Haberler

    Fasulye Üreticisi Düşük Fiyattan Şikayetçi

    Abone Ol

    Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının yüzde 30'unun karşılandığı Burdur'da üreticiler, maliyetin altında satış yapmaktan yakındı.

    Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının yüzde 30'unun karşılandığı Burdur'da üreticiler, maliyetin altında satış yapmaktan yakındı.

    Burdur İnsuyu mevkisinde 20 yıl önce yaklaşık bin dönüm arazide başlayan fasulye üretimi, bugün 14 bin dönüme alana ulaştı.

    Burdur Valisi Şerif Yılmaz, İnsuyu fasulyesini incelemek ve üreticileriyle bir araya gelmek için Çatağıl köyüne ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında üretici ve alıcının pazarlıklarına katılarak satış gerçekleştiren Yılmaz, daha sonra fasulye üreticileriyle görüştü.

    Vali Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, şeffaf çuvallar ile fasulyeyi pazarlamanın alıcıya güven verdiğini söyledi. Fasulye üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara çözüm üreteceklerini belirten Yılmaz, Çatağıl köyündeki fasulye toplama merkezinin ortamının düzenleneceğini ifade etti.

    Yılmaz, fasulyenin daha sağlıklı ve güvenli şekilde pazara ulaşmasını sağlayacaklarını anlatarak, şunları kaydetti:

    " Burdur'da üretilen taze fasulye, Türkiye üretiminin yüzde 30'unu karşılıyor. Bölgede 4 bin kişiye istihdam sağlayan önemli bir sektör. Burada üretilen ürünün pazara çok fazla aracı kullanılmadan ulaştırılması birinci hedefimiz. Bölgemizde kurulan kooperatifi daha aktif hale getirerek bunu sağlamamız gerekiyor. Bir de içinde bulunduğumuz alan hal statüsüne dönüştürülüp ürünler en iyi şekilde pazara ulaştırılmalı."

    EKONOMİYE 50 MİLYON LİRA GETİRİ

    Ziyarete katılan Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de Burdur'da günlük 400 ton fasulye üretimi olduğunu dile getirerek, "Sektör Burdur ekonomisine yıllık 50 milyon lira getir sağlıyor. Bu oldukça önemli. Sektörün sıkıntılarını biliyoruz. Gerekli çalışmaları yaparak üreticinin mağdur olmamasını sağlayacağız." diye konuştu.

    Fasulye üreticisi Mehmet Kaya ise ürettikleri taze fasulyenin kendilerine maliyetinin 1,5 lira olduğunu belirterek, "İşçilere günlük 50 lira yevmiye veriyoruz. 1,5 liraya mal edip bir liraya sattığımız oluyor. Çoğu zaman zararına satış yapıyoruz." dedi.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Şerif Yılmaz Türkiye Ekonomi İnsuyu Burdur Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title