Haberler

Evde Küçük Tasarruflarla Yılda Bir Çeyrek Altın Kazanın

Abone Ol

Elektrikli ev aletleri ve diğer enerji tüketen ürünlerin tamamında uygulanacak tasarruf uygulamaları sayesinde elektrik faturalarında her evde ayda ortalama en az 15 20 lira arasında düşüş elde ...

ZİYA ALTUNBAŞ - Yaklaşan kış aylarında havaların soğumasıyla artan faturaları evlerde alınacak küçük tedbirlerle düşürmek mümkün.

AA muhabirin Enerji Verimliliği Derneği ve sektörden firmaların yöneticilerinden edindiği bilgilere göre, elektrikli ev aletleri ve diğer enerji tüketen ürünlerin tamamında uygulanacak tasarruf uygulamaları sayesinde elektrik faturalarında her evde ayda ortalama en az 15-20 lira arasında düşüş elde etmek mümkün olabiliyor. Elde edilecek tasarruf  da yıllık olarak ortalama 1 çeyrek altına denk geliyor.

Ülke genelinde evlerde yapılacak enerji tasarrufu ise ülke ekonomisine yıllık 4 milyar liralık katkı sağlanması anlamına geliyor.  4 milyar lira kazanç ile 200 adet tam teşekküllü hastane, 1000 adet okul ve Türkiye için daha birçok yatırımlar yapılabilir.

- "Enerji verimli lambalarla 21 lira tasarruf yapılabilir"

Philips Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Göktuğ Gür de AA muhabirine yaptığı değerlendirmede enerji tasarruflu aydınlatmaya geçişin, hem tüketiciler hem ülke ekonomileri hem de çevre açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Bu geçişin yapılmasını gerektiren en önemli nedenlerin başında; maddi tasarruf elde etmek, karbondioksit emisyonunu azaltmak, elektrik santrallarindeki yükü azaltmak ve daha yüksek kalitede aydınlatmalar sağlamak geliyor" dedi.

Evlerde tüketilen enerjinin faturasının aile bütçesinin önemli kalemlerinden olduğunu anımsatan Gür, Türkiye'de bir hanede 15 adet aydınlatma noktası olduğu düşünülürse şeffaf ampullerin enerji verimli lambalar ile değiştirilmesi sonucu lamba başına 21 TL tasarruf ile hane başına yıllık 315 TL seviyesinde tasarruf yapılabileceğini söyledi.

Türkiye'de ise 80 milyon adet şeffaf ampulun  enerji verimli ampuller ile degiştirilmesi sonucu yılda 1 milyar 6 milyon liralık tasarruf sağlanabileceğini kaydeden Gür, "Bu da; 7 bin gigavatsaatlik (GWh) enerji tasarrufuna ( Keban Barajı'nın yıllık üretimi 6.600 GWh) eşit bulunuyor ve bu miktar 190 milyon ağacın temizleyebileceği 4,2 milyon tonluk  karbondioksit salınımından tasarruf anlamına geliyor. Küresel ölçekte aydınlatma alanının tamamında bu şekilde ortalama yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanması enerji maliyetlerinde 128 milyar avro tasarruf anlamına geliyor. Bu da 670 milyon ton karbondioksit, yılda 2 TWh enerji üreten 642 orta ölçekli elektrik santralinin yıllık toplam enerji üretimine denk geliyor" diye konuştu.

"Eski teknoloji beyaz eşyanın değiştirilmesi yüzde 20 enerji tasarrufu sağlar"

Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Nedim Sezer de evlerdeki eski teknoloji beyaz eşyanın günümüz teknolojisiyle üretilmiş verimli alternatifleriyle değiştirilmesinin ortalama yüzde 20 civarında enerji tasarrufu sağlayacağını kaydetti.

Bunun da ortalama bir hane için yıllık 200 lira tasarrufa tekabül edeceğini söyleyen Sezer,  "Ülkemiz genelinde eski teknoloji beyaz eşyalar A+ enerji sınıfındaki ürünlerle değiştirilse birkaç yılda Keban Barajı üretimi kadar elektrik tasarrufu sağlanacaktır. Beyaz eşyalarını yenilemek isteyen haneler, tercihlerini enerji verimliliği yüksek ürünlerden yana kullanmaları durumunda ödeyecekleri ekstra maliyeti, kullanırken yapacakları tasarrufla 3 ila 5 yıl içinde karşılayıp sonrasında kara geçeceklerdir" diye konuştu.

- Evlerde alınabilecek tasarruf tedbirleri

Dernek olarak başlattıkları "Enerji Hanım" projesi ile evlerde alınabilecek küçük önlemlerin enerji verimliliğine sağlayacağı katkıyı ülke genelinde anlatmaya çalıştıklarını belirten Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar da bu tasarruf tedbirlerini şöyle sıraladı;

"Buzluk ve soğutma sıcaklıklarını doğru ayarlayın, Buzdolabının kapısını açık bırakmayın ve  kapısını sık sık açıp kapatmayın, Yiyecekleri soğuduktan sonra dolaba yerleştirin. Fırın kapağını sık sık açıp kapatmayın. Pişirme süresinden birkaç dakika önce fırını kapatın. Gerekli olmadıkça ön ısıtma yapmayın. Çamaşır ve bulaşık makinenizde ekonomik ve kısa programlar kullanın. Çamaşır ve bulaşık makinenizi tam dolu çalıştırın. Çamaşır makinenize düzenli olarak bakım yaptırıp temizleyin. Bulaşık makinenizin filtre ve tahliye kısımlarını temizlemeyi unutmayın. Ütü alırken buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek olan bir model seçin. Ütü işleriniz bitmeden 5dakika önce ütüyü prizden çekerek kalan işi ütünün mevcut ısısıyla tamamlayın. Çamaşırlarınızı nemli olarak ütüleyin, daha kolay ütülenir. Süpürgenizin motor, fırça ve boru bölümünü temizlemeyi unutmayın. Elektrik süpürgesinin  torbasını sık sık boşaltın. Süpürgenizin eskimiş fırçaları yenileyin. Elektrikli aletlerin  fişini  kullanmadığınız  zamanlarda  prizden çekin. Televizyonu kumandadan değil düğmesinden kapatın. Evde genel aydınlatma yerine kısmi aydınlatma kullanın. Kontrollü aydınlatmalar ve tasarruflu ampuller kullanın. Gün ışığından yararlanın ve sensorlu  aydınlatma kullanın." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Türkiye Philips Keban Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title