bakanı mı? bunları söylüyor. vayy hırtt vayyy. Vay ylancı vayy.

Yanıtla19164
Turan AYDIN:

ben yaptımcılık olur ise boyle sonuç olur bütün meclisteki partiler bir araya gelir devleti halkı geleceği ilgilendiren konularda ortak karar alıp seçim beynamesi hepsinin ortak olmalıdır en az 50 yaş 9500 prim 53 yaş 7500 prim 56 yaş 6000 prim günü gibi esas alırsın yada uzmanların fikrince herkes altına ımza atar gelecekte hazinede gençlerde bu işlerden etkilenmez ama koltuk sevdası ben yaptım oldu kımse karısamaz ıste durum her alanda ortada saglık egıtım ekonomu sucluların dısarda olması vs

10
Koray GENÇ:

20 yılda Almanya da 40 yıl çalışan kadar bedenen ve psikolojik olarak yıpranıyoruz

Yanıtla8144
Şeref Karasu:

Yahu bu adamın kafası çalışmıyor desem adam profesör. Ülkede 16 milyon emekli var. Bunların 10 milyonun aylığı 12 bin 500 lira. Yani bu oran yüzde 62,5. Yani sayın bakanın söylediği gibi değil. Emeklilerimizin çoğu en düşük emekli aylığı alıyor maalesef...

Yanıtla4118
Bahri Polat:

3 milyon 700 bin 12500 lira maaş alan emekli var Türkiye'de sen neden bilip bilmeden herkes okadar alıyor diyorsun

01
Mehmet Akkul:

80 bin alanın çalıştığı süre boyunca devlete her ay kaç para ödediğinide söyle. Onun 25 yıl her ay ödediğini maaş olarak veremediğin milyonlarca insan var.

Yanıtla1119
gökhan yıldırım:

bir an önce birakin gidin,tabi hesap vererek.

Yanıtla584
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title