Erdemli'de Çiftçilere Kivi Yetiştiriciliği Eğitimi Verildi
Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Erdemli Ziraat Odası tarafından organize edilen "Kivi Yetiştiriciliği ve Uygulamalı Budama Eğitimi", Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.
Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Erdemli Ziraat Odası tarafından organize edilen "Kivi Yetiştiriciliği ve Uygulamalı Budama Eğitimi", Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.
Eğitim toplantısına, İlçe Kaymakamı Avni Kula, Erdemli İlçe Tarım Müdürü Mehmet Türker, Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik ile 90 çiftçi katıldı.
İlçesindeki kivi üreticilerinin teknik bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla düzenlenen eğitim Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden konu uzmanı Dr. Kemal Abdurrahim Kahraman'ın katılımıyla gerçekleşti.
Burada bir konuşma yapan Erdemli Kaymakamı Avni Kula, yaptığı konuşmada, verilen eğitimin çiftçiler açısından çok yararlı olacağını belirterek kendisininde daha önce Trabzon da görev yaptığını oradaki kivi üreticileri ve sorunlarını yakından bildiğini belirterek, "Böyle bir eğitimin gerçekleştirilmesini son derece önemsiyoruz ve çiftçilerimize faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.
Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker de "İlçemizde hergeçen gün gerek üretim alanı, gerekse üretim miktarı artan kivinin, yetiştiriciliğinde çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda böyle önemli bir eğitimi gerçekleştiriyoruz. Çifçilerimizin ilçemiz için yeni bir ürün olan kivi yetiştiriciliğini tekniğine uygun olarak yapmalarını sağlayıp üretim miktarında ki artışa paralel olarak meyve kalite ve standartını arttırmayı hadefliyoruz" diye konuştu.
Erdemli'de kivi hasatının kivi üretiminin en fazla yapıldığı Yalova ve Karadeniz Bölgesi'nden daha erken yapıldığına dikkat çeken Türker, bu nedenle üreticilerin yüksek fiyattan ürünlerini değerlendirme imkanına sahip olduğuna dikkat çekti.
Birim alandan yüksek gelir getirmesi ve uzun süre muhafaza edilebilmesinin kiviye olan talebi arttırdığını da anlatan Türker, pazar için en büyüksorunun erken hasat olduğunu, kivinin hasat edilebilmesi için şeker oranının belirli ölçülerde olması gerektiğini, üreticilerin hasatta buna özellikle dikkat etmelerinin şart olduğunu söyledi.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden konu uzmanı Dr. Kemal Abdurrahim Kahraman ise kivi yetiştiriciliği, bahçe tesisi, sulama, gübreleme,hastalıklar, budama ve hasat konularında çiftçileri bilgilendirdi.
Eğitimin pratik bölümünde de Esenpınar Mahallesinde kivi bahçesinde budama anlatılarak çiftçilerle budama uygulaması yaptırıldı. Eğitimin 2. gününde ise Karahıdırlı ve Sıraç Mahallelerindeki kivi üretimi gerçekleştiren çiftçilerle bir araya gelinerek karşılaştıkları sorunlar, uygulamadaki yaptıkları yanlışlıklar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. - MERSİN