Fındıkta Verim Artışına "Gidya" Desteği
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, "Gidyanın fındıkta ideal gübrelemenin yapıldığı uygulamalara göre verimi yüzde 54 artırdığı belirlenmiştir.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, "Gidyanın fındıkta ideal gübrelemenin yapıldığı uygulamalara göre verimi yüzde 54 artırdığı belirlenmiştir." dedi.
Korkmaz, bir fındık bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, gidyanın toprağın su tutma kapasitesini yükselttiğini, bu sayede tarımda verimliliğin de arttığını belirtti.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadri Saltalı ile yürüttükleri yüksek lisans çalışmalarının iki yıllık verilerinin sonuçlarını aldıklarını ifade eden Korkmaz, "Gidyanın fındıkta ideal gübrelemenin yapıldığı uygulamalara göre verimi yüzde 54 artırdığı belirlenmiştir. Yürüttüğümüz çalışma bunu ortaya koyuyor." diye konuştu.
Korkmaz, fındık için yapılan bu çalışmanın son derece önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu çalışmada, gidyanın fındık randımanını da önemli ölçüde artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak Karadeniz Bölgesi'nde kirece göre daha ucuz ve milli bir kaynak olan gidyanın kullanımının fındıkta verimin ve kalitenin artırılmasının yanı sıra ticarileşmesi halinde ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca fındık için başlayan bu tür çalışmalar bölge için diğer önemli bitki olan çay tarımı içinde altlık olarak önemli yer tutacaktır."
Gidya hakkında bilgi veren Korkmaz, şöyle devam etti:
"Gidya, linyit havzalarında linyit katmanlarının üst kısmında bulunan ve asit karakterli topraklar için tarımsal değeri yüksek olan ve içerisinde yüzde 40-50 organik madde, yüzde 30-40 kireç ile az miktarda kil ve suda yaşamış canlı kabuklarını barındıran doğal bir materyaldir. Gidya içeriğinde bulunan yüksek organik madde ve kireç içeriği nedeniyle toprak sağlığı ve kalitesi açısından değerlendirildiğinde Karadeniz Bölgesi'nde kirecin yerine kullanılabilecek daha ucuz ve sağlıklı önemli bir toprak düzenleyicidir. Gidya asit topraklara uygulandığı zaman ise toprakların pH'sını düzenler, besin elementi ve özelikle de fosfor yarayışlılığını, bitkilerin kök ve gövde gelişimini artırır, toprağın su tutma kapasitesini artırarak kuraklığın olumsuz etkisini azaltır, toprakların biyolojik ve enzim aktivitesini, bitkiler için asit toprağı iyileştirir ve toprak verimliliğini artırır."
Prof. Dr. Korkmaz, daha sonra gidyanın kullanılışını uygulamalı olarak gösterdi.
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ise araştırmanın, bölgenin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın verimini yükseltmeye yönelik olduğunu söyledi.