Haberler

Fed Kararlarının Gelişen Piyasalara Etkisi

Abone Ol

Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Ghose: "Fed'in tahvil alımlarını azaltması gelişmekte olan ülkeler için genel anlamda olumlu olacak" TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Maggio: "Fed, parasal genişlemeye 2016'ya kadar herhangi bir müdahelede bulunmayacak" ABN AMRO Avrupa.

ABDULSELAM DURDAK/BURHAN SANSARLIOĞLU - Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, Amerikan Merkez Bankası'nın ( Fed ) tahvil  alımlarını azaltmasının gelişmekte olan ülkeler için genel anlamda olumlu olacağını söyledi.

Fed'in parasal genişlemeyi azaltmasının gelişmekte olan piyasalara etkilerine ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan Ghose, Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının gelişmekte olan ülkeler için genel anlamda olumlu olacağını, ancak tahvil alımlarını 10 milyar dolar azaltmasının ilk zamanlarda Türkiye, Endonezya ve Brezilya'yı olumlu etkilemeyeceğini ifade etti.

Ghose, parasal genişlemede azalmanın ocak ayında gelişmekte olan piyasalar için olumlu sonuçlar meydana getireceğini bildirdi. Şubat ve mart aylarında gelişmekte olan piyasaların döviz kurlarında iyileşme olacağını aktaran Ghose, buna karşın aynı dönemlerde Türkiye, Endonezya, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika'da enflasyonda ve faiz oranlarında artışlar yaşanabileceğini ve yılbaşından sonra gelişmekte olan piyasalara para akışlarında olumlu gelişmeler yaşanacağını kaydetti.

-" Fed, parasal genişlemeye 2016'ya kadar herhangi bir müdahalede bulunmayacak"

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise, Fed'in parasal genişlemede yaptığı azaltmanın gelişmekte olan piyasalardaki tahviller için olumsuz olacağını belirtti. Tahvil alımlarındaki azaltmanın en çok hazine bonolarını ve hisse senetlerini etkileyeceğini vurgulayan Maggio, ABD'de hazine bonosu tahvil oranlarında bir artış yaşandığı taktirde, aynı artışın gelişmekte olan ülkelerde de yaşanacağını kaydetti.

Maggio, bu azaltmanın gelişmekte olan piyasalarda işlem gören hisse senetlerini de olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

Parasal genişlemenin azaltılması durumunda  gelişmekte olan piyasalardan aşırı oranda sermaye çıkışı yaşanabileceğine dikkat çeken Maggio, bu durumda bu ülkelerdeki para birimlerinin de zayıflayacağını ifade etti.

Pek çok piyasanın Fed'in yaptığı bu eyleme uyum sağlayacağını belirten Maggio, Fed'in parasal genişlemede yaptığı azaltmanın yeterli göründüğünü ve 2016'ya kadar herhangi bir müdahalede bulunmayacağını sözlerine ekledi.

"Finansal piyasalar, şimdiye kadar Fed kararlarına, varlık alımı azaltımının kademeli olmasından dolayı olumlu tepki verdi"

ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen ise finansal piyasaların şimdiye kadar Fed kararlarına, varlık alımı azaltımının kademeli olmasından dolayı olumlu tepki verdiğini belirterek, kararların gelişmekte olan piyasalar üzerindeki etkisinin de şuana kadar sınırlı olduğunu söyledi.

Türk Lirası'nın son zamanlarda baskı altında olmasının rüşvet soruşturması gibi iç meselelerle ilgili olabileceğine işaret eden Dijkhuizen, "Ancak yine de yinelemek istiyorum ki 2013 ve 2014 yıllarında yüzde 4'lük GSYH tahminimizle Türkiye'nin büyüme potansiyeli konusunda olumlu olsak da, GSYH'sinin yaklaşık yüzde 7,5 oranına denk gelen cari işlemler açığı ve büyük dış finansman ihtiyacı göz önüne alındığında Türkiye, piyasa duyarlılığındaki ani değişimlere karşı savunmasız kalmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Djkhuizen, küresel piyasalarda varlık alımının azaltılması veya diğer konularla ilgili ani oluşan huzursuzlukların gelişen piyasaları ve dolayısıyla da Türkiye'yi de etkileyebileceğini sözlerine etkiledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Christian Maggio Commerzbank Türkiye Ekonomi Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title