Haberler

Eskiden Göç Veren Köyler Çilek Sayesinde Göç Alıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Manisa'da işsizlikten dolayı göç veren, büyükşehir öncesi köy olan Köprübaşı ve Yuntdağı mahalleleri çilekle tanışınca göç alır hale geldi.

Manisa'da işsizlikten dolayı göç veren, büyükşehir öncesi köy olan Köprübaşı ve Yuntdağı mahalleleri çilekle tanışınca göç alır hale geldi. Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, "Eskiden göç veren, dışarıya işçi gönderen Köprübaşı ve Yuntdağı köyleri çilek üretimi sayesinde artık göç alıyor" dedi.

HASAT BAŞLADI YÜZLER GÜLDÜ

Hasat sezonu başlayan çilek, üreticisinin yüzünü güldürdü. Manisa'da önemli bir tarım ürünü haline gelen çilek; bağcılık, zeytincilik ve kirazdan sonra son yıllarda büyük rağbet görüyor. Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, "Çilek son yıllarda Manisa'da gelişen bir tarım ürünü haline geldi.

Yaklaşık 2 bin çiftçi çilek üretiyor. Bu ürünümüzün bir kısmını yurtdışına ihraç ediyoruz. Yıldan yıla artarak bugün 5 bin dekar alanda çilek üretiliyor ve 15 bin tonun üzerinde verim elde ediliyor. Üretilen ürünlerin büyük kısmı ülkemiz içinde tüketiliyor. Yıldan yıla değişmekle birlikte geçen yıl itibariyle 900 ton çilek ihraç ettik. Manisa'ya önemli bir döviz getirisi oldu" diye konuştu.


İLÇENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Manisa'da üretim yerleri hakkında bilgi veren Çebi, özellikle Köprübaşı ve Yuntdağı köylerinin çilek üretimiyle kaderlerinin değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Manisa'da çilek üretimi Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesi, Kula, Kırkağaç ve en yoğun şekilde Köprübaşı'nda yapılıyor. Köprübaşı'nda 4 bin dekar civarında üretim alanı var ve 12 bin ton verim alınıyor. Çilek üretimi Köprübaşı'nın kaderini değiştirdi. Eskiden sürekli göç veren, dışarıya işçi gönderen Köprübaşı artık dışarıdan göç alıyor ve çalışmak için işçiler geliyor. İlçeye güzel bir gelir kaynağı oldu."

YÜKSEK GETİRİSİ VAR

Çilek ihracatına destek verildiğini kaydeden Çebi, 30 bin liralık genç çiftçi desteklemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin çilek üretebileceklerini söyledi. Çebi, "Çileğin getirisi diğer ürünlere göre daha yüksek. Daha dar alanda yüksek verim elde ediliyor.

Ancak işçiliği çok fazladır. 2-3 aylık bir dönemde yüksek getiri sağladığı için tercih edilen bir ürün haline geldi. Çileği organik yetiştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yakında organik üretime de geçeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Hasan Çebi Köprübaşı Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (22)

tebrik ederim:

çalışarak, alın teri ile kazanan tüm köylülerimizi, tüm insanları tebrik ederim, bu da güzel bir örnek

Yanıtla025
DİYAR...21...SUR:

ALLAH BEREKETİNİ ARTIRSIN

Yanıtla123
oknn:

ama tayyip istifa. . . . . . . .

Yanıtla1111
adalı:

Sefere katılıyorum. Tarımdan vazgeçmeyelim.

Yanıtla016
cahit demir:

Bakarmısınız yine gariban analar tarlada çalışıyor erkeklerse el pençe çilek sepetlerinin başında bekliyorlar Türkiye de tarımda halen kadınları amele olarak birçok bölgede çalıştırıyorlar mal esef erkekler kahvelerde oturuyor bu işsizlik tendeyil tembellikten başka bir şey deyil

Yanıtla214
akp:

tayyip amcanın sayesinde zengin olacaklar.

Yanıtla124
ard:

Tüketen bir toplumuz eh yemeyi sevenler bir toplumuz tarım iyidir amma devlet zengin jetine yatına ucuz mazot veriyorsa ciftciyede ayni şekilde verilmelidir çiftçinin yükü azalsin para kazansın tarıma yonelsin

Yanıtla012
Ercan:

en karlı kaanç üretim dir . her zaman. ama burada pazarlamacılara büyüğk iş düşüyor. özellikle yurt dısından hangi tür ürün talepbi var bunu araştırıp ona göre üretmek en mantıklısı. .

Yanıtla012
Hasan ÇiçekMobil-IOS:

Türkiyemizin kıymetini bilelim her şey başınıbulur yeterki bir olalım pir olalımAllah'ın izniyle her şey olur

Yanıtla012
Adınızı Yazın:

gelin antalya kadriyede çilekin kralı 2 çifti su an para kazanmıyorlar bunlar sallıyor

Yanıtla18
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title