Esogü'de "Türkiye'de Rekabet Hukuku ve Rekabet Kurumu Faaliyetleri" Etkinliği
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanlığı ve Rekabet Kurumu işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye’de Rekabet Hukuku ve Rekabet Kurumu Faaliyetleri” konulu etkinlik, ESOGÜ Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu’nda gerçekleşti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanlığı ve Rekabet Kurumu işbirliğiyle düzenlenen " Türkiye'de Rekabet Hukuku ve Rekabet Kurumu Faaliyetleri" konulu etkinlik, ESOGÜ Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu'nda gerçekleşti.
Etkinlikte konuşan ESOGÜ İİBF Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Çelikkaya, etkinliğin konuşmacılarından Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak'ın İİBF'ye 15 yıl hizmet vererek önemli katkılarda bulunduğunu belirtti ve kendisine teşekkür etti. Rekabet Kurumu Başkanı'nın İİBF'nin bir öğretim üyesi olmasının fakülte öğrencileri için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu da belirten Prof. Dr. Ali Çelikkaya, verimli bir etkinlik geçirilmesini diledi.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Prof. Dr. Ömer Torlak'ın ESOGÜ İİBF'nin kurucu dekanı Prof. Dr. Fazıl Tekin'den sonra fakülteye en çok emeği geçen hocalardan biri olduğunu belirtti ve halen Rekabet Kurumu'nda ESOGÜ'nün gururu olarak görev yapmaya devam ettiğini söyledi. Rekabet Kurumu'nun bir ülkede ekonominin sağlıklı işlemesi ve sürdürülebilir olması açısından olmazsa olmaz nitelikte olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, böyle kurumların ekonominin işleyişinde rol almasının 2023 hedeflerine ulaşılması yolunda da önemli olduğunu ifade etti. Yoğun iş temposuna rağmen etkinliğe katıldığı için Prof. Dr. Ömer Torlak'a teşekkür eden Prof. Dr. Hasan Gönen, etkinliğin verimli geçmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, kurumlarının asli görev ve sorumluluklarından birinin de gençlerde rekabet konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, etkinliğin düzenlenmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Ömer Torlak sunumuna piyasa, rekabet ve ahlak kavramları hakkında konuşarak devam etti. Piyasanın artık fiziksel mekan zorunluluğunun kalmadığını belirten Prof. Dr. Ömer Torlak, bugün dünyanın neresinde üretildiğini bilmediğimiz ürünlere kısa sürede sahip olabildiğimizi ve piyasa belirleyicileri ile etkileyicilerinin çok girift hale geldiğini söyledi. Prof. Dr. Ömer Torlak dünyada Rekabet Kurumlarının piyasalardaki ilişkilerin dürüst ve adil bir şekilde gerçekleşmesinin önündeki engelleri kaldırmak için kurulduğunu belirtti. Rekabetin eksik olması durumunda piyasanın aksamaya başlayacağını yani arz-talep dengesi içinde oluşması gereken fiyatların oluşmayacağını belirten Prof. Dr. Ömer Torlak, rekabetçiliğin aynı zamanda işletmeleri inovasyona zorlayarak ülke refahına katkıda bulunduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ömer Torlak Rekabet Hukukunun da piyasalardaki rekabet ihlallerinin önüne geçmek için var olduğunu söyledi. Ekonomide ahlakın önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Torlak, dengeli bir rekabetin sağlanarak piyasalardaki istikrarın sağlanabilmesi için ahlaki değerlerin güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ömer Torlak bu doğrultuda; empati yapan, hak ettiğinden fazlasını istemeyen, rekabeti rakibini yok etmek için yapmayan, toplumsal problemleri es geçmeyen, rakiplerinin ve müşterilerinin de haklarını gözeten girişimciler yetiştirilmesinin önemine ve gereğine işaret etti. Gençlere de seslenen Prof. Dr. Ömer Torlak, başarılı olmanın önemli olduğunu ama hedeflere ulaşılamamasının da bir yılgınlık sebebi olmaması gerektiğini belirtti ve gençlere yeteneklerini keşfetmelerini ve kendilerini nasıl hayata daha iyi hazırlayacaklarını düşünmelerini öğütledi.
Etkinlik Rekabet Kurumu Dış İlişkiler, Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali Arıöz'ün, Rekabet Kurumu'ndaki kariyer fırsatları hakkında bilgiler verdiği bölümle sona erdi. - ESKİŞEHİR