Haberler

F1'de Seyirci Düştü, 50 Milyon Dolar Bekleniyor

Abone Ol

İstanbul Park'ta Bu Hafta Sonu Gerçekleşecek Formula 1 Yarışı İçin Seyirci İlgisi Krizin de Etkisiyle Azaldı. Buna Rağmen, 15 Bin Yabancının Gelişiyle İstanbul'un 50 Milyon Dolar Katkıya Kavuşması Bekleniyor.

İstanbul Park’ta bu hafta sonu gerçekleşecek Formula 1 yarışı için seyirci ilgisi krizin de etkisiyle azaldı. Buna rağmen, 15 bin yabancının gelişiyle İstanbul’un 50 milyon dolar katkıya kavuşması bekleniyor.

Emre ÖZPEYNİRCİ

OLİMPİYATLARDAN sonra dünyanın en çok izlenen spor etkinliği olan Formula 1 yarışları için gözler beşinci kez İstanbul’a çevrildi. 188 ülkede, ortalama 600 milyon kişinin ekranları başında izlediği organizasyonun sürprizlerle dolu yedinci ayağı 5-7 Haziran’da İsanbul Park’ta gerçekleşiyor. Yarış için İstanbul’a gelen 11 takım çalışmalarına başlarken, bu yıl 5 bini takımlarda çalışanlardan oluşan toplam 15 bin yabancı konuk yarışları izleyecek. 21 Ağustos 2005’te gerçekleşen ilk Formula 1 İstanbul Grand Prix’ini 160 bin kişi trübünlerden seyrederken, bu yıl krizin de etkisiyle 100 binin altına ineceği tahmin ediliyor. Ancak, 3 günlük Formula 1 etkinliğinin bu yıl İstanbul ekonomisine 50 milyon dolara yakın katkı sağlaması bekleniyor.

Krizle tanıtımlar kesildi

F1’in patronu Bernie Ecclestone tarafından işletilen İstanbul Park’ın Genel Müdürü Can Güçlü, kriz nedeniyle F1’de yer alan markaların Türkiye’de tanıtımları azalttığını belirterek, "İstanbul Park olarak biz sadece belediyelerin tahsis ettiği alanlara afiş asıyoruz. Bunun dışında tanıtım yapacak gücümüz yok. Şirketlerin geçmişte olduğu gibi taşın altına elini sokmaları gerekiyor. Bu yıl krizin de etkisiyle F1 yatırımlarının neredeyse tamamen kestiler" dedi.

5’nci yılda pes etmeyelim

Gerek Ecclestone’nin gerekse F1 pilotlarının Türkiye’yi ve İstanbul Park pistini çok sevdiğini kaydeden Güçlü, şöyle konuştu: "Ecclestone eğer destek gelirse Türkiye’den çıkmayı düşünmüyor. Türkiye için F1 organizasyonunun devam etmesinin çok hayırlı olacağını düşünüyor. Sadece geçtiğimiz yıl İstanbul’daki yarışları 200 milyon kişi izlemiş. Türkiye’nin ve Türk şirketlerin başka böylesine büyük uluslararası tanıtım şansı yok. F1’in Türkiye’deki geleceği için bu işi ciddiye alan vizyoner kişilerin çıkması gerekiyor. 5’inci senemizde pes edersek bu Türkiye için kötü olur."

İspanya’ya 300 milyon Euro

Türkiye’nin F1 gibi dünya çapında bir organizasyonu kullanamasının büyük bir kayıp olarak gören Güçlü, bu noktada İspanya örneğini veriyor. Güçlü, "İspanya, 10 yıl önce F1’e evsahipliği yapmaya başladığında bizden farklı bir durumda değilmiş. İlk 5 yıl çok fazla destek görmemiş. Seyirci sayısı bizimle benzer rakamlardaymış. Bugün ise F1 sayesinde sadece pisti 140 milyon Euro, ekonomisi ise 300 milyon Euro’dan fazla gelir elde ediyor" diye konuştu.

80 bin bilet satıldı

Bu yıl krize rağmen hem perakende bilet satışlarında hem de yabancı ziyaretçi sayısında artış olduğunu savunan Güçlü, şöyle devam etti: "Bizim hedefimiz krize rağmen geçtiğimiz yılki 100 bin adetlik ziyaretçi sayısını yakalamak. Şimdiden 80 bin adet bilet sattığımızı söyleyebilirim. Tek problemimiz şirketlerin geçtiğimiz yılki gibi ana tribünden bilet almaması. Dolayısıyla 23 bin kişi kapasiteli ana tribünün şu an için ancak yüzde 30’unu doldurabildik. Buna en iyi örnek F1’de yer alan bir marka geçtiğimiz yıl 2 bin 500 bilet almışken bu yıl kriz nedeniyle bu rakamı 500’ün altına indirdi."

F1 pilotları bu yılki yarış için neler dedi

FORMULA 1 pilotlarının İstanbul Park’ta gerçekleşecek bu yılki yarışlarla ilgili yorumları şöyle:

Lewis Hamilton,

Mercedes McLaren: "Türkiye’de yarışmayı seviyorum çünkü iyi bir zaman yapmak için uğraşırken aynı zamanda lastiklere binen yükü de düşünerek arabanın kondisyonuna dikkat etmek zorundasınız. Ayrıca burada sevdiğim başka bir şey, yeni bir pist olmasına rağmen eski pistlerin havasını da taşıması, her şeyden biraz var içinde ve sürüş keyfi inanılmaz."

Felipe Massa, Ferrari: "Spa ve Türkiye gibi hızlı pistleri seviyorum, tabi ki herkes başarılı olduğu pistleri sever. Bu pistler bana çok büyük miktarda enerji veriyor çünkü özellikle çabuk dönüşleri sayesinde çok hızlı yarışların geçtiği yerler buraları. Türkiye’de daha önce 3 kez kazandım, bu Ibterlagos (Sao Paulo) için iki kez oldu. Kendi evimde her zaman rekabetçiyimdir."

Nick Heidfeld,

BMW Sauber: "Umarım Monaco’daki iç karartıcı perfomansımız İstanbul için geçerli olmaz. İstanbul Park inanılmaz derecede güzel bölümlere sahip, bunların içinde ünlü 8. Viraj da var tabi ki. Düzlükten sonra viraja çok hızlı girip bu arada dikkatli olmak gerekiyor. İstanbul da çok büyük bir şehir, çok etkileyici ve kozmopolit. Bu Çarşamba, sponsorumuz Intel’in bir etkinliği için orada olacağım. Avrupa Yakası’nda bir otelde kalacağım ve piste giden yolda Asya kıtasına bir scooter’la geçeceğim."

Bilet fiyatları düştü en ucuz bilet 90 TL oldu

İSTANBUL Park’ın ana tribününde yer almak yine Platinum için 700, Gold içinse 500 TL düzeyinde belirlendi. Geçen yıl 400 TL olan Silver bilet fiyatı ise 350 TL’ye, 200 TL olan Bronze biletler 150 TL’ye, 100 TL olan açık alan bilet fiyatlarında ise 90 TL’ye indi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title