Fatih Birol: "Petrol Piyasası Tehlikeli Bölgeye Giriyor"
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, petrolde talebin güçlü olduğunu ve daha fazla arzın gerektiğini belirtti.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, petrolde talebin güçlü olduğunu ve daha fazla arzın gerektiğini belirtti.
Bloomberg Television'a petrol piyasasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Birol, piyasanın "çok sıkı" olduğunun altını çizdi ve pahalı enerjinin geri döndüğünü belirtti.
IEA, böylelikle, fiyatların küresel ekonomiye zarar vermekte olduğu uyarısında bulunarak, OPEC ve diğer büyük üreticilere üretimi artırmaları için doğrudan çağrıda bulundu.
Birol, "Herkes riskli durumu görmeli. Petrol piyasası tehlikeli bölgeye giriyor," dedi ve "Piyasaları hep birlikte rahatlatmalıyız, zira tüketiciler, ithalatçılar için kötü bir haber olabilir, ancak yarın üreticiler için de kötü haber olacağını düşünüyorum" dedi.
Büyük ekonomilere enerji politikaları konusunda tavsiyelerde bulunan IEA, geçen hafta yaptığı açıklamada, yükselen ham petrol fiyatlarının, üreticilerin arzı artırma yönünde adım atmaması durumunda, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden bazılarında talebi düşürebileceğini kaydetti. Birol, en büyük OPEC üreticisi Suudi Arabistan'ın üretimi artırma yönündeki çabalarını memnuniyetle kaşıladığını, ancak piyasa darlığının muhtemelen süreceğini sözlerine ekledi.
Birol, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Eğer önemli üreticilerden büyük çaplı hareketler gelmezse, bu yılın dördüncü çeyreği çok, çok zor olacak," dedi ve "
Brent petrolün varili, TSİ 11: 38'de yüzde 0.58 artıda 84.40 dolar olurken, WTI petrolün varil fiyatı yüzde 0.46 artıda 74.63 dolardan alıcı buldu. Bu konuda en büyük yük Suudi Arabistan'a düşüyor, zira Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin büyük kısmı ya tam kapasitede ya da buna yakın üretiyor.
Birol'un bu uyarıları, OPEC'in birkaç üyenin ihracatındaki sert düşüşten kaynaklanan açığı kapatmakta zorlanmasından dolayı Ağustos ayından bu yana fiyatların yüzde 20 artmasının ardından geldi. İran'ın ihracatı, ABD'nin kasım ayında başlayacak yaptırımları devreye girmeden önce birçok büyük petrol alıcısının bu ülkeden alımları durdurması ile birlikte sektördekilerin çoğunun beklediğinden daha hızlı düştü.Venezuela'da üretim ekonomik çöküş ortamında sert düştü.
Birol, "Talep halen çok güçlü ve Venezuela'da üretim büyük miktarda düştü ve İran da aşağı gidiyor," dedi ve Venezuela'daki "serbest düşüşün" üretimi "yakın zamanda" günlük 1 milyon varilin altına indirebileceğini belirtti. IEA'ya göre, Suudi Arabistan şimdilerde günlük 10.7 milyon varil petrol üretiyor ve bunu 11 milyon varile çıkarabilir.
Birol, "Pahalı enerji, küresel ekonominin ivme kaybettiği kötü bir zamanda geri döndü. Gerçekten daha fazla petrole ihtiyacımız var" şeklinde görüş bildirdi.