Farklı Sektörlerin Ux Profesyonellerine İhtiyacı Var"
UXservices Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu, 77 farklı sektörün Kullanıcı Deneyimi (UX) alanında çalışacak profesyonellere ihtiyaç duyduğunu söyledi.
UXservices Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu, 77 farklı sektörün Kullanıcı Deneyimi (UX) alanında çalışacak profesyonellere ihtiyaç duyduğunu söyledi.
UXservices'in Arçelik iş birliği ile düzenlediği, 3. UXistanbul konferansı UX profesyonellerini ağırladı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Sarıalioğlu, "Sürekli artan rekabet koşullarına uyum sağlanabilmesi için, kullanıcı deneyimi (UX) ve kullanılabilirlik alanlarına yatırım yapmanın şart olduğu bugün iş dünyası tarafından daha iyi kavranmış durumda." dedi.
Sarıalioğlu, 77 farklı sektörün UX alanında çalışacak profesyonele ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Sarıalioğlu, bu yıl 3. kez gerçekleştirilen UXistanbul etkinliğinin Türkiye ve bölge için önemine dikkat çekti.
Türkiye'nin ilk UX raporu olan Türkiye Kullanıcı Deneyimi Raporunun 2016-2017 edisyonuna ilişkin bilgi veren Sarıalioğlu şunları kaydetti:
"Rapora göre, halen 77 farklı sektörde UX profesyoneli arayışı mevcut. Çalışmamız, Türkiye'deki kurumların yarısından fazlasının kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik aktivitelerinde farklı oranlarda dış kaynak kullandıklarını gösteriyor. Bu oran geçtiğimiz yıllara göre artış göstermekle beraber, aynı aktiviteleri ic¸ kaynaklar ile yapma eğiliminde olan kurumların oranının azaldığına işaret ediyor. Bu azalmanın temel sebebi, kurumların bu aktiviteleri tamamen dış kaynaklar ile yapma eğiliminden çok, bu alandaki yatırımlarının artması sonucu kendi kaynaklarının yetersiz kalması. Rapor, şirketlerin üst yönetimlerinin tasarımlara ilişkin nihai kararı verme sürecinde oldukça aktif rol oynadığını da gösteriyor."
"Bir şeyleri basit yapmak çok zor"
Amerikalı yazılım şirketi Oracle, Kıdemli UX Direktörü Aylin Uysal ise Oracle'ın son derece küresel bir şirket olduğunu belirterek "İnovasyon ve fikir yaratma aşamasını yapıyoruz. Bir tasarımcı olarak tasarımcının tek işi tasarım değildir. Eğer inovasyon yapacaksak süreç içerisinde çalışan herkesin tasarım inovasyonuna sahip olması lazım." dedi.
Uysal, Oracle olarak çok ciddi yatırımlar yaptıklarını ve çok çalıştıklarını kaydetti.
Uysal, "80'lerin başı ila 90'ların orta kuşağı insan kaynakları departmanının ABD'de korkulan jenerasyondu. Çünkü internet çağında doğanlar olduğu için." diye konuştu.
Birşey tasarlandığında sadece masa üstü bilgisayarlarda değil her şeyde kullanılması gerektiğini belirten Uysal, "Altyapı ve modern algı yaratacak işler yaptık. Örneğin; Coca Cola kırmızı bu tarz şeyler çok önemli. Bir şeyleri basit yapmak çok zor. Oracle'da en çok zorlandığımız konu bu. İnovasyon bir şeyleri basit ve keyifli hale getirdiği için yatırıma devam etmek lazım." açıklamasında bulundu.
Facebook Tasarım Programı Müdürü Michelle Morrison, Facebook ve Silikon Vadisindeki bazı şirketleri, gelişim ve tasarım dünyasının etkilediğini kaydetti.
Morrison, "Dünya olarak çok değişik zamanlardan geçiyoruz. Değerlerimiz değişiyor. Tasarımda burada çok önemli bir rol oynuyor, siz kendi yaratmak istediğiniz dünyayı tasarımda yaratıyorsunuz." dedi.
Konferansın paralel oturumlarında Bilyoner, Doğuş Yayın Grubu, Huawei Technologies, ICBC Turkey, KKB, TEB, THY, Tradesoft ve TRT World yöneticileri UX ve kullanılabilirlik konularındaki görüşlerini paylaştılar.
Arçelik, Garanti Teknoloji, Koç Üniversitesi, UXservices ve Yapı Kredi'den yöneticiler ise workshop çalışmalarına liderlik yaptı.