Haberler

Etilen Glikol, Butil Akrilat ve Akrilonitril İthalatında Açılan Tarife Kontenjanının Dağıtım...

Abone Ol

Ekonomi Bakanlığı, etilen glikol ithalatında 200 bin tonluk, butil akrilat ithalatında 60 bin tonluk, akrilonitril ithalatında 70 bin tonluk tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru, dağıtım, kullanım usul ve esaslarını düzenledi.

Ekonomi Bakanlığı, etilen glikol ithalatında 200 bin tonluk, butil akrilat ithalatında 60 bin tonluk, akrilonitril ithalatında 70 bin tonluk tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru, dağıtım, kullanım usul ve esaslarını düzenledi.

Ekonomi Bakanlığı'nın etilen glikol, butil akrilat ve akrilonitril ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan etilen glikol (etandiol), butil akrilat ve akrilonitril ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında kararlar uyarınca, söz konusu ürünlere yönelik açılan tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru, dağıtım, kullanım usul ve esaslarını düzenleyen tebliğler, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

-ETİLEN GLİKOLDE TARİFE KONTENJANI BAŞVURULARI VE DAĞITIMI-

Buna göre etilen glikol ithalatında açılan 200 bin tonluk tarife kontenjanının dağıtımı, tarife kontenjanı konusu etilen glikol maddesini üreten veya üretiminde hammadde olarak kullanan sanayicilere yapılacak. Tarife kontenjanından faydalanabilmek için, sanayicilerin 10 gün içinde gerekli belge ve bilgileri tam ve eksiksiz olarak düzenleyerek Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri zorunlu olacak. Başvuruların değerlendirilmesinde, Ekonomi Bakanlığı genel evrak kayıt tarihi ve kayıt numarası esas alınacak. Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış olan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması durumunda talepler tam olarak karşılanacak. Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının açılan tarife kontenjanı miktarından daha fazla olması durumunda ise dağıtım, geçerli başvuru sayısı, toplam talep miktarı, üretim kapasitesi, üretim miktarı, tüketim miktarı, satın alımlar veya ithalat performansı çerçevesinde gerçekleştirilecek. Dağıtılan toplam tarife kontenjanı miktarının, açılan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması halinde, artan miktarın dağıtımı Ekonomi Bakanlığı tarafından çıkarılacak yeni bir tebliğ ile yapılabilecek.

-AKRİLONİTRİL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI BAŞVURULARI VE DAĞITIMI-

Akrilonitril ithalatında açılan 70 bin tonluk tarife kontenjanı ile Butil Akrilat ithalatında açılan 60 bin tonluk tarife kontenjanının dağıtımı söz konusu ürünleri üretiminde hammadde olarak kullanan sanayicilere yapılacak.Tarife kontenjanından faydalanabilmek için, sanayicilerin 10 gün içerisinde, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri zorunlu olacak. Başvuruların değerlendirilmesinde, Ekonomi Bakanlığı genel evrak kayıt tarihi ve kayıt numarası esas alınacak. Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış olan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması durumunda talepler tam olarak karşılanacak. Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının açılan tarife kontenjanı miktarından daha fazla olması durumunda ise dağıtım, geçerli başvuru sayısı, toplam talep miktarı, tüketim miktarı ve/veya ithalat performansı çerçevesinde gerçekleştirilecek. Dağıtılan toplam tarife kontenjanı miktarının, açılan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması halinde, artan miktarın dağıtımı Ekonomi Bakanlığınca yayımlanacak yeni bir tebliğ ile yapılabilecek.

-İTHAL LİSANSI DÜZENLENMESİ-

Söz konusu ürünlere yönelik olarak açılan tarife kontenjanı dağıtımı sonucunda oluşan tahsisat hakkı dikkate alınarak, Ekonomi Bakanlığı'nca ithal lisansı düzenlenecek. İthal lisansı, bir tanesi tarife kontenjanı tahsisi yapılan firmaya verilmek üzere ve bir tanesi de Ekonomi Bakanlığı'nda kalmak üzere iki nüsha olarak düzenlenecek. İthal lisansları, 31 Aralık 2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) geçerli olup bu süre uzatılmayacak.

-GÜMRÜK BEYANNAMESİNİN TESCİLİ-

Tebliğler kapsamında ithal edilecek ürünlere ilişkin gümrük beyannamelerinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilmiş olması zorunlu olacak.İthal lisansları kapsamındaki ithalatın, ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması zorunlu olacak. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek.

İthal lisanslarının kaybolması, kullanılamaz hale gelmesi ve bu duruma ilişkin gazete ilanı ve/veya bu hususu belgelendiren ilgili belgeler ile başvurulması halinde, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü üzerine "Zayi olmasından dolayı yeniden düzenlenmiştir" şeklinde şerh düşülerek, ithal lisansının kullanılmamış olan kısmı için yeni ithal lisansı düzenlenebilecek. Lisansın zayi olması durumunda yapılan işlemler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü) ve firmaya Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) bildirilecek.

-İTHAL LİSANSININ REVİZESİ-

İthal lisansının üzerinde kayıtlı hususlara ilişkin olarak ihtiyaç olması halinde, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü resen değişiklik yapabilecek. Adına ithal lisansı düzenlenen firma tarafından, ithal lisansı firma nüshasının aslı ve değişiklik talebine ilişkin ilgili bilgi ve belgeler ile birlikte başvurulması halinde, ithal lisansına ilişkin revize talepleri sonuçlandırılacak. İthal lisansının miktarın artırılmasına ve lisans süresinin uzatılmasına yönelik talepler değerlendirmeye alınmayacak.

Söz konusu ürünlere yönelik ithal lisansının geçerlilik süresinin bitmesini müteakip, on beş gün içerisinde firmalara verilen nüshanın aslı Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne iade edilecek.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

İthalat Genel Müdürlüğü Ekonomi Bakanlığı Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title