Haberler

Faruk Güllüoğlu'nun Bu Yılki Üretim Hedefi Bin 500 Ton Baklava

Abone Ol

Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, "2012'de Faruk Güllüoğlu olarak baklava severlere tam 750 ton yani yaklaşık 5 milyon porsiyon baklava yedirdik Türkiye'de baklava ve tatlı sektörünün önde gelen isimlerinden Faruk Güllüoğlu markasının kurucusu"...

Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, "2012'de Faruk Güllüoğlu olarak baklava severlere tam 750 ton yani yaklaşık 5 milyon porsiyon baklava yedirdik Türkiye'de baklava ve tatlı sektörünün önde gelen isimlerinden Faruk Güllüoğlu markasının kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü 2013 yılında toplam bin 500 ton baklava üretmeyi ve yüzde 55 büyümeyi hedeflediklerini belirterek, "Bu yıl Ramazan ayında ise 200 ton baklava üretmeyi ve sadece İstanbul'da 100 bin kişiye de Ramazan'a özel tatlı güllaç tatlısını yedirmeyi planlıyoruz" dedi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Faruk Güllü, 20 yıl önce Faruk Güllüoğlu markası ile yola çıktıklarını, 2012 yılında 650 kişiye istihdam sağlarken şu anda bin kişiye istihdam sağlar hale geldiklerini, İstanbul'daki fabrikanın yanı sıra Antalya, Estonya ve Bakü'de üretim yaptıklarını belirtti. Güllüoğlu ailesinin de hizmetleri sayesinde bugün baklavanın tatlıda bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Güllü, "1993 yılında Güllüoğlu markasını yurt dışına taşıma hedefiyle ilk olarak Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ilk imalat ve satış yerimizle birlikte Faruk Güllüoğlu markası altında faaliyet göstermeye başladık. Elde ettiğimiz başarı ile birlikte Türkiye'de de büyüme kararı aldık. 1994 yılında İstanbul'da ilk tesisimizi Bakırköy'de açtık. Sonrasında ise birçok şubemiz ve şimdi de franchise mağazalarımız birbirini takip ediyor. 20'inci ve en yeni franchise mağazamızı Şişli'de bu cumartesi açıyor olacağız. 2001 yılından bu yana ise üretimimizi, 6 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu, Merter'deki modern tesislerimizde gerçekleştirmekteyiz. Bu noktada da yeni hedeflere koşuyoruz" dedi.

-YÜZDE 55 BÜYÜME HEDEFİ-

Baklava ve tatlıcılığın yıllar içinde küçük atölyelerde üretilen bir ürünken yüzlerce insanın çalıştığı dev bir sektör haline geldiğini vurgulayan Güllü, "Rakamlarda bu minvalde büyüdü gelişti. 2012'de Faruk Güllüoğlu olarak baklava severlere tam 750 ton yani yaklaşık 5 milyon porsiyon baklava yedirdik. 2013 sonu itibariyle toplam bin 150 ton baklava üretip satarak yüzde 55'lik bir büyümeyi gözümüze kestirdik. Bu büyüme ile 2013 yılında üretimimizin yüzde 60'ı fıstıklı, yüzde 40 cevizli ürün olarak satmayı planlamaktayız" diye konuştu.

-İHRACATTA YÜZDE 20 ARTIŞ-

Güllüoğlu baklavasını ve kalite anlayışına sahip Türk kültürünün diğer öğelerini Faruk Güllüoğlu olarak tüm dünya halkına tanıtmayı hedeflediklerini söyleyen Güllü şöyle devam etti:

"Yurt içinde 40, yurtdışında 3 toplamda 43 mağazası ile hizmet vermeye ve büyümeye devam eden markamızla bugün 25 ülkeye yüzde 20'si baklava olmak üzere toplam 350 ton ürün ihraç etmekteyiz. İhracat yaptığımız yerlerin başında Amerika, Avrupa, Rusya, Balkanlar, Uzakdoğu ülkeleri gelmektedir. İhracat yaptığımız ülkeler arasında en büyük pay Avrupa ülkelerinde olsa da Rusya, Çin ve Güney Kore gibi pazarlarda da ihracatta önemli bir noktadayız. Tüm bu çalışmalarımızın karşılığı olarak ihracatta 2012 yılını yaklaşık 3 milyon dolarlık bir satış başarısı ile kapattık. 2013 yılında ihracat ciromuzda yüzde 20'lik bir artış hedefliyoruz."

-FRANCHISE İLE BÜYÜME-

2012 sonu itibariyle yeni bir adım atarak franchising yöntemiyle büyüme kararı verdiklerini belirten Faruk Güllü, "Tam 6 ay gibi kısa bir sürede bine yakın talep aldık. Elbette ince eleyip sık dokuduk. Şu an için 19 franchise mağazayı bu kısa sürede devreye aldık. Bu cumartesi 20'inci franchise mağazamızı Şişli'de hizmete açıyoruz. Biz markalarımızı ve geleneksel lezzetlerimizi modern bir anlayışla Türkiye'nin ve dünyanın her noktasındaki tüketicileri ile en kaliteli şekilde bir araya getirme hedefindeyiz. Franchising sisteminin bu hususta çok önemli olduğunu ise görmekteyiz. Pazardaki lider konumuyla Faruk Güllüoğlu markasının franchisenı alacak iş ortaklarımız, sektördeki hem büyüme potansiyelinden yararlanabilecek hem de kaliteli, taze, güvenilir ve lezzetli ürün portföyümüze sahip olacaktır. Ayrıca Faruk Güllüoğlu'nun 2012 yılında layık görüldüğü Superbrands (Süper Marka) olmuş imzasını gururla taşıyacaklardır" ifadelerini kullandı.

-4 YILLIK YOL HARİTASI-

Sektördeki yeni gelişmelere paralel olarak 2012'de 4 yıllık bir dönemi kapsayan stratejik bir yol haritası hazırladıklarını ifade eden Faruk Güllü "Bu stratejik haritamızın en önemli unsurunu franchising sistemi oluşturmaktaydı. Franchise vererek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında birçok coğrafi bölgeye açılarak büyümeyi ve çeşitliliği arttırmayı öngördük. Çok şükür geçen yaklaşık bir buçuk yılda görüyoruz ki başarılı olmuşuz. 2012 yılını 45 milyon TL mağazacılık cirosu ile kapattık. Hem franchiselarımız hem de kendi işletmelerimiz ile yurtiçi ve ihracat pazarlarındaki payımızı artırarak, 2013 yılında 2012'ye göre ciromuzu yuzde 55 gibi ciddi bir oranda artırıp 70 milyon TL civarına taşımayı öngörüyoruz. 2012 yılını toplam 29 mağaza ile kapatmıştık. 2013 yılı sonu itibariyle ise mağaza sayımızın 55'e çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.

-RAMAZAN AYININ ETKİSİ-

Yaklaşan Ramazan ayının sektöre etkilerini de değerlendiren Faruk Güllü şunları söyledi:

"Ramazan ayı ise ister kış ister yaz dönemine gelsin Türkiye için beslenme alışkanlıkları açısından belli olmazsa olmazlara sahip bir dönem olarak ön plana çıkıyor. Biz bu dönemde özellikle Faruk Güllüoğlu İstanbul konseptiyle hizmet veren mağazalarımızda lezzetli iftar ve sahur menüleriyle müşterilerimize hizmet vereceğiz. Ramazanlarda yaz gelse de kış gitse de baklavaya, güllaca olan talepte önemli bir dalgalanma olmuyor, halk yine iftar sofralarını kendine has Türk tatlılarıyla lezzetlendirmeye devam ediyor. Baklava satışı ramazan aylarında diğer ayların 2 katına çıkmaktadır, halkımız bu noktada yaz ya da kış demeden kökeni Orta Asya olan bu safkan Türk tatlısını tercih etmeye devam ediyor. Yani işin özü Ramazan'da baklavanın yazı kışı olmuyor. Örneğin geçtiğimiz yıl sadece Ramazan ayında 130 ton baklava ürettik. Bu yıl ramazan döneminde ise baklava üretim hedefimizi 200 ton olarak belirledik. Yani sadece ramazan ayında baklava üretimimizde geçtiğimiz yıla göre yüzde 50'ye varan bir büyüme öngörüyoruz. Ramazan'a özel bir başka kültürel ürünümüz ise güllaç. Faruk Güllüoğlu olarak geçtiğimiz yıl 17 ton güllaç yedirmiştik müşterilerimize. 17 ton güllaç yaklaşık 70 bin porsiyon demektir. 2013 Ramazan'ında ise 25 ton güllaç satışıyla 100 bin kişiye kendi güllacımızdan afiyetle tattırmayı amaçlıyoruz." - İstanbul

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Faruk Güllüoğlu İstanbul Ekonomi Türkiye Şişli Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title