Haberler

Erozyonla Mücadele Haftası

Abone Ol

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Erozyon nedeniyle yılda 1,4 miyar ton toprak kaybediyoruz" "Dünyada son 20 yıl içinde ABD'deki bütün ekili alanları kaplayacak kadar 25 santimetre kalındığın...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye topraklarının yüzde 63'ünün şiddetli ve çok şiddetli erozyondan etkilendiğini belirterek, "Erozyon nedeniyle yılda 1,4 miyar ton toprak kaybediyoruz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, "Erozyonla Mücadele Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, erozyonun, herkese emanet olan toprağın kaybına yol açarak, geleceği yok ettiğini kaydederek, insanların toprak üzerinde yarattığı tahribatın, erozyonun şiddetini ve hızını artırdığını savundu.

Dünya İzleme Enstitüsü (Worldwatch Institute) verilerine göre, her yıl dünya genelinde 24 milyar ton toprak kaybı yaşandığını ve bu miktarın 25 santimetre kalınlığında 6 milyon hektar tarım arazisine eşit olduğu bilgisini veren Bayraktar, "Dünyada son 20 yıl içinde ABD'deki bütün ekili alanları kaplayacak kadar 25 santimetre kalındığındaki toprak kaybolmuş. Zaten küresel ısınmaya maruz kalan dünyamızda, erozyon sebebiyle aralarında ülkemizin de bulunduğu 110 ülke çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya" değerlendirmelerinde bulundu.

"Topraklarımızın yüzde 63'ü şiddetli ve çok şiddetli erozyondan etkileniyor"

Türkiye topraklarının yüzde 90'ında çeşitli şiddetlerde erozyon görüldüğünü bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Topraklarımızın yüzde 63'ü şiddetli ve çok şiddetli, yüzde 20'si orta, yüzde 7'si ise hafif derecede erozyondan etkileniyor.  Erozyon nedeniyle yılda 1,4 miyar ton toprak kaybediyoruz. Türkiye'de meydana gelen erozyonun yüzde 99'u su, yüzde 1'i ise rüzgar kaynaklıdır. Her yıl, sadece tarım arazilerinden kaybedilen 500 milyon ton toprakla, 0,6 milyon ton buğday ya da 1,4 milyon ton mısır yetiştirilebilecek 25 santimetre kalınlığında 200 bin hektar alan oluşturulabilir. Buğday üretilebilecek kadar derinliğe sahip toprağın oluşabilmesi için ise 20-25 bin yıllık bir sürenin geçmesi gerekiyor."

"Erozyon sadece kırsal kesimin sorunu değil"

Bayraktar, yanlış ve amaç dışı arazi kullanımının önüne geçmenin, arazi toplulaştırmasına gereken önemi vermenin, yanlış tarımsal uygulamaları önlemenin, çayır, mera alanlarında erken ve uzun otlatmalardan kaçınarak münavebeli otlatmanın getirilmesinin tarımsal olarak erozyonla mücadelede ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Meyilli arazilerde eğimin dikine sürüm yapmak, nadasa bırakılan alanların uygun ürünlerle ekim nöbetine sokulması, toprak işlemenin doğru zaman ve oranda yapılması gibi kültürel önlemlerin de alınabileceğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yamaç alanlarda, sekileme, teraslama, örme çitler gibi yapılarla erozyonun önüne geçilebilir. Tahrip edilmiş ormanlık ve çalılıkların bir an önce yeniden ağaçlandırılması ve bitki örtüsüne kavuşturulması, meraların ıslahı için gerekli çalışmaların yapılması zorunludur. Erozyonun sadece kırsal kesimde yaşayanların sorunu olmadığı, toplumun geleceği için hassas bir denge oluşturduğu bilinmelidir. İnsanın gelecek kuşaklara bırakacağı en büyük miras, yaşanabilir bir çevredir."

Bayraktar, erozyon ve çölleşmeyle mücadele ile ilgili yapılan çalışmalara bireysel ya da sivil toplum kuruluşları çatısı altında destek verilmesi çağrısında bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Erozyonla Mücadele Haftası Şemsi Bayraktar Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title