Endüstri 4.0 Manisa'da Konuşuldu
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından, bilişim teknolojilerinin ve endüstrinin bir araya getirilmesi hedeflenen ve 4. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen ’Endüstri 4.0’ paneli düzenlendi.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından, bilişim teknolojilerinin ve endüstrinin bir araya getirilmesi hedeflenen ve 4. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen 'Endüstri 4.0' paneli düzenlendi.
Manisa TSO Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Hasan Ali Çelik, Manisa Valisi Hakan Güvençer, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü (MCBÜ) Kemal Çelebi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil, AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan, Bosch Termoteknik Kalite ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Schmidt, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young ve iş adamları katıldı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil, Manisa olarak savunma sanayisine talip olduklarını belirterek, "Ülkemiz için en önemli sektörlerden birisi olan savunma sanayinde Teknopark'ın da faaliyete geçmesi ile birlikte Manisa olarak çok şey yapacağımıza inanıyoruz. Bakanlığınız, TÜBİTAK, bazı özel sektör firmaları ve Savunma ve Sanayi Müsteşarlığı ile iletişim halindeyiz. 2017 yılı içerisinde bu konularla ilgili ön bilgilendirme toplantılarımızı yapmaya başlayacağız" dedi.
"Rekabet siber aleme taşındı"
Panelin açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, dijital teknolojilerde yenilik kazanmanın büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Üreten ülkelerle tüketen ülkelerin her geçen gün keskin çizgilerle ayrıştığı dünyamızda dijital teknolojilerle yetkinlik kazanmak büyük önem taşıyor. Artık ülkeler arasındaki rekabet ve mücadele siber aleme taşınmıştır. Bugün dünyada en çok konuşulan ve tartışılan kavramların başında, '4. Sanayi Devrimi' diye tabir edilen bu süreç geliyor. Teknolojik gelişmeler nedeniyle ürünlerde, ürünlerin sunumunda ve maliyetlerde yaşanan değişimler hem üreticileri hem de tüketicileri aşırı derecede etkiliyor" dedi.
Teknolojiyi takip etmenin güçlüğüne değinen Çelik, "Önümüzdeki döneme damga vurması beklenen kilit teknoloji alanlarındaki hızı takip etmek gerçekten çok zorlaşıyor. Dünyada dijital veri kullanımı her iki yılda bir ikiye katlanıyor. Bugün dünyada internet erişimi olan insan sayısı 3 milyar civarında olmasına rağmen 13-14 milyar civarında akıllı cihaz bulunmaktadır. İletişim artık sadece insanlar arasında değil, insanlarla araçlar arasında ve çok daha önemlisi araçlarla-araçlar arasında gerçekleşmeye başladı. Kısacası 4. Sanayi Devrimi denilince önümüzdeki yıllarda birden bire patlak verecek bir hadiseden bahsetmiyoruz. Bu da şöyle bir parantez açmak istiyorum. Bir atasözü var, 'Bal bala demekle ağız tatlanmaz' diye. Eğer yaparsak ve yapıp da yaşarsak bu sanayi devriminin içerisinde oluruz ve biz dünyadaki gelişmelere karşı geride kalmayız. O öncülüğün içerisinde 'biz de varız' diyebiliriz. Ama demezsek AR-GE'ye gelişmelere, inovasyona, fikrin ortaya koyduğu ticarileşme düzeyine kadar ki evrelere gerekli önemi vermezsek konuştuğumuz konuların bir çoğu yerini bulamaz. O yüzden bugün konuşulacak her konu, konuşulmanın ötesinde hayata geçirilmesi gereken bir realitedir. O yüzden bugün konuşulacak her konu, konuşulmanın ötesinde hayata geçirilmesi gereken bire realitedir" diye konuştu.
"Robotlar birbirine talimat verecek"
Çin'in Endüstri 4.0 adı altında son 3 yılda 2 bin 500'ün üzerinde patent aldığını hatırlatan Çelik, "Çin'in son 3 yılda sanayi 4.0 altında değerlendirilen teknolojilerle ilgili aldığı patent sayısı 2 bin 500'ün üzerindedir. Biz ülke olarak önceki 3 sanayi devrimini adeta tribünden izledik. Bu defa sahada oyuncu olabilmek için doğru kararlar almak ve bu kararları etkin ve hızlı bir şekilde uygulamak durumunda olduğumuzu görüyoruz. Sanayi 4.0 neticesinde yaşanacak gelişmelerin sadece firmalar düzeyinde değil bireyler düzeyinde de etkileri olacaktır. Düşük beceri gerektiren işlerin neredeyse tamamen otomasyon ile yapılacağı bir sürece doğru giderken, gençlerimizin de yeni sürece uygun nitelikler kazandırmalıyız. Bu süreç emeği azaltacak. Makinelerin etkinliğini arttıracak. Robot teknolojisinden bir adın ileri geçiyoruz. Robotlar birbirine talimat verecek. Makineler birbirlerine iş aktarımı yapacak. Dolayısıyla bizlerin de bundan sonraki süreçte daha nitelikli bu sürece en güçlü katkıyı verebilecek bu makineleri tasarlayacak, bu makineleri üretiminde rol alabilecek düzeyde bir bilgi, birikim ve üretim tecrübesini oluşturmamız gerekiyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Fortune Dergisi Genel Yayın Direktörü Cüneyt Toros'un moderatörlüğünde; Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Brightwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Teknopark A.Ş.Genel Müdürü, Manisa CBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Akta'nın konuşmacı olarak yer aldığı panele geçildi.
Panelde 4. sanayi devrimi olarak nitelendirilen ve bilişim teknolojileri ile endüstrinin birleştirilmesi hedeflenen Endüstri 4.0 ile ilgili yapılacak yatırımlar ve yatırımlar için mevcut tesislerin yeterliliği konuşuldu. Panelde ayrıca Endüstri 4.0'ın hangi yenilikleri getirdiği ve Türkiye'nin Endüstri 4.0'daki yeri anlatıldı. - MANİSA