Esnaf ve Tüccar TL Simgesine Alıştı
Özcan Yıldırım - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 gün önce kamuoyuna tanıtılan Türk Lirasının simgesi, kısa sürede esnaf ve tüccar tarafından büyük kabul gördü.
Özcan Yıldırım - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 gün önce kamuoyuna tanıtılan Türk Lirasının simgesi, kısa sürede esnaf ve tüccar tarafından büyük kabul gördü.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 sıfır atılmasıyla itibarı her geçen gün artan Türk Lirasının uluslararası bilinirliği olan bir simgeye de ihtiyacı olduğunu söyledi.
Özellikle bazı ülkelerle yerel para birimleriyle yapılan ticarette simgenin işleri kolaylaştıracağını ifade eden Yalçıntaş, Merkez Bankası tarafından seçilen simgenin basit, kolay yazılabilen ve akılda kalan özelliğe sahip olduğunu dile getirdi.
Simgenin kullanılacak olmasını Türk Lirasından 6 sıfır atılmasının devamı niteliğinde gördüğünü belirten İTO Başkanı Yalçıntaş, şunları kaydetti:
"Türk ekonomisi son yıllarda hakikaten büyük aşamalar kaydetti. Yabancı paralar karşısında güçlenen Türk Lirasının böyle bir adıma ihtiyacı vardı. Bunlar sembolik adımlardır ama semboller önemlidir. Zaten simge ekonomiye hızla yerleşti. Üyelerimizin de kısa sürede benimsediği simge, çarşıda pazarda sıkça görülebiliyor. Öyle tahmin ediyorum ki yaklaşık 1 yıl içinde her yerde kullanılacaktır."
-"Turistlere kolaylık getirecek"-
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de liradan 6 sıfır atılmasıyla paranın ne kadar itibar kazandığının net bir biçimde görüldüğünü anımsatarak, simgenin yaygınlaşmasıyla Türk Lirasının itibarının daha da artacağını söyledi.
Simgenin varlığının uluslararası piyasalar açısından gerekli olduğunu belirten Palandöken, "Simge özellikle turizm bölgelerimizde ticari bir hareketlilik getirecek. Ülkemize gelen turist artık Türk Lirasının simgesini de dolar ve avro karşılığını da bilecek" dedi.
TESK Başkanı Palandöken, esnafın kabiliyetli ve algısının değişime karşı açık olduğunu vurgulayarak, esnafın değişime ayak uydurma imtihanını 1980'lerin sonunda yazar kasayı kullanmaya başlayarak geçtiğini ifade etti.
"Ekonomi için gerekli olan bu simgeye esnafımız çabuk alıştı ve tezgahında yer vermeye başladı. Esnafımızın değişime bu kadar kısa sürede ayak uydurması memnuniyet verici" diyen Palandöken, simgenin tanınırlığının daha da artması için broşürler ve bilgilendirme çalışmaları yapmaya hazır olduklarını söyledi.
- ANKARA