Haberler

Fındıkta Destek Sevinci

Abone Ol

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, fındıkta 5 yıldır uygulanan ve 2015 yılı ödemelerinin ardından bitmesi beklenen Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının 3 yıl daha uzatıldığını hatırlatarak, “2015 yılı dahil 2016-2018 yıllarında Ordu iline 1 milyar liranın üzerinde ekonomik girdi sağlanacak” dedi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, fındıkta 5 yıldır uygulanan ve 2015 yılı ödemelerinin ardından bitmesi beklenen Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının 3 yıl daha uzatıldığını hatırlatarak, "2015 yılı dahil 2016-2018 yıllarında Ordu iline 1 milyar liranın üzerinde ekonomik girdi sağlanacak" dedi.

Gerek zirai don gerekse serbest piyasa fiyat dalgalanmaları açısından hemen her yıl üreticinin mağdur olduğu dönemler yaşandığını belirten OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, yaşanan bu gelişmeler sırasında zaman zaman üretici zaman zaman ise sanayicinin mağdur olduğunu ve her yıl haksız rekabet oluşturan bir tablo ortaya çıktığına dikkat çekti. Bu olumsuz tabloya son vermek için hükümet tarafından 5 yıl önce uygulanmaya konulan Doğrudan Gelir Desteği'nin bu haksız rekabeti ortadan kaldırdığını ve özellikle üreticinin korunduğunu belirten Ünal, 2015 yılı itibariyle sonlandırılması beklenen ödemelerin 3 yıl daha uzatıldığını belirtti.

Ünal, 2015 yılı dahil 2018 yılına kadar 4 ayrı ödeme yapılacağını ve bundan özellikle 1. standart bölge olan Doğu Karadeniz Bölgesi'nin daha çok destek alacağını vurguladı. Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin fındık bölgesi olan 14 İl'e verildiğini hatırlatan Ünal, "Ancak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde arazinin coğrafi açıdan engebeli olması sebebiyle fındık üretim maliyeti düz araziye sahip olan Batı Karadeniz'e göre oldukça yüksektir. Bu sebeple Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinde bu haksız rekabetin önlenmesi için Doğu Karadeniz üreticisi daha fazla destek alır" diye konuştu.

ORDU'YA FINDIK DESTEĞİ YAĞDI

Ünal, "2013 yılında Doğrudan Gelir Desteği kapsamında fındık üreten illere 789 milyon lira destek sağlandı. Geride kalan 4 yılda 14 ile 5 milyar TL civarında kaynak aktarılmıştır. Bu ödemelerde Ordu ilindeki üreticilere 264 milyon, Giresun ilindeki üreticilere 157 milyon TL ödendi. Yani fındık desteklemelerinde en çok payı fındığın ana vatanı olan bu iki ilimiz almıştır. Ordu ili ise 3'te 1'ini almaktadır. Geçmişe baktığımızda Ordu ilimize 5 yılda 1 milyar 232 milyon 931 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılı ve 3 yıl daha uzatıldığını göz önünde tutarsak bundan sonra yapılacak 4 ayrı ödemede 1 milyar 100 milyon TL daha ödeme yapılacaktır. Bu desteklemeler ilimizde üretici ve esnaf açısından yaşanan mağduriyetleri azaltacaktır" şeklinde konuştu.

Ünal, Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin 3 yıl daha uzatılmasında hükümet kanadında fındığı çok yakından tanıyan insanların olmasının ana etken olduğunu da vurgulayarak, "Hükümet kanadında fındığın içinden gelmiş Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile fındığın sorunlarını yakından bilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in olması, ayrıca bölge milletvekillerimizin konuya vakıf olması fındık bölgesi açısından büyük şanstır" ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLERE TAVSİYE

Üreticilere de tavsiyelerde bulunan Ünal, fındık bahçeleriyle olan ilişkilerini gözden geçirmelerini, daha bakımlı halde tutmaları ve gençleştirme çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini belirtti. Ünal, ayrıca tarım sigortasının mutlaka yapılması gerektiğini de vurgulayarak, "Tarım sigortası yapıldığında muhtemel bir zirai don olayında hem sigorta kapsamında mağduriyeti giderilecek hem de tarım desteği ödemelerinden yararlanacaktır. Bu sebeple üreticimizin fındık bahçesi ve tarım sigortası konusunda daha hassas olması gerekmektedir" açıklamasında bulundu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Doğu Karadeniz Bölgesi Ufuk Ünal Ekonomi Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title