Eüaş'ın, Elektrik Enerjisi ve Kapasite Satışı
Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ), elektrik enerjisi ve kapasite satışına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ), elektrik enerjisi ve kapasite satışına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi Elektrik Enerjisi ve Kapasite Satış Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EÜAŞ'ın elektrik enerjisi ve kapasitesi satışına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliğe göre, EÜAŞ'ın ürettiği elektrik enerjisi miktarının yönetim kurulunca belirlenecek kısmı, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğince düzenlenen hükümler çerçevesinde organize piyasalarda ve elektrik enerjisi, kapasitesi ya da bunların türev ürünlerinin işlem gördüğü borsalar gibi diğer organize piyasalarda satılabilecek.
İhalesiz satış
Portföy dahilinde, yönetim kurulunca belirlenecek miktarda ve koşullarda elektrik enerjisi ve/veya kapasitenin, özel hukuk hükümlerine tabi ticari ikili anlaşmalar çerçevesinde Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'ye (TETAŞ) ihalesiz satışı yapılabilecek. TETAŞ'a satış, özel hukuk hükümlerine tabi olacak.
Yönetim Kurulu onayı ile EÜAŞ tüzel kişiliği bünyesinde yer alan serbest tüketicilere elektrik enerjisi tedariki gerçekleştirilebilecek.
İhaleli satış
Bunun yanı sıra söz konusu miktarda elektrik enerjisi ve/veya kapasite, EÜAŞ tarafından düzenlenecek enerji satış ve/veya kapasite ihaleleri ile piyasa katılımcılarına da satılabilecek.
Enerji satış ihalelerinde, tek ya da farklı vade ve yük eğrisine sahip enerji miktarlarından oluşan ürün ve/veya ürünler satışa sunulacak. Enerji kapasite ihalelerinde, belli bir vade için taahhüt edilen farklı vade ve yük eğrisine sahip emre amade üretim kapasitesi olarak adlandırılan ürün ve/veya ürünler satılabilecek.
Organize piyasalara satışlara ilişkin uygulamalar
EÜAŞ tarafından Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğince düzenlenen organize piyasalara yapılacak satışlarda, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği ilgili hükümleri, enerji borsaları ve diğer borsalar gibi farklı organize piyasalarda satışında ise ilgili piyasalarda satıcı taraflar için uyulması gereken düzenlemeler uygulanacak.
EÜAŞ'ın ürettiği elektrik enerjisinin ihalesiz satışı çerçevesinde, EÜAŞ satıcı taraf olarak Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde düzenlenen uzlaştırmaya esas ikili anlaşma bildirimlerine ilişkin kurallara uygun şekilde piyasa işletmecisine bildirim yapacak. Yönetim Kurulu onayı ile EÜAŞ tüzel kişiliği bünyesinde yer alan serbest tüketicilere enerji satışı, özel hukuk hükümlerine tabi olacak.
EÜAŞ tüzel kişiliği bünyesinde yer alan serbest tüketicilere ihalesiz elektrik enerjisi satışı çerçevesinde, EÜAŞ, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği gereği serbest tüketicilerini piyasa katılımcısı portföyüne kaydettirecek.
Elektrik enerjisi ve kapasite satış kanalları, satışa ilişkin uygulamalar ile miktar ve fiyat belirleme hususlarında yönetim kuruluna teknik analizler sağlamak üzere kurul onayı ile teknik komite kurulacak.
Organize piyasalara satış kanalı kapsamında yapılacak elektrik enerjisi satışlarında piyasaya verilecek tekliflerin, yönetim kurulunca belirlenecek teklif fiyat bandı aralığında olması esas olacak. Ancak dengeleme güç piyasasında yapılacak işlemlerde işlem fiyatları, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği hükümlerince düzenlenen piyasa yapısı ve güncel piyasa dinamikleri doğrultusunda söz konusu fiyat bandından bağımsız belirlenecek.
İhalesiz satış kanalı kapsamında yapılacak elektrik enerjisi satışlarında oluşacak işlem fiyatının, rezerv fiyata eşit veya rezerv fiyatın üstünde olacak.
İhale sonucu satın alınan kapasite hakkının kullanımı gerçekleştiği takdirde, enerji üretim maliyeti EÜAŞ tarafından değişken maliyetlerine endeksli olarak ayrıca tahsil edilecek. Kullanım hakkı bedeli için rezerv fiyat hesaplaması, her planlama dönemi için birim kapasite başına; işletme ve bakım onarım maliyeti ile etkin kapasite başına hesaplanan fırsat maliyetlerini de kapsayan yatırım maliyeti kalemlerinin tespiti ile yapılacak.
Kapasite ihaleleri için rezerv fiyat, hazırlanacak metodoloji kapsamında belirlenecek. Kapasite satışına ilişkin rezerv fiyat belirleme metodolojisi, EÜAŞ tarafından söz konusu kapasite satışı ihalesinin düzenleneceği tarihten 6 ay önce hazırlanacak ve yönetim kurulu tarafından onaylanacak. İhale tarihinde teknik şartnamede metodolojiye uygun hazırlanmış rezerv fiyat isteklilere duyurulacak.
İlgili özelleştirme süreci tamamlanana kadar, bağlı ortaklıkların elektrik enerjisinin ve/veya kapasitesinin bu yönetmelik kapsamında değerlendirilerek portföye dahil edilebilmesi için, EÜAŞ ve bağlı ortaklıklarının yönetim kurullarınca karşılıklı karar alınması gerekecek.
İhale sürecine ilişkin iş günü kısıtlarının uygulanmasına 1 Temmuz 2014 tarihinden sonra düzenlenecek ihaleler için başlanacak. Bu tarihten önceki ihaleler için şartnamelerde belirtilecek süre kısıtları işletilecek. - Ankara