Haberler

Eskişehir'in Yerel Sebze Üretimi

Abone Ol

Eskişehir Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Eskişehir’in yerel sebze üretimi ile pazar ihtiyacının karşılandığını ve hatta birçok ile çeşitli ürünler gönderildiğini söyledi.

Eskişehir Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Eskişehir'in yerel sebze üretimi ile pazar ihtiyacının karşılandığını ve hatta birçok ile çeşitli ürünler gönderildiğini söyledi. Çiçek, en çok tüketilen ürünler ve bu ürünlerin artış ve düşüş miktarlarının sebepleri hakkında konuştu.

Türkiye'de olduğu gibi Eskişehir'de de mutfaklarda en çok tüketilen ürünün patates olduğunu belirten Başkan Çiçek, bu ürünün ardından domates ve salatalığın geldiğini söyledi. Malların tüketim miktarlarındaki artış ve düşüşün hava şartlarına bağlı olduğunu, bunun yanında ürünün fiyatının da etkili olduğunu aktaran Başkan Çiçek, "Tonaj olarak bir ürünün kilosu 5 lira, bir ürünün kilosu 1 lira asgari ücretin bin lira olduğu ülkemizde de vatandaş pahalı olanı almıyor, alırsa da tadımlık alıyor. Ucuz olsa ürün bol tüketilecek, arz talep meselesi. Ürünün üretim miktarı da tüketimi etkiliyor" dedi.

DOMATES ÜRETİMİNDE YÜZDE 30 KAYIP

Çiçek, bu sene domates üretiminde yağmura bağlı olarak büyük zarar ve kayıp yaşandığını anlattı. Tarla domatesinde yoğun yağmur yüzünden hastalık ortaya çıktığını anlatan Mehmet Çiçek, "Bu sene çok yağmur yağdığı için üreticiler domateste zarar ettiler. Ürün kaybı çok. Domatesler geç olgunlaştı ve halen tül altında. Kısa bir süre sonra olgunlaşarak piyasaya sunulacaktır. Şu ana kadar çıkması gerekirdi, ama hala çıkmadı. Ne kadar önlemini alsak da, ilaç atsak da domateste yüzde 30 kaybımız var. Üretici arkadaşlarımızın bu anlamda zararı çok" şeklinde konuştu.

"YEŞİLLİK ESKİŞEHİR'DE ÜRETİMİ BİTMEYEN BİR ÜRÜNDÜR"

Yeşillik ürünlerinin yılın 12 ayı Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde üretildiğini ifade eden Başkan Çiçek sözlerine şöyle devam etti;

"Yeşillik Eskişehir'de üretimi bitmeyen bir üründür. Marul, tere, roka, ıspanak, pırasa Eskişehir'in ana maddesidir. Eskişehir'in yeşillik ihtiyacını kendi üretimi karşılıyor, hatta dışarı gönderiyoruz. Yüzde 30, yüzde 40 civarında yeşillik diğer şehirlere gönderiliyor. İstanbul, Ankara en çokta bu iki ile gidiyor".

Çiçek, bunun yanında Eskişehir'de yaz mevsiminde yoğun domates ve biber üretimi olduğunu ve bu miktarın Eskişehir'in ihtiyacını karşıladığını anlattı. Başkan Çiçek, Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere de domates ve biber gönderildiğini dile getirerek, "Bursa ya ise her gün domates gönderilmektedir" diye belirtti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Çiçek Eskişehir İstanbul Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title