Haberler

Euromoney Eurasia Financial Forum

Abone Ol

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan."Türkiye'de açık toplum ve demokrasinin düzeyi o düzeye geldi ki, insanlar çevre sorunları konusunda gösteri yapıyorlar."

- Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan:

" Türkiye'de açık toplum ve demokrasinin düzeyi o düzeye geldi ki, insanlar çevre sorunları konusunda gösteri yapıyorlar. Bu gıda için, işsizlik için değil, çevre için. Bu da aslında Türkiye'nin gelişmesinin düzeyini gösteriyor"

" Türkiye'de insanların büyük çoğunluğu reel anlamda 10 yıl içinde daha zengin olacağını düşünüyor"

Euromoney Eurasia Financial Forum çerçevesinde "Yeni Bir Bölge" adlı panelde konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan da bir konuşma yaptı.

Turan, "faiz lobisi"  tartışmalarıyla ilgili ilgili olarak, "Olumsuz bazı gelişmeler bir kötü niyetli dış aktöre atfediliyor. Daimi bir yaklaşım. Sadece faiz lobisi değil, 'birisi düğmeye bastı' diye bir deyim var. Birisi ama kim belli değil" dedi.

Güvenlik güçlerinin halkın ifade ettiği duygulara karşı yaklaşımının çok sert olduğu görüşünü dile getiren Turan, "Dolayısıyla yurtdışından çok tepki aldı. Hükümette bakanların çoğu Türkiye'ye dışardan bakamıyor. Çoğu dışardan bir takım aktörlerin yer aldığını düşünüyor.  Ben 'etki yok' demiyorum ama 'ben ne yanlış yaptım' diye sormayan bir mantaliteye sahip insanlar" diye konuştu.

-Borsa İstanbul Başkanı Turhan

Turan'ın açıklamalarının ardından konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, Türkiye'de açık toplum ve demokrasinin düzeyinin, insanlar çevre sorunları konusunda gösteri yapacakları seviyeye geldiğini anlattı.

"Bu gıda için, işsizlik için değil, çevre için... Bu da aslında Türkiye'nin gelişmesinin düzeyini gösteriyor" diyen Turhan, Türkiye'de demokrasinin hızla geliştiğini kaydetti.

Turhan, şöyle devam etti:

"Hepimiz bugün yabancılarla bunu konuşuyoruz. Türkiye hükümetini hiç çekinmeden eleştirebiliyoruz.  Bu da dikkat değer. Üçüncüsü, göstericiler Başbakan'la kişisel olarak oturup görüştüler. Sabah saaat üçe kadar. Diktatörlüklerde böyle şey olmaz. Nihayet Türkiye ekonomisi o kadar dayanıklı ve dirençli ki 2008 krizinden sonra gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının tavrı değişirken, sosyal huzursuzluk ve gösteriler varken, ekonomi çökmüyor. Aslında Türkiye ekonomisinin tarihine bakarsanız bu çok özel bir şey...

Neden yakın zamanda Türkiye'nin liderlik yönünden bahsetmeye başladık da 20 yıl önce bunu yapmadık? Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki en önemli farklardan biri ekonomik, diğer demokrasi. Bu iki faktör bence Türkiye'nin pozisyonunu etkileyen faktörler. Türkiye için büyüklüğü ve çeşitliliği ile doğal bir cazibe merkezi diyebiliriz. Başka büyük ekonomiler de var elbette ama onlara da baktığınız zaman çoğunlukla birkaç sektöre odaklı olduklarını görüyorsunuz. Türkiye'de daha çeşitlendirilmiş bir ekonomi var. Sadece birkaç ürüne bağlı bir ekonomi değil. Ekonomik istikrarın arkasında siyasi istikrar var. Bu da ülkenin demokratikleşmesinden kaynaklanıyor. Bir de eneji meselesi var. Şu anda yeni bir doğalgaz elektrik için piyasa oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun içinde Borsa İstanbul bir işlem merkez olacak. Burada enerjiye baktığımız zaman Hazar Bölgesi ve Orta Asya'nın enerji kaynakları ve Irak'ın Kuzey'indeki kaynaklar Türkiye'ye gelebilecek. Bütün bunlar elektrik ve doğalgazın fiyatlandırılması için burayı bir merkez yapacak."

Türkiye'de halkın büyük bir çoğunluğunun kişi başı gelirinin artış göstereceğine inandığını beliren Turhan, "Bugün herhangi bir dinleyici kitlesine sorarsanız,10 yıl sonra reel anlamda daha zengin olacak mısınız, olmayacak mısınız diye sorarsanız, yüzde 80'i olumlu olacağını düşünür.  Türkiye'de insanların büyük çoğunluğu reel anlamda on yıl içerisinde daha zengin olacağını düşünüyorlar" dedi.

Türkiye'nin tasarruf oranınını artırmasının önemine değinen Turhan, "Siz tasarruf yapmak isteseniz bile yeterli imkanınız yoksa, harcıyorsunuz. Bizim yapmaya çalıştığımız daha üretken şekilde hanelerin tasarrufuna destek vermek. Örneğin bireysel emeklilik reformu...  Kurumsal yatırımcıları desteklemek yine burada önemli... On yıl sonra Türkiye'de bireysel emelilik sistemi Avusturalya'dakine benzeyebilir. Türkiye ve Polonya arasındaki önemli fark demografik farklar.  Demografik ölçütler Türkiye açısından daha kuvvetli" şeklinde konuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Direktörü Mark Lewis ise, "Ekonomik süreç çok iyi. Ama tasarruflar çok az. Tasarruf olmadığı zaman yatırımlar açısından kaynak yok. Boşluk olduğunda yabancı parayı kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu tasarruf açığını ve yüksek cari açığı kapatmak için çeşitli politikalar söz konusu. Ama sonuç olarak rekabetçilika açısından daha çok ilerlemek gerekiyor. Rekabetçiliğin artırılması gerekiyor. Rekabetçiliğin artırılması, firmaları daha rekabetçi olması, daha çok gelişmesi, o bir sonraki aşamaya geçmek için çok önemli" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul İlter Turan Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title