Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Güler
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, kentte yapımı devam eden Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi tamamlandığında yılda en az 4 kongreye ev sahipliği yapacağını ve merkezin çarpan etkisiyle kent ekonomisine yılda 200 milyon dolar kazandıracağını söyledi.
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, kentte yapımı devam eden Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi tamamlandığında yılda en az 4 kongreye ev sahipliği yapacağını ve merkezin çarpan etkisiyle kent ekonomisine yılda 200 milyon dolar kazandıracağını söyledi.
Güler, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi ile hizmet binası inşaatında incelemelerde bulundu. Güler, burada yaptığı açıklamada, 16 ay sonra tamamlanması planlanan merkezin, kentte bir meslek örgütü tarafından tek başına ve tek seferde yapılan en büyük proje olduğunu belirtti.
Metin Güler, "Proje, ETO'nun 123 yıllık tarihinde gerçekleştirdiği en büyük proje. Arsası 62 dönüm, toplam inşaat alanı 32 bin metrekare. Bu alanın 13 bin metrekaresi fuar ve fuaye alanı, 9 bin metrekaresi kongre bloku ve 10 bin metrekaresi de ETO yeni hizmet binasından oluşuyor. Fuar merkezi, 5 bin metrekarelik iki tek katlı bloktan oluşuyor. Projede 5 bin araçlık açık otopark alanı yer alıyor." dedi.
Fuar alanının 1960'lı yıllardan bu yana kent gündeminde olduğuna işaret eden Güler, 18 Aralık 2013'te göreve başladıktan sonra kentin bu hayalini gerçekleştirmek üzere kolları sıvadıklarını söyledi. Güler, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 6 aylık bir çalışmayla, Türkiye'de ne kadar fuar ve kongre merkezi varsa tek tek inceledik. Elbette yürüttüğümüz bir diğer önemli süreç de fon kaynaklarını irdelemekti. İfade etmeliyim ki fon kaynağı için ekibimle birlikte insanüstü bir çaba sarf ettik. Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi, Kalkınma Bakanlığı tarafından 10 milyon liralık hibeyle destekleniyor. Bu süreci de bölge Kalkınma Ajansımız BEBKA ile yürütmeye başladık. Bu süreçte Samsun, Antalya, İzmir, İstanbul'daki fuar ve kongre merkezlerini inceledik. Yine Türkiye'nin en büyük fuar şirketleriyle toplantılar gerçekleştirdik. Projemizle ilgili teknik destek aldık. Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği bünyesinde sektörün önde gelen firmalarıyla görüştük. Fizibilite raporu ve proje başvuru dosyasını hazırlamak yaklaşık bir yılımızı aldı. Bu süreçte fuarcılık ne demek, Türkiye'de fuarcılık ne durumda, nereye gidecek, Eskişehir bu sürecin neresinde ve önümüzdeki 20 yılda neresinde olacak gibi birçok soruya yanıt aradık.
Bu kadar uğraş verdiğimiz projenin Eskişehir'e ne gibi katkıları olacak onu da söylemek lazım. Biz Eskişehir'e sadece fuar alanı inşa etmiyoruz. Aynı zamanda Eskişehir için çok önemli bir gelir kaynağı olacak kongre merkezini de hizmete sunuyoruz. Dünyada ve Türkiye'de bir kişinin deniz veya kültür turizmine harcadığı para ortalama 600 dolar civarında, ancak kongre turizminde bu rakam üçe katlanıyor. İşte kongre merkezimizle Eskişehir'in kongre turizmindeki iddiasını da güçlendireceğiz. Çünkü Eskişehir'in kongre turizmine yönelik çok güçlü enstrümanları var. Bütün bunları hesaba kattığımızda yılda en az 4 kongre yapılabileceğini öngördüğümüz Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi, çarpan etkisiyle kent ekonomisine yılda 200 milyon dolarlık gelir getirecek."