Haberler

Erdoğan'dan Merkez Bankası'na: Sen Dalga mı Geçiyorsun

Güncelleme:
Abone Ol

Başbakan Tayyip Erdoğan, Köln ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın para politikasını eleştirerek "Sen dalga mı geçiyorsun" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Köln ziyareti dönüşünde uçakta kendisini takip eden gazetecilere konuştu. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı sürecinden Avrupa Birliği'ne kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan şu mesajları verdi:

ALMANYA'DAN OLUMLU ADIMLAR BEKLİYORUM

Türkiye'deki o bir kısım medya, Almanya'daki bir kısım medya ile adeta organize bizim oraya gidişimizi engelleme gayreti içerisinde oldu. Alman yönetimi hassas bir ev sahipliği yaptı. Bu hükümetin AB sürecine yönelik daha olumlu adımlar atmasını bekliyorum.
Gerek Şansölye Merkel de, gerekse koalisyon ortağı Gabriel de yeni döneme olumlu bir giriş yaptılar. İnşallah özellikle yargıyla ilgili önümüzde 23 ve 24. fasıllar var, işi kolaylaştıracak. Dönem başkanı, Fransa ve İngiltere ön alıp fasılların açılmasını sağlayacaklar diye bekliyorum.

ALMANYA'YA 'ALEVİ' UYARISI

Almanya'da gerek bölücü terör örgütü, gerekse 'Alisiz Alevilik' diye acımasız bir çalışma var. Ülkemize de nüfuz etmenin gayreti içindeler. Bunu defaatle Alman yönetimine bildirdik. 'Hassas olmanızda fayda var' dedik.

BU İŞİ KURCALAYAN BİR CHP'Lİ

Almanya'dakiler Türkiye'deki Alevi vatandaşlarımızdan çok daha farklı. İsim vermeyeceğim, bir ara CHP'den aday olmak isteyen ama başarılı olamayan bir kişi var. Almanya'da bu işi kurcalayan, karıştıran o. Tabii bunlar Türkiye'den kopuk.

SEN DALGA MI GEÇİYORSUN!

Merkez Bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faizi yatırımların önündeki en önemli bariyerdir. Sen dalga mı geçiyorsun! Yükseltirken 5 puan birden, indirirken yarım puan! ABD'ye, Japonya faiz oranına bakın. Arkadaş bize ne oluyor da yüzde 15-16-17'lerdeyiz. Yazıktır, günahtır. Bu faizle bir ülkede yatırım olabilir mi? Onların da kendisine çeki düzen vermesi lazım.

OKMEYDANI'NDA DHKP-C BAŞI ÇEKTİ

Okmeydanı'ndaki son hadiselerde hayatını kaybeden iki gencimizin biri Alevi, diğeri değil. İkisinin de herhangi bir olaya karışmışlığı yok. Her iki gencimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Böyle bir eylem ortaya konulmamış olsa, bu durum olmayacaktı. Fakat o bölge ne yazık ki, DHKP-C başta olmak üzere bazı örgütler bir kuluçka yuvası haline geldi. Maalesef bir güvenlik zaafiyeti var. Tabi gereği yapılacak.

ALEVİ ÇALIŞTAYI SÜRECEK

Şu anda ilgili bakan arkadaşımın Alevi kanaat önderleri ile görüşme yönünde bir çalışması var. Alevi aydınlarımızın kararlılığı, bir çok şeyi değiştirmeye yetecek. Onları terörize etmeye çalışan illegal örgütlere karşı Alevi vatandaşlarımızın duruşu çok önemli. Teröre bulaşanların içinde Sünniler yok mu, var.
Burada onların inanca yönelik duygularını kullanmalarına müsaade etmemek lazım. Mesela dün bir paket getirdiler. Mesela bir grup maaş istiyor, diğeri 'hayır biz devletten maaş almayız' diyor. 'Cemevleri' diyorlar. Belediyelerimiz onlara arsa tahsis ediyor. Ama tanımlamalar konusunda sıkıntı var. Diyanet 'Cemevine mabet diyemeyiz' diyor. Bir bölünmeye zemin hazırlamamak gerek.

KÖŞK ADAYI HAZİRAN'A KALDI

Cumhurbaşkanı adayımız için istişareleri henüz tamamlamadık. Almanya'daki STK'lar, 'Bizimle istişare yapmayacak mısınız?' diye sordu. Onlarla da görüşeceğim.
Türkiye'deki STK'ları da önümüzdeki haftadan itibaren ziyaret etmeye başlayacağım. 'Adayımızı Mayıs sonu açıklarız' demiştik ama şu gelişmelerden sonra Haziran ortaları olabilir.

PARALELLER KAÇIYOR

Pensilvanya, bu işin, paralel yapının tam göbeğinde. Hangi taşı kaldırsan altında o çıkıyor. Bu zatın izinde olanlardan bazılarının yavaş yavaş Türkiye'den kaçmaya başladıklarını görüyoruz. Yargıda ve güvenlikte kendilerini güçlü görüyorlar. Ama çözeceğiz. Bir takvimimiz var ama bu ilan edilecek bir takvim değil. Bilişim teknolojisindeki hacker rolünü oynuyorlar. Temizlememiz lazım ki ülke o beklediği huzuru yakalayabilsin.

KOÇ'A KİN GÜTMEM

Geçmişte Koç Grubu'nun birçok açılışına katıldım. Ama Gezi sürecinde bizi üzdüler. Tabii kabullenmiyorlar, 'Biz bir şey yapmadık' diyorlar. Şimdi 500-600 milyon dolarlık bir yatırım yapmışlar. Bu ülkemin çıkarı için önemli bir şeydi. Benim, ülkemde yatırım yapacak bir gruba kin tutmam yanlış olur.

KURT VE YILMAZ İÇİN BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Okmeydanı'ndaki cenaze töreninde başından vurularak yaşamını yitiren Uğur Kurt'un babasını telefonla arayarak başsağlığı diledi. Erdoğan'ın başdanışmanı Doç .Dr. Ertan Aydın, twitter hesabından telefon görüşmesini duyurdu.
Ertan, "Başbakanımız, merhum Uğur Kurt'un babasını arayarak başsağlığı diledi" dedi. Kurt, 22 Mayıs'ta İstanbul Okmeydanı'nda bulunan Cemevi'ndeki cenaze törenine katılmış ve başından vurularak yaşamını yitirmişti. Erdoğan, acılı babaya olayın takipçisi olacakları sözü verdi.

Erdoğan ayrıca, Okmeydanı'ndaki olaylar sırasında hayatını kaybeden Ayhan Yılmaz'ın ailesini de telefonla arayarak taziye dileğinde bulundu. Erdoğan'ın merhum Yılmaz'ın ağabeyi Ali Yılmaz ile görüşerek, merhumun annesi Havva Yılmaz başta tüm aileye sabır ve metanet dileğinde bulunduğu öğrenildi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası Ekonomi Türkiye Köln Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (77)

BANKACI:

ekonomi iyi diyen AKPLİLERE soruyorum ne oldu da acaba bu ülkede ekonomi dünyanın en iyi 10 ekonomisi oldu? Ne ürettik arkadaş biz araba fabrikasımı açtık samsung gibi dünya çapında elektronik firmamı kurduk ya da petrol ve doğalgaz bulundu da ihracatçı bir ülke mi olduk ? Ekonominin nedeni inşaat sektörü arkadaşlar çek krediyi git ev al 10 sene kredi öde. çek kredi kartından nakit avans asgari ücretine ek gelir ekle . daire fiyatları yüzde 200 arttı arkadaş son 10 yılda yarın inşaat sektörü durmayacakmı böyle giderse millet daire alabilecekmi hayr şimdi kentsel dönüşüm adı altında inşaat sektörünü canlandırmaya çalışıyor ama halkta para kalmadı kredi ödeyecek dermanda kalmadı gördük somadaki işçilerin halini hepsinin kredi borcu böyle borçla ekonomi tabi büyür. el sende bankadan krediyi servetin bir anda 40 milyar olsun aylık gelirin 1 iken yüzde 40 büyüdün işte bu kadar basit işte AKP EKONOMİSİ.

Yanıtla1128
realistihpektas@gmail.com:

görmüş geçirmiş kardeş, bende sana şunu söyleyemim, aşağıda belirtmişsin, kamu ve özel sektör borcu diye. Ben burda bir kamu kurumunda çalışıyorum, burda 3. köprü ve gebze-o.gazi otoyolu yapılıyor, bunları görünürde özel sektör yapıyor gibi görünüyor ama çekilen yurt dışı kredisinde devlet garantisi var. Yani senin dediğin gibi, özellikle önemli projelerde şirket ödeyemediğinde devlet öder şartı var. Yani nasıl benim de yakın zamanda öğrendiğim gibi bunu sen ve çoğu halkım bilmiyor. Ve bu borçlar (özel sektör borcunun) çok fazlasını oluşturuyor.

00
BANKACIMKS@KK.COM:

dünyanın en yüksek faizi türkiye’de...dolarlarını getirip türk parasına çeviren yabancılar yüzde 22 faizi cebe indiriyorlar.bu nedenle türkiye’ye giren sıcak para 80 milyar doları geçti. Borsanın yüzde 72’si yabancı yatırımcıların elinde. bankacılık sisteminin yüzde 42’sini yabancılar satın aldı. bir kez daha akp iktidar olursa bu oranın yüzde yüze yaklaşacağına kuşku yok. akp iktidarında 80 yıllık cumhuriyet dönemindeki kadar borç yapıldı... türkiye’nin borcu 407 milyar dolar oldu. yoğun özelleştirmelere karşın borç azalmıyor hızla artıyor. işsizlik facia... resmi rakamlara göre 3 milyona yaklaşıyor. gerçek rakam nedir bilinmiyor.Avrupa’nın en pahalı mazotu türkiye’de satılıyor... Türk insanı elektriğe avrupalı’dan on kat fazla para ödüyor...YANİ SONUÇ ŞU BEN YAPILANLARI YANLIŞ BULMUYORUM BEN EKONOMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMADIĞINI SÖYLÜYORUM..

00
BANKACIMKS@KK.COM:

Yani bu durum fakir ve orta sınıf halkı bitirecek. Faizler artacak ve zengin ile fakir arasındaki uçurum farkı çok çok fazla artacak bu durum TÜFE ye yansıyacak haliyle küçük esnaf bitecek bunlar olasılıklar dahilinde bende ülkemin kanada gibi fazlalık vermesini isterim kötü senaryo yazmak istemem ama durum bunu gösteriyor. Bu durumun üstesinden gelebilmek için enflasyon şart diyorum. Bunun içinde asgari ücret başta olmak üzere temel gıda maddeleriyle birlikte artış olmalı ki halk ödemekte olduğu sabit kredi fazilerini rahat ödeyebilsin. 3sene sonra bugün 500 lira kredi ödeyen halk enflasyon sebebiyle banka kredisi 250 tl gibi olacaktır yani enflasyon birçok açıdan güzelde birşeydir özellikle bu gibi kredi durumlarında ama maalesef hükümet memur ve işçi maaşlarını düşürerek enflasyonu düşüK tutmak istemekte.

00
görmüş-geçirmişerkochalit@gmail.com:

şimdi aynı dilden konuşmaya başladık işte ; ilk yorumlarınızı okursanız bu memekette hiç bir yapılmamış gibi yazdığınızı acık bir şekilde görürsünüz. şimdi gelelim yorumlarnıza ; Bankalarca Türk Lirası Üzerinden Açılan Mevduata Uygulanacağı Bildirilen Azami Faiz Oranları 1996 yılı yüzde 140 bu oranı unutmayın. 2014 senesi yüzde 18 şimdi bu orana göre baş bakan yanlış mı yaptı diyorsunuz . eğer öyle ise gerçekten komik bir durum ortaya çıkar. borsa konusunda yanlışnız var şuan yabancı payı yüzde 62 bandında. bu rakam 2000 yılında yüzde 50 nin biraz altındaydı. yani çok fazla değişen bir şey olmadı.

00
görmüş-geçirmişerkochalit@gmail.com:

devam ... dış borcu 2 ye ayırmak gerek özel sektör ve devlet borcu diye şimdi buna göre Türkiye'nin toplam (kamu artı özel sektör) brüt borçları 2002 yılında 257 milyar TL'den, 2010 yılında 497 milyar TL (290 milyar dolar) olmuş. Alacaklarımızı düşersek (net) 317 milyar TL oluyor. Brüt 290 milyar dolar borcun sadece 89 milyar doları devletin. On sene önce de zaten 75 milyar dolardı. Yani pek artmış değil. Artan da bu kriz ortamında oldu. Bu borcun 84 milyar doları uzun vadeli. Risk yok. işte siz bu gerçekleri görmek istemediğinzi için ekonominin sürdürülebilir olmadığına inanıyorsunuz ...

00
görmüş-geçirmişerkochalit@gmail.com:

devam ... durum 10 sene önce tam da dediğiniz gibiydi. faizler o kadar yüksekti ki insnalar parasıyla devlet tahvili alıp daha sonra tekardan devlete borç para vermek şekliyle ilk alacağını alıyor ve durmadan para kazanıyorlardı. şimdi ise insanlar parayı ticaret yaparak değerlendiriyor. böyle olunca düşen faiz hem istidam yaratıyor hemde hallakın alım gücüne olumlu yansıyor. siz bir bankacı olarak enflasyon şart mı diyorsunuz yoksa ben mi yanlış anladım. eğer öyle ise size artık yorum yazlamayacağım. siz zannediyor musunuz ki maaşlara zam yapılınca herşey normale dönecek. böyle bir kaos ortamında bütün esnafın kerdileri banka geri çağracak ( 2000 yılındaki gibi) on binlerce esnaf batacak ve burada çalışan yüzbinlerce insan işsiz kaldığı için ve parasını alamadığı için kredilerini ödeyemeyecek. bu senaryo bir bankacı olarak görememenizi hayretle karşılıyorum

00
görmüş-geçirmişerkochalit@gmail.com:

şimdi kendimi anlatabildim mi ? aslında kulaktan dolma bilgilerle gelip burada yazı yazıyorsunuz . sonra insanlar size inanıyor. halbuki bunları yazmadan önce şöyle oturup biraz araştırsanız , aslında yazdıklarınızın temeli olmayan şeyler olduğunu anlayacaksınız. sanırım yaşınız 30-35 arasındadır. yani bundan 13 yıl öncesine gittiğimizde ve 32 yaşında olduğunuzu var sayarsak 18-19 yaşınızda iken bu yönetim iktidar olmuş. o yüzden bu ülkede 20 yıl önce neler yaşadığımzı bilmiyorsunuz. siz zannediyorsunuz ki türkiye hep böyle bir ülkeydi. biz ne krizler gördük bu memlekette siz bilmezsiniz. bir gece de halkın 30 fakirleştiğini bilmezsiniz

00
GÖRMÜŞ-GEÇİRMİŞerkochalit@gmail.com:

ASLINDA YINI YERDEN BAKIYORUZ GİBİ GÖZÜKÜYOR BANKACI KARDEŞİM. ŞİMDİ SİZ DİYORSUNUZKİ AKP İNŞAATA DAYALI YATIRIM YAPIYOR. PEKİ BUNLARI YAPMASAYDI BU MİLLETİN HALİ NE OLURDU. HER HAFTA BOLU DAĞINDA KAZA , KARADENİZ YOLUNDA HATALI SOLLAMA , BÜYÜK ŞEHİRLERİN TAMAMINDA SUSUZLUK . ŞİMDİ BU YAPILANLARIN İHTİYAÇTAN OLDUĞUNU ANLAMAK GEREK. İNSANLARIN YAŞAM STANDARTLARINI YÜKSELTİRSENİZ İNSAN KALİTESİNİ ARTTIRABİLİRSİNİZ. ARTAN İNSAN KALİTESİ ( BU YANLIŞ ANLAŞILMASIN KÜÇÜMSEMEK ANLAMIN DA DEĞİLDİR KESİNLİKLE) İLE DAHA İYİ NESİL YETİŞTİREBİLİR BU NESİLDEN BEKLENTİ İÇİNE GİREBİLİRSİNİZ. TÜRKİYEDE 1985 TEN 2000 YILINA KADAR BOŞ GEÇEN ONCA YIL VARKEN BUNLARI YAPMAK ŞARTTI. BULAR İSTİDAMI ARTTIRMAK VEYA EKONOMİYİ BÜYÜTMEK İÇİN YAPILMADI. BAŞ BAKAN SON 5 YILDIR KENDİNİ YIRTIYOR ARABA YAPABİLECEK BABAYİĞİT YOK MU DİYE SİZCE NEDEN DÜŞÜNÜN BAKALIM. SİZ ÜRETİM SEKTÖRÜNÜ BİLMEDİĞİNİZ İÇİN SANKİ SADECE BANKALAR ARASINDA BÜYÜYORMUŞ GİBİ HİSSEDİYORSUNUZ. AMA İŞİN ASLI ÖYLE DEĞİL.

00
BANKACIMKS@KK.COM:

görmüş geçirmiş arkadaşım bak şimdi sana anlatayım turizm gelirleriyle geçinen yunanistanın halini gördük sonra ihracattan bahsediyorsun ithalatın ne kadar senin? kredi ile büyüyen ekonomide tabi ki ister istemez ihracat ve buna paralel ithalat olacak giderleri olacak ekonomi eğer büyüyorsa yani bahsettiğin şekilde büyüyorsa cari açık oluşmaz cari fazlalık olur büyümeyle cari açık doğru orantılı ise üreterek büyüyorsundur ters orantılı ise borçlanarak büyüyorsundur şimdi bana görmüş geçirmiş biri olarak büyümeyle birlikte cari açığın bu kadar büyümesinin nedenini söylermisin ? herşeyi enerji sektörüne bağlayamazsın sonuçta devletin enerjiden elde ettiği dolaylı vergiler ortada iken bu kadar borçlanma sence normalmi ? Ayrıca girişte bana hakaret içeren sözler söylemişsin ben burada herkesin anlayacağı dile yazdım blomberg kanalında yorum yapmıyoruz sonuçta burada herkes ekonomi bilecek ve bankacı olacak diye bir kavram yok cvp bekliyorum BY GÖRMÜŞ GEÇİRMİŞ VE ÇOK BİLMİŞ ARKADAŞIM....

00
Tüm 77 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title