Fast Food'daki Etler Çok Güvenilir
Fast Food'da Yediğimiz Etler Ne Kadar Güvenilir? Tab Gıda Genel Müdürü Dikici Tüm Sektör Adına Konuştu. Özel Röportaj
Fast food'da yediğimiz etler ne kadar güvenilir? TAB Gıda Genel Müdürü Dikici tüm sektör adına konuştu. Özel röportaj
I. Bölüm: Seneye 130 yeni restaurant açacağız
- Türkiye'de pizzaya olan ilgi ne durumda?
Pizzanın kullanımı genel olarak artıyor. Artış devam eder mi derseniz, evet... Ekonomideki daralma ile birlikte insanların harcayacakları parada dikkat etmeye başlıyorlar. Burada da benzer ürünü iki üç kata yiyeceğine bize ve rakiplerimize yöneliyor. Bu tip kriz ortamlarında uluslararası markaların işi artıyor.
- Krizde kapanan şubeniz oldu mu?
Hayır, krizde şube kapatmadık. Aksine biz devamlı şube açıyoruz. Sadece kasım ayında 20'den fazla şube açtık. Bizim planlarımız kriz yokmuş gibi devam ediyor.
Eren GÜLER YAZIYOR- Krizde fast food'a ilgi artıyor mu?
" Bu tip kriz ortamlarında uluslararası markaların işi artıyor. " İnsanlar eskiden gidip öğlen bütçelerinden 25-30 YTL harcıyorken, artık bizde 10 YTL'ye hallediyor. Bu kriz fast-food'a yarıyor sonuçta. Tüm ülkelerde böyle oluyor. Bir de emlak ve kiralar da olması gereken yere geliyor. Bu da önemli bizim maliyetlerimiz açısından.
Bu tip ortamlarda insanların verdiği paraya karşılık aldığı değer algıları çok önem kazanıyor. O zaman da aynı ürüne niye fazla para vereyim diye düşünüyor.
- Bayilik başvurularında düşüş var mı?
Yok, orada da artış var. Mesela son açtığımız iki mağaza bayidir. Burger King'de 62 tane alt bayimiz oldu. Sbarro'da da 4 tane bayimiz var.
- Mutfak'larda bayilik olacak mı?
Onlara şimdilik bayilik vermiyoruz. Yönetimin öyle bir stratejisi yok.
- Bu evlere servis planı ilk baştan beri var mıydı?
" Krizde şube kapatmadık. Aksine devamlı şube açıyoruz. " Biz 3 sene önce call center birimini kurduk ve dünyadaki Burger King sisteminde ilk olarak evlere serisi başlattık. Biz call center'a başladığımız ilk gün dedik ki, "bu işe en uygun ürün aslında pizza." Burger'da şartları zorluyoruz. Onun için katı kurallar koyduk zaten. En fazla 8 dk mesafeye gidiyoruz. Ama pizzada daha esnek olabilirsiniz. İşte biz o günlerden öngörerek bu pizza işine girdik. Sadece retsurantlarla kalmayacaktık, paket servis de yapacaktık. Onun adımı geliyor şimdi.
- Sbarro'nun genel kitlesi nasıl?
Burger King'e göre biraz da yetişkin. Burger'ın 12-14 yaş arası ciddi bir kitlesi var ama burası sanki 14'ten başlıyor. Üniversite gençleri çok tercih ediyor, çünkü ciddi doyuyorlar. Bir de biraz daha beyaz yakalı ağırlığı var. Mesela öğlen yemeğinde Burger King'e göre cirolar daha iyi oluyor. Akşam üzeri öğrenciler gelince ise Burger King uçmaya başlıyor.
- Ciro hedefiniz nedir?
" Sbarro dünyada Pizza Hut'un arkasından ikinci. 34 ülkede şube var. " Hedef restaurant başına 1 milyon dolar ciro...
- Sbarro'nun dünyadaki pozisyonu nedir?
Dünyada Pizza Hut'un arkasından ikinci. 34 ülkede şubeleri var. Ortadoğu'da çok kuvvetli, Rusya'da 1 numara...
Cevahir'deki restaurant da Ortadoğu'nun eğitim merkezi zaten. Mesela Ürdün'ün restaurant müdürleri gelip eğitimini buradan alıyor. Biz zaten Cevahir'i bu amaçla bu kadar büyük kurduk. Çünkü Ortadoğu'dakilerin ABD'ye giderken vize problemleri oluyor. Onları da bu zorluktan kurtarmış olduk.
- Belirli bir pazar payı hedefiniz var mı?
" Ayda 300 küsür ton et kullanıyoruz. O yüzden de talebi farklı üreticilerden karşılıyoruz." Restaurant sayısı olarak önümüzdeki sene bir numara olacağız. Paket serviste de birinci olmayı hedefliyoruz.
- Türkiye'ye özgü ürünler var mı?
Var. Mesela peynirli pideye çok benzeyen bir peynirli pizza var. Ayrıca 8 tane tamamen Türk ekibinin yarattığı pizza var.
- Burger King'de yeni bir ürün çıkardınız. Steakhouse burger... O nasıl gidiyor?
Çok büyük ilgi var. 150 gr et var içinde. Satışlarda whooper'ı geçti diyebilirim.
ABD'de herkesin ürün geliştirdiği bir havuz sistemi var. Herkes birbirinin ne ürettiğini biliyor. Siz de gidip uygun olanı seçiyorsunuz. Ben zaten yer yemez 'tamam' dedim. 'Olur bu bizde...'
- Fast food sektörünün büyüklüğü ne kadar?
" Kriz dönemlerinde isimsiz mağazalar yok oluyor, onların yerine güvenilir markalar büyüyor. " Fast food sektörüne eğer kebap ve lahmacuncuları katmaz ve birkaç ilde şubesi olanlar diye bakarsak 2 milyar dolarlık bir sektör var ortada. Ağırlıklı olarak hamburger, pizza ve tavuktan yaratılan bir büyüklük bu.
- Sizin payınız nedir?
TAB Gıda'nın payı yüzde 20'nin üzerinde.
- Kullandığınız etleri nereden alıyorsunuz?
Eti Maret, Alet ve TT Gıda'dan alıyoruz.
- Neden üç farklı üretici?
Yetmiyor ki... Ayda 300 küsür ton et kullanıyoruz biz. O yüzden de talebi farklı üreticilerden karşılıyoruz.
- Genel olarak fast food'da yediğimiz etler ne kadar güvenilir?
Çok çok güvenilir. Niye? Bakın ben eski etçiyim. Hayvan pazarlarında hayvan alan adamdım. O yüzden etten de iyi anlarım. Burada et alınıyor ve kıyma haline getiriliyor. İçinde hiç bir katkı yok. Normal kasaptan alınandan daha iyi çünkü daha hijyenik ve güvenilir üreticiler bunlar. Bir kere çok taze.. Siz evinize alırsınız kıymayı, ne bileyim pişiremezsiniz veya unutabilirsiniz ama bizde öyle birşey yok. Herşey standart...
- Sektörün geneli için konuşuyorsunuz değil mi?
Evet, bütün sektör öyle. Zaten kriz zamanlarında fast food işinin büyümesinin nedeni bu. Kriz dönemlerinde isimsiz mağazalar yok oluyor, onların yerine güvenilir markalar büyüyor.
Mesela bizim Popeyes'deki tavuklar Beypi'den geliyor. O tavuklar 24 saat öncesine kadar canlı. Kesiliyor, yolda marine ediliyor ve ertesi gün yeniliyor. Çok ciddi bir tazelikten bahsediyorum.