Fındığa Alternatif Soya, Kivi, Kesme Çiçek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kentteki fındık alanının yaklaşık 30 bin hektarının Çarşamba Ovası bölgesinde bulunduğunu belirtti.
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kentteki 84 bin hektarlık fındık alanının yaklaşık 30 bin hektarının Çarşamba Ovası bölgesinde bulunduğunu belirterek çiftçilerin soya, kivi, seracılık, kesme çiçek gibi alternatif ürünlere yönlendirildiğini söyledi.
Samsun'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kentte yılda 70- 100 bin ton arasında fındık üretimi yapıldığını belirterek toplam 84 bin hektar ekili fındık arazisi bulunduğunu kaydetti. Ekili fındık alanlarının 30 bin hektarının yüzde 6 eğimden aşağıdaki bölgelerde olduğunu dile getiren Güven, "Çarşamba ve Terme ilçelerimizin ova kesimi fındık dışında bir çok bitkisel ürünün kolaylıkla yetişebileceği, uygun ekolojiye sahip olduğu halde uzun yıllar fındık dikimi artarak önemli bir alan işgal edilmiştir" dedi.
30 BİR HEKTARLIK OVA ARAZİSİNDE FINDIK ÜRETİLİYOR
Güven, Samsun'da geçen yıl yaklaşık 30 bin hektarlık alanın Çarşamba Bölgesinde ova arazisi üzerinde olduğunu söyledi. Güven, "Fındık üretimi bazı yıllar üreticiye iyi gelir getirmesine rağmen son yıllarda çeltik, soya ve diğer ürünler daha karlı üretim haline dönüşmüştür. İlimizde dikim alanlarıyla ilgili yapılan planlamalar dahilinde ova bölgesinde bulunan yaklaşık 30 bin hektarlık alandaki fındığın sökümü ve yerine alternatif ürünlerin yetiştirilmesini sağlamak amacıyla çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda bu yıl yapılan çalışmalar sonucunda 30 bin hektar alanın yüzde 5'inde vatandaşlarımız fındık sökümü yaptı" diye konuştu.
OVADAKİ FINDIĞINI SÖKENE DESTEK
Kadir Güven, ovada fındık üretimi yapan çiftçilerin fındığı söküp yerine, kivi, yağlık bitkiler, soya, seracılık, kesme çiçek üretimi yapmaları için yönlendirildiğini dile getirdi. Güven, "Fındığını söken üreticimize 3 yıl süresince dekar başına yıllık 300 TL'lik destek veriyoruz. Aslında Çarşamba Ovası gibi çok değerli topraklarda fındık üretimi yapılması çok yanlış. Çiftçimiz alternatif ürün ektiğinde daha fazla kazanabilir. Ancak bir çok üretici zahmetsiz olması ve satış konusunda sıkıntı yaşamaması nedeniyle fındık üretimine devam ediyor. Ayrıca Çarşamba Ovası'nda kavak ve söğüt ağacı dikilmesi de ovada ölü arazi oluşmasına neden oluyor" dedi.
'ÜRÜN PAZARLAMASINDA SORUN YAŞAYAN ÇİFTÇİ FINDIKTAN VAZGEÇMİYOR'
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ise alternatif ürün konusunda başarılı olunmadığını belirtti. Tütüncü, "Bizim en büyük sorunum pazar. Yani ürettiğimiz ürünün satışı. Bir çok çiftçi bu sebeple alternatif ürüne geçmiyor. Aslında ovada fındık yetiştirilmesini bizde doğru bulmuyoruz ancak üreticinin de elde ettiği ürünün satışı noktasında yönlendirilmesi lazım. Bu risk nedeniyle bir çok üretici fındıktan vazgeçmiyor." diye konuştu.